BÖLGEDE 780 MEHMETÇİK GÖREV YAPIYOR .... Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti'nde 37 ülkeden 40 bin personel görev yapıyor. Türkiye, bu kuvvete 780 askerle katılıyor. Türkiye ayrıca Kâbil'in 40 km. batısındaki Vardak ilinde "Bölgesel İmar Ekibi" bulunduruyor.
'İlave asker yollarız ama savaşmaz'
OKAN MÜDERRİSOĞLU
23.03.2009
Savunma Bakanı Gönül, Obama öncesi değerlendirme yaptı: Afganistan'a asker yollayabilirz, ama çatışma bölgesine değil. Türkiye arabulucu rol oynayabilir..
ABD Başkanı Barack Obama'nın gelecek ayki Türkiye ziyareti öncesi Ankara'da yoğun mesai başladı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, SABAH'a yaptığı değerlendirmede, Obama'nın "Afganistan için asker isteyebileceğini" belirterek, "İlave asker gönderebiliriz. Ancak askerimizin çatışma bölgesinde olmasını istemiyoruz" dedi. İşte Bakan Gönül'ün gündeme ilişkin çarpıcı mesajlarından satır başları...
* ASKER SAYIMIZ ARTABİLİR: ABD'nin, Irak'ta 135 bin civarında silahlı gücü var. Bunun bir bölümünü Afganistan'a nakledecek. Başkan Obama'nın Türkiye ziyaretinde Afganistan'a asker talebi gündeme gelebilir. Afganistan'daki askeri varlığımızı artırabiliriz. Ancak çatışma bölgesine askerimizin gitmesini istemiyoruz. Bunun yanı sıra askeri araçlarımızın da çatışma alanlarında görevlendirilmesini uygun bulmuyoruz.
TERÖRE BULAŞMAYAN GRUPLAR
* ARABULUCU ROLÜ: ABD'nin Taliban'la ilgili yeni bir yaklaşımı söz konusu. Çatışmaya bulaşmamış, teröre destek vermemiş isimlerin parlamentoya girmesine üstü örtülü biçimde kapı araladılar. Afganistan'da teröre bulaşmamış çeşitli gruplar var. Bunlarla görüşülebilir. Bu noktada Türkiye'nin konumu çok önemli. Zira Afganistan'da olağanüstü Türkiye sevgisi var. İleride ABD ile teröre bulaşmamış kesim arasında görüşmeler başlarsa, Türkiye de rol alabilir.
* AMERİKALILARIN YAPAMADIĞI: Afganistan'a gittiğimde güneydeki Vardak vilayetini de gezdim. Türk bakanın geldiğini duyan yüzlerce kişi sıraya girmiş bekliyordu. Ben de tek tek tokalaşmaya başladım. Afgan Vali, "Aman dikkatli olalım. Bir sorun çıkar" diye telaşlandı. Fakat ben tokalaşmayı sürdürdüm. Yüzlerdeki gülümsemeyi gördüm. Amerikalıların yapamadığı işte bu tarz sıcak ilişkiler.
SAVUNMA SANAYİ MARKA OLDU
* SAVUNMA HARCAMALARI: Savunma harcamaları, gerek ekonomik canlılık gerekse yerli sanayinin gelişmesi açısından ihmal edilemeyecek kadar önemli. Küresel krize rağmen savunma harcamaları belli bir düzeyde tutulmalı. Bugün yerli savunma sanayi kara ve deniz kuvvetlerinin neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılayacak noktaya geldi. TSK'nın üstün gayreti, disiplini, kararlılığı ve siyasi irade sayesinde bu sonuç elde edildi. Kısa bir süre önce Abu Dabi'deki Savunma Sanayi Fuarı'nda 35 adet hücumbot satışı gerçekleştirdik. 120 kilometre hıza ulaşan silahlı tekneler, sürat teknelerini bile geride bırakabiliyor. Bugün Türk savunma sanayisi, uluslararası marka olarak kabul ediliyor.
* FRANSA VE NATO ZİRVESİ: Nisan başında yapılacak NATO zirvesinde Fransa'nın, ittifakın askeri kanadına dönüşü için bir seramoni yapılacak. Fransa, NATO'dan bütünüyle çıkmış değil. Askeri kanatta bazı yükümlülükleri yerine getirmeyeceğini açıklamış. Ama ne bütünüyle çıktım demiş, ne de çıkarılmasına dönük bir işlem yapılmış. Bu nedenle hukuki durum değerlendiriliyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu üyelerin bir karar vermesi gerekiyor.
Yayın tarihi: 23 Mart 2009, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/23//haber,680BB95DCCB34FEEBAB49F16C05F85C3.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.