|
|
|
|
|
MHK'yı karıştıran kadın
|
|
Üç büyüklerden birinin maçında görev alarak dikkatleri üzerine çeken FIFA kokartlı bayan hakem Neslihan Bayraktar ilk kez konuştu. Bayraktar maçı, hakemlik serüvenini ve hedeflerini anlattı.
*** Önce ceza sonra ödül
Fenerbahçe- Malatyaspor maçına çıkarak bir ilki gerçekleştiren Neslihan Bayraktar MHK ile ilgili ilginç açıklamalarda bulundu
Önceki hafta ligin son maçı olan Fenerbahçe- Malatyaspor maçında sahada yan hakem bayrağını bir kadın taşıyordu. Şampiyonluk kutlamalarından dolayı pek dikkat çekmese de bu bir derbi için alışıldık bir durum değildi. İlk defa üç büyüklerin maçında bayan bir yardımcı hakem görev alıyordu. Üstelik, bu hakem İstanbul bölgesindendi ve ilk kez bir İstanbul takımının maçına İstanbul bölgesinden bir hakem çıkıyordu. Peki kimdi bu bayan hakem ve gelenekleri ve kuralları nasıl yıkmıştı?
Fenerbahçe-Malatyaspor maçındaki yardımcı bayan hakemin adı Neslihan Bayraktar. 25 yaşındaki Bayraktar on yıl önce, henüz 15 yaşındayken hakemliğe başlamış ve şu anda Türkiye'nin FIFA kokartlı birkaç bayan hakeminden biri. Neslihan Bayraktar ile Fenerbahçe-Malatyaspor maçını ve ilkleri nasıl başardığını konuştuk.
* Önce kendizini tanıtır mısınız? 1979 Tekirdağ doğumluyum. Hakemliğe 15 yaşında Tekirdağ'da başladım. 1998'de C klasmana yükselerek profesyonel lig maçlarına çıkmaya başladım. Aynı yıl üniversite için İstanbul'a geldim. 2002 yılında FIFA yardımcı hakemi oldum. Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi'nden mezun oldum. Fransızca, İngilizce ve İspanyolca biliyorum. Bir ofis mobilyası şirketinde ihracat müdürü olarak çalışıyorum.
BU İŞİN BİR BÜYÜSÜ VAR * Hakem olmak nereden aklınıza geldi? 14 yaşındaydım, Fenerbahçe-Galatasaray maçını izliyordum. Hakem tuttuğum takımdan bir oyuncuyu oyundan attı. Neden attığını anlayamadım ve çok kızmıştım. Bunun üzerine kuralları öğrenmek istedim. Kural kitabı ararken Hakem kursu olduğunu duydum. Başvurdum ve kabul edildim. Şu anda İstanbul bölgesine bağlı bayan A hakemiyim. 2. lig A ve B'de yardımcı, 3. ligde orta hakemlik, 1. ligde de yardımcı hakemlik yapıyorum. Aynı zamanda FIFA yardımcı hakemiyim ve yurtdışında da maçlara çıkıyorum.
* Zor meslek mi? Zor bir meslek, hem yönetici, hem psikolog, hem abla, hem kardeş olacaksınız. Soğukta, karda, kışta antrenmanlar, şehirden şehire gidip gelmeler, küfürler... Bazen 50 bin kişi bir ağızdan size küfrediyor. Takdir görmüyorsunuz. Buna rağmen yapıyoruz. Demek ki bir büyüsü var.
* Bu büyü nedir, yönetme duygusu mu? Yönetmek çok zevkli. Yönetmeyi seven zaten hakemlik yapar. Sahaya çıktığınızda bir düdük çalıyorsunuz ve istemese de insanlar buna uyuyor. Yönetmek çok güzel.
* Hakemliği çok seviyorsunuz anlaşılan? Emek verdiğim bir iş ve devam edeceğim. Hakemlik benim 10 yaşında çocuğum gibi. Çok emek verdiğim bu işi kimseye ve hiçbir şeye feda ettirmem açıkçası.
* Hedefiniz ne? FIFA orta hakemi olup Dünya Kupası'nda maç yönetmek.
* 2.5 ay maça çıkmadığınızı söylediniz, neden ve kim size bu kadar süre maç verilmedi? İstanbul bölge sorumlusu olan kişi, yani Serdar Çakır vermedi. O istemezse, sizi marjinal bulursa maç vermez. Onun desteklediği kişiye karşı çıkarsanız maç alamazsınız.
* Ona karşı mı çıktınız? İstanbul Hakemler Derneği'nin seçimleri vardı. Bir aday vardı ve ben ve arkadaşlarım da bir liste hazırlayıp seçime girdik. Diğer aday Serdar Çakır'ın desteklediği kişiymiş. Sonuçta biz seçime girdik ve kaybettik. İstanbul bölge sorumlusu seçime girmemizi herhalde marjinal bir hareket olarak değerlendirdi ve bunu tasvip etmediğini göstermek için de bizlere 2.5 ay kadar hiç maç maç vermedi. Adeta bize gözdağı verdi.
* Hakemler derneğine başkan olmak çok önemli mi ki, size karşı böyle bir cephe alındı? Hakemler derneğine başkan olmak bir güçtür ve bu güçü kimse başkasına kaptırmak istemez.
* Peki sonra ne oldu da maç verilmeye başladı, hatta böyle bir önemli maç verildi? Merkez Hakem Kurulu Başkanı Bülent Yavuz, bizlerin marjinal değil, demokratik, üretken ve yetenekli gençler olduğumuzun farkına vardı herhalde. İyi bir hakemseniz ve demokratik hakkınızı kullanıp dernek seçiminde liste çıkardınız diye sizi kaybetmemeliler. Bülent Yavuz, bizlerin arkasında olduğunu göstermek için de o maçı bana verdi sanırım. Maça çıkmamayı bile göze alarak karşı tarafta yer alıyorsanız demek ki, siz boş hakem değilsiniz, bunu anladılar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|