Ayda 200 YTL'ye siyahi futbolcu
Amatör lig takımlarının prestij için peşine düştükleri siyasi futbolcular adeta cep harçlığına sahaya çıkıyor. Binlerce kilometre uzaktan gelen sporcular sempatik tavırlarıyla dikkat çekiyor.
Son birkaç yıldır yabancı, özellikle de siyahi futbolcu transfer furyasına amatör lig takımları da katıldı. Amatör 1. ligde iki yabancı futbolcu oynatma hakkı bulunan takımlar, tercihlerini siyahi futbolculardan yana kullanıyorlar. İstanbul Amatör 1.Ligi'nde oynayan siyahi futbolcu sayısı otuz civarında. Bu futbolcular, önce fiziki yapılarıyla takım arkadaşlarına örnek oldukları sonra da maça daha fazla izleyici çektikleri için tercih ediliyorlar. 18 yaşındaki Silivri Spor oyuncusu Paul Udeh Chukwuemeka geçen yıl Azerbaycan'ın İnter Baku takımında top koşturmak için ülkesi Nijerya'dan ayrılmış. Azerbaycan'da umduğunu bulamayan Paul'ün imdadına Türk menajerler yetişmiş ve Türkiye'ye gelmesi sağlanmış. Paul, şimdi Silivri Spor'un kadrosunda.
HALK İLGİ GÖSTERİYOR Silivri Spor'un tesislerinde yaşayan Paul'ü Silivri halkı da çok seviyor. "Burası çok güzel bir yer. Ama benim gibi çekingen biriyseniz sokakta yürümek pek kolay değil. Çünkü burada yaşayan başka siyahi yok, bu nedenle de yoğun ilgiyle karşılaşıyorum. Herkes benimle konuşmak bana gülümsemek istiyor" diyen sporcu, maçlarda çok tezahürat aldığını da sözlerine ekliyor. Genel Kaptan Ali Munduz konuyla ilgili şunları söylüyor; "Silivri çok küçük bir yer, dikkat çekiyor. Sevimli ve sempatik biri olduğu için Silivri'ye bir renk getirdi. 1985'ten beri Silivri Spor'da hiç yabancı oyuncu oynamıyordu. Silivri halkının maskotu oldu. Maça çıktığı zaman tribünler "Paul, Paul" diye bağırıyor." Takım arkadaşlarıyla anlaşabilmek için Türkçe öğrenmeye çalışan Paul, boş zamanlarını kütüphanede geçiriyor. Silivri kütüphanesine üye olan genç futbolcu, ödünç aldığı İngilizce- Türkçe kitaplardan Türkçe'yi öğrenmeye çabalıyor. Türkiye'ye gelmeden önce ülkesi Nijerya'da bir dönem fotomodellik de yaptığını söyleyen Paul, vücuduna güveniyor. Eğlenceyi sevdiğini ve böyle bir teklif gelirse kabul edebileceğini belirten siyahi futbolcu, ülkesine dönmeyi düşünmüyor. Muhammed Lamina Keita ve Ikechukwu Fesius Obrukwu ise Kavaklı Spor'a bu yıl transfer olmuş. Trabzonspor'un paf takımında oynamak için Türkiye'ye gelmişler ancak kader onları Kavaklı Spor'a sürüklemiş. İkisi de bir yıllığına sporcu vizesiyle Türkiye'de yaşıyorlar ve Kavaklı Spor'un sağladığı imkanlarla, kulübün tesislerinde kalıyorlar. Gine'den gelen Muhammed, koyu bir Trabzonspor taraftarı ve bir gün Trabzonspor'da oynamayı umuyor. Arkadaşlarının "İdris" diye seslendikleri Ikechukwu ise Nijerya'daki ailesi gibi Galatasaray taraftarı "Nijerya'da çok meşhur, Galatasaray büyük takım!" diyor. İyi bir forvet oyuncusu olan Muhammed de şunları söylüyor; "Futbol bizim işimiz nerede olsa oynarız. Türk insanı futbolu çok seviyor ve sizden çok iyi futbol oynamanızı bekliyor. Ama futbol takım işi, iyi olmak için çok çalışıyoruz." Ailesinin bir çok ferdi de futbolcu olan İdris İngilizce ve Fransızca biliyor, arkadaşlarıyla anlaşmak için de Türkçe öğrenmeye çalışıyor. Abisinin İsviçre'de top koşturduğunu söyleyen sporcunun küçük kardeşi de Nijerya'da futbol oynuyor. Muhammed Türk yemeklerine de hayran, "Para şu anda önemli değil, kariyerim için farklı ülke ve takımlarda oynamak önemli. Transfer oldukça fazla para kazanırım. Türk yemekleri harika, kızları da çok güzel ama kız arkadaşın var mı derseniz söylemem."
MAÇ BAŞI 50 YTL Kavaklı Spor teknik sorumlusu Hasan Türkyılmaz da şunları anlatıyor; "Normal şartlarda, oturma tezkeresi ve lisans işleri dışında bir siyahi futbolcuya yıllık bin beş yüz YTL ödüyoruz ve sözleşme yapıyoruz. Maç başına da ortalama 50 YTL cep harçlığı alıyorlar, tüm gelirleri bu" diyor. Yabancı oyuncu oynattıklarında izleyicilerinin arttığına dikkat çeken teknik adam, deplasmana gittiklerinde rakip takımın taraftarlarının bile kendilerine ilgi gösterdiğini söylüyor. Takımın Türk oyuncularına ise amatör ligde sözleşme yapılmıyor, sadece galibiyetlerden sonra prim veriliyor.
NURDENİZ KUTSEL / HABER MERKEZİ
|