|
|
|
|
|
|
Bu romanlar edebiyatta değil adliyede konuşuluyor
Adı Tahinci Şifresi ve Da Vinci Şifresi'nin kopyası gibi. Çok satanlarla çağrışım yapan pek çok taklit kitap 'Bu kadar da olur mu' dedirtiyor.
Hikayemiz Eminönü'nde kendi halinde bir esnaf olan Tahinci Ahmet Usta'nın dükkanını genişletmek istemesiyle başlıyor. Ahmet Usta'nın fingirdek kızı bir büyük marketler zincirinde işe girip satın alma müdürüyle kırıştırmaya başlayınca Ahmet Usta'nın tahinleri de bu marketler zincirinde yok satıyor. Tahinci Ahmet ise bir yandan 31 milyara kelepir Mercedes 190 D düşürmeye çalışırken öbür taraftan artan talebe yetişmek için batan komşusunun dükkanını kiralıyor. Bodrumu kazan çırakları, dört bir yanı tuğla duvarlarla örülü bir odada ceset ve cesedin önünde el yazması bir kitap bulunca olaylar da başlıyor. Nasıl? Hikaye tanıdık geliyor mu? Biraz daha anlatalım; Tahinci Ahmet kitapta yazılanları çok merak ettiği için oğlunun internetten bulduğu bir Osmanlıca kursuna yazılıyor. Ve kitabı çözmeye başlamasıyla 19 Gül ve 19 Kan tarikatlarının amansız savaşının tam ortasında kalması bir oluyor. Büyük sır Hz. Muhammed'in öldü zannedilen oğlunu büyüterek Gül Tarikatı'nın başına geçirmesi... 19 şifresi, Atatürk, Cenk Koray derken Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli'ye tarikatın suikast girişimi... Artık anlaşılmıştır; Dan Brown'un bütün dünyada satış rekorları kıran ve tartışmalar koparan ünlü kitabı Da Vinci Şifresi'nin "Tahtakale" versiyonu... Daha kitabın kapağını görür görmez benzerliği kurmak mümkün. İlk sayfalarda "Pes" dedirten kurgu ise Da Vinci-Tahinci benzerliğine paralel ilerliyor.
ADLİYELİK KLASİKLER Tahinci Şifresi'nin yazarı Adem Özyol henüz Dan Brown kadar ünlü değil! Bu ikinci kitabı. Daha önce 50 bin basılan ve Türklerin Amerika'yı ele geçirip Beyaz Saray'da çiğköfte yapmasını hikaye eden Bıyıklı Kasırga var. Yayınevinin benzer kitapları arasında ise "Öküz Arabasını Satan Derviş" gibi kapağında Paullo Ceolho'nun "Süper, çok süper" yorumunun bulunduğu, Ferrari'sini Satan Bilge'nin yayıncısıyla adliyelik olmuş klasikler var. Tahinci Şifresi'nin yazarı Adem Özyol kitabı için "Çok tüketilen, çok konuşulan kitaplarla ilgili ironik bir şey yapıyoruz" diyor. Elbette bu Metal Fırtına'ya parodi olarak yazılan Bıyıklı Kasırga için de geçerli. Özyol "Bu Türk zekasıdır aslında, bunu göstermek istedik" diyor. Kapağın benzerliği ve Tahinci-Davinci çağrışımı için "İnsanlar başta kopya gibi eleştirilerle geliyorlar ama bu dünyada aslında çok yapılan bir şey. Türkiye'de ilk biz yapmaya başladığımız için biraz garipsendi. Oysa hukuk olarak kimse bir şey yapamaz" diyor. Ancak yine de açılan davalar üzerine kitabın yazarını değiştirmeyi ihmal etmiyorlar. Özyol yapılanı tutulan bir Hollywood filminin parodisine benzetiyor. "İyi de abartmışsınız, Tahinci Ahmet'in 190 D Mercedes merakı nerden çıktı?" sorusuna ise gülerek "Altı ay çalışsam daha uzman işi bir kitap ortaya koyardım. Ama amacımız bu değil. İnsanlar 50 milyon verip Cem Yılmaz'la keyifleniyorsa 5 milyon verip bu kitaplarla da keyiflensinler istedik" cevabını veriyor.
KEHANET DEĞİL KURGU "Peki ya İsa'nın oğluna karşı Hz. Muhammed'in gizlenen oğlundan söz etmek riskli değil mi?" Özyol bunun kimseyi rahatsız edeceğini düşünmüyor. "Da Vinci'de böyle bir iddia vardı. Bu ürüne karşı konulmuş bir kurgu. İnanan insanları rahatsız edecek bir şey yok" diyor. Tahinci Şifresi'nin bir başka özelliği ise bir dönem çevresinde fırtınalar kopan 19 Şifresi'ne yer vermesi. Özyol "Bizimki kehanet değil, kurgunun içinde kullandık. Bu gün Grunge okuyan, Da Vinci Şifresi okuyan bir kitle var ve bunu doyurmak zorundasınız" diyor. Bundan sonra sırada ne var peki? Melissa P. ironisini "Ayşegül yatak odasında" adıyla basmak? Özyol "Hayır ama Şu Çılgın Türkler için çok teklif aldık. Malzeme de bol fakat bu artık milli bir mesele oldu. Bakıyoruz şimdilik" diye yanıtlıyor bu soruyu. İşte, Tahinci Şifresi raflardaki yerini alırken "Tahtakale romanları" da kurgusuyla best seller listelerine meydan okuyor.
Cengiz ERDİNÇ
|
|
|
|
|
|
|
|
|