kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mayıs 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Satranç oyunu gibi"

CİHAN
Giriş Saati : 01.05.2009 10:30
Güncelleme : 01.05.2009 18:43
Yeni Haber
İngiliz The Economist dergisi, Kafkasya'daki gelişmeleri değerlendirdiği haberinde bu bölgedeki dengeleri ve gelişmeleri ABD, Ermenistan, Azerbaycan, Rusya ve Türkiye arasında oynanan bir satranç oyununa benzetti. Ancak kural itibariyle bunun satranca pek benzemediğini de yazan Economist, bütün oyuncuların ortak bir fikir üzerinde uzlaşmaları halinde tüm oyuncuların oyunu kazanabileceğini yorumunu yaptı. ..
Ortak bir fikir üzerinde uzlaşmanın önemli boyutlarından birini de Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasının oluşturduğunu yazan Economist , bu sorunun çözümü yıllardır kemikleşmiş Ermenistan-Azerbeycan probleminin çözümünü de beraberinde getireceğine dikkat çekti. Türkiye-Ermenistan sorunun çözüm aynı zamanda Türkiye'yi bölgede büyük bir güç haline getirebileceğine işaret eden The Economist dergisi, bunun Türkiye'nin AB üyeliğini isteyen Avrupalı dostlarının da elini güçlendireceği yorumunu yaptı.

The Economist, ABD Başkanı Obama'nın 24 Nisan tarihinde yaptığı açıklamada da sözünde durmayarak 'soykırım' kelimesini kullanmadığı, bunun da Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasının olumlu sonuçlarından biri olduğunu ifade etti.

Amerika'nın hem Türkiye hem de Ermenistan'ı memnun edecek bir politika izlemeye çalıştığını yazan dergi, ancak bu sorunun çözümü konusunda en büyük problemlerden birini de Azerbaycan'ın teşkil ettiğini yazdı. Azerbaycan'ın Türkiye'yi tehdit ederek Rusya'ya yakınlaştığını ve Türkiye'ye sattığı doğalgazın fiyatında artış yapmaya çalıştığını vurgulayan Economist, "Belki de Azerbaycan, Ermenistan'nın kendi topraklarından çekilmesini sağlamak için böyle bir politika değişikliğine gitti." yorumunu yaptı.

Son olarak barışın önündeki engellerden birinin de Rusya olabileceği ihtimalini değerlendiren Economist, Rusya'nın daha fazla Azeri gazı için bastırdığını ve bunu elde etmesi halinde Nabucoo projesinin de tehlikeye gireceğine dikkat çekti.