Meclis'te düne damgasını vuran tek olay MHP lideri
Devlet Bahçeli'nin grup konuşmasıydı.
MHP'nin düne kadar uyguladığı siyaset üslubundaki değişikliğin habercisiydi.
Bahçeli'nin çıkışı anlaşılıyor ki dün ile sınırlı kalmayacak...
Ilıman, her türlü işbirliğine açık, sıkıntı yaratmamak için özen gösteren, sert eleştirisini dahi yumuşak üslupta yapan bir MHP olmayacak. Yani, MHP sertleşecek... Bunu anlamak için MHP lideri Devlet Bahçeli'nin partisinin dünkü Meclis Grup toplantısındaki sözlerine bakmak yeterli.
Üslup değişti Bahçeli, önce hükümete geçmişte verdikleri destekten söz etti.
Çözüm yolunun
"Topyekûn seferberlikten" geçtiğine inandıklarını, bunu hükümete de önerdiklerini, konuyu siyaset üstü gördüklerini söyledi.
Önerilerinin kabul görmediğini fark ettiklerini belirten Bahçeli, bugüne kadar sık rastlanmayan bir üslup kullanarak iktidar partisine yüklendi:
"Bizim vatan coğrafyasının bütünlüğü hakkında gösterdiğimiz kararlı duruştan nasibini almamış zihniyetler..." Veya bir diğeri:
"Oyun artık belli olmuştur: Terörün beyni Barzani, yönetimi Kandil, destekçisi bölücüler, mihmandarı AKP'dir..." MHP lideri iktidar partisine bugüne kadar bu kadar ağır sözler yöneltmemiş, temkinli bir üslup kullanmıştı. Daha ilerisi, gerilim yaratmak isteyenlerin önündeki en büyük engel Bahçeli idi... MHP lideri dünkü konuşmasıyla eskisi gibi olmayacaklarını kamuoyuna deklare etti...
Destek yok Peki, MHP'nin bu değişimine ne neden oldu?
MHP Genel Sekreteri
Cihan Paçacı sorumuza şu karşılığı verdi:
"Bugüne kadar terörle mücadelede hükümete hep destek verdik. Gelimin yaratmak isteyenlerin önündeki engel biz olduk. Bir gün olsun terörle mücadele konusunda desteğimizi esirgemedik. Ama karşılığı, Başbakan'ın 'ağzı olan konuşuyor' sözü mü olmalıydı..."
Paçacı'nın ardından gelen cümlesi ise daha dikkat çekici:
"Şehit cenazelerinde sıkıntı çıkmasın diye uğraştık. Bir tek taşkınlık yaratılmasına izin vermedik. Bunu hükümet mi yaptı; hayır bizim özenli davranışımız sayesinde olmuştu." Bu sözler
"Bundan sonra görürsünüz" anlamına mı geliyor? Paçacı'nın soruya yanıtı şöyle oldu:
"Hayır... Ama eskisi kadar özen, çaba göstermeyiz. Ülke yararına ne doğruysa onu yaparız. Gerisi bizi ilgilendirmez..." Sertleşen siyaset Öyle görülüyor ki MHP'deki değişiklik hükümette de okunmuş.
Nitekim dün Başbakan
Tayyip Erdoğan ve Yardımcısı
Cemil Çiçek, Bahçeli'nin sözlerine yanıt vermekten kaçındı.
Erdoğan
"Bugün yer yer dolaşıma giren ve bu milletin üyeleri arasındaki kardeşliği göz ardı eden söylemlere, dile, prim vermemeli" diyerek gerilimi yumuşatmaya çalıştı. Kendisine ve partisine dönük eleştiriye geçmişte olduğu gibi bir ton yukarıdan anında yanıttan kaçındı. Ancak bu MHP ile hükümet arasındaki buzların erimesine yetmeyecek.
Üstelik yerel seçim sürecinin başladığı dönemde gerilimi artırır. Daha ilerisi, bugüne kadar siyaset AK PartiCHP arasındaki atışma ekseninde geçiyordu. Merkez sağ seçmen
"Başka alternatif yok" diyerek AK Parti'den yana ağırlık koyuyor; MHP'yi de sıkı muhalefet yapmamakla suçluyordu.
Anlaşılıyor ki MHP de üslup değişikliği ile bu eleştirileri de göğüslemeye hazırlanıyor.
Yeni üslubun MHP'ye ne kazandıracağını zaman gösterir. Ancak hükümette sıkıntı yaratacağı da bir gerçektir...
Yayın tarihi: 15 Ekim 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/15//sarikaya.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.