Özel sektör yatırımlarında patlama, tüketimdeki artışla ekonomi yüzde 14.4 ile rekor oranda büyürken, kamuda yatırımlar geriledi.
Tüketimdeki artış, ithalattaki patlama derken Türk ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 14.4 ile rekor seviyede büyüyerek yine herkesi şaşırttı. Ekonominin yılın ilk yarısındaki büyüme hızı ise yüzde 13.5'i buldu. Bu çeyrekte büyümenin en fazla dikkat çeken özelliği ise IMF programıyla yürütülen sıkı maliye politikasıyla kamuda yatırımların gerilerken, özel sektör yatırımlarının patlaması oldu.
TÜKETİM PATLADI İkinci çeyrekteki büyüme rakamları, özellikle vatandaşın tüketim harcamalarını gösteren özel tüketim harcamalarındaki yüksek artışı ortaya koydu. İlk çeyrekte yüzde 10.6 artan özel tüketim harcamaları, ikinci çeyrekte yüzde 16.4 yükseldi. Ki bu rakam Cumhuriyet tarihin en yüksek özel tüketim harcaması artışı anlamına geliyor. Son dönemde sıkça tartışılan tüketim patlaması ekonomideki ısınma ve bunun cari açığa olumsuz etkisi ikinci çeyrek rakamlarıyla da ortaya çıkmış oldu. Bu yılın ikinci çeyreğinde, özel nihai tüketim harcamaları içinde en yüksek artış yüzde 61.7 ile dayanıklı tüketimde yaşanırken, yarı dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları harcamaları yüzde 31.2, enerji, ulaştırma haberleşme harcamaları yüzde 2.5, hizmetler yüzde 14.3, konut sahipliği harcamaları ise yüzde 1.4 oranında arttı. Bu
yılın ikinci üç ayında ve yılın ilk yarısında da en yüksek büyüme ithalatta yaşandı. İlk altı aydaki milli gelire yansıyan ithalat artışı yüzde 33.5'i buldu. Tarım kesimi, ilk çeyrekteki yüzde 7.5'lik daralmasının ardından ikinci çeyrekte yüzde 3.5 büyüdü. İlk altı ayda ikinci çeyrekte hava koşullarının düzelmesiyle tarım yaşanan büyüme rağmen yüzde 0.4 daraldı. Sanayi üretimi yüzde 12.7 artarken, ithalata bağlı olarak ticaret sektörü yüzde 17.8 büyüdü.
DAĞ TAŞ YATIRIM! 2004 yılının ikinci çeyreğinde yapılan yatırımları gösteren gayri safi sabit sermaye oluşumunda yüzde 51.7'lik artış görüldü. Ancak yatırımların özel sektör eliyle yapıldığı ortaya çıktı. Devletin yatırım harcamaları ikinci çeyrekte yüzde 9.1, yılın ilk yarısında yüzde 9.6 geriledi. Buna karşın özel sektörün yatırım harcamaları ise tam anlamıyla patladı. İkinci çeyrekte özel sektör yatırımları yüzde 68.7 artarken, ilk yarıyılda yüzde 65 büyüdü. Dolar kurunun düşük seviyelerini koruması ve büyüme rakamının böyle devam etmesi halinde yıl sonunda milli gelirin 312.4 milyar dolara, kişi başına gelirin de 4 bin 352 dolar çıkacağı tahmin ediliyor.