Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal arasında dozu giderek artan siyasi tartışmaya son dönemde "ekonomiyle ilgili polemik" de eklendi. CHP liderinin, "Al uygula" dediği işsizlik reçetesini, bürokratlar hemen masaya yatırdı. İlk teşhis şu yöndeydi:
"Yeni ve farklı bir öneri yok. Olanlar da gelir azaltıcı, gider artırıcı cinsten. Biz ABD değiliz ki para basalım. Dolar matbaası elinde olan ülke ile
Türkiye'yi karıştırmamak lazım!" Peki, Baykal ile Hükümet'in "
ekonomi cephesi"nde konumu nasıl?
* Baykal diyor ki: Seçime dönük harcamaları kesip altyapı yatırımı yapmalısınız.
* Hükümet diyor ki: Merkezi yönetim bütçesinden yatırım için belediyelere aktarılan kaynak bile eleştiriliyor. Ulaştırma Bakanlığı'nın liman, havalimanı, demiryolu gelirlerini yatırıma dönüştürmesi dahi IMF engeli ile karşılaşıyor. Yatırımlardan taviz vermemek için pazarlık halindeyim.
* Baykal diyor ki: Otomobil ve dayanıklı tüketim malları ile ilgili sektörlerde 6 süreyle KDV'yi kaldırın.
* Hükümet diyor ki. Muhtemelen kastedilen motorlu taşıtlar ve dayanıklı tüketim malları üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'nin kaldırılması. Bu kararın 6 aylık maliyeti 3 milyar lirayı bulabilir. KDV'de kat be kat fazlası olur. Gelir kaybını nasıl göze alabiliriz?
* Baykal diyor ki: Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesinin önüne geçin.
* Hükümet diyor ki: Bağımsız Merkez Bankası, politika araçlarını serbestçe kullanıyor. Kur, piyasada belirleniyor. Merkez Bankası aşırı oynaklığa zaten müdahale ediyor.
* Baykal diyor ki: Geri dönmeyecek kredi korkusunu önlemek için Garanti Fonu oluşturulmalı.
* Hükümet diyor ki: Kredi Garanti Fonu sistemde zaten var. Bu Fonu daha etkin kılmayı hedefliyoruz. Kuşkusuz, Fon'dan yararlanacak şirketlerin işçi çıkarmaması şart olacak.
* Baykal diyor ki: Sigorta primlerini ve stopajı 10 puan indirin.
* Hükümet diyor ki: Bekara karı boşamak kolay. Önerinin hayata geçmesi yaklaşık 17 milyar lirayı bulur. Bu kaynağı nereden sağlayacağız?
* Baykal diyor ki: İşsizlik Fonu'nun imkanları işsizlikle mücadele için kullanılmalı.
* Hükümet diyor kiZaten öyle yapıyoruz. Firmalar işçi çıkarmasın diye kısa çalışma ödeneğinin hem süresini uzattık hem de miktarını artırdık.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Ayrıntılar için lütfen
tıklayın
Yayın tarihi: 2 Mart 2009, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/02//haber,E32F3A8C72754047BFF6BB455612EFFA.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.