kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mayıs 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"12 ülkede domuz gribi virüsüne rastlandı"

Giriş Saati : 01.05.2009 13:37
Güncelleme : 01.05.2009 18:43
Yeni Haber
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) domuz gribi hastalığında, durağan bir gelişme çizgisi gözlendiğini, virüse şu ana dek 12 ülkede rastlandığını açıkladı. ..
Örgüt, alarm düzeyini en yüksek seviye olan 6'ya çıkarmaya gerek olmadığını bildirdi. Beşinci derece ciddi bir salgın tehlikesi uyarısı anlamına geliyor. Altıncı derece ise küresel bir salgına işaret ediyor. DSÖ önceki gün, tüm hükümetlere yakın gelecekte yaşanabilecek bir salgına karşı hazırlık yapmaları çağrısında bulunmuştu.

Örgüt, hastalığın domuzlardan ya da domuz eti ürünlerinden geçtiğine yönelik bir kanıt olmadığı için, bundan böyle virüsün "H1N1 / Grip A" diye adlandırılacağını bildirdi. DSÖ sözcüsü, isim değişikliği kararının, tarım sektörü ve BM Gıda ve Tarım Örgütünün "domuz gribi" teriminin tüketicileri yanıltacağı ve ülkelerin gereksiz yere domuzların itlaf edilmesi talimatı verebileceği kaygısını açıklamasından sonra alındığını söyledi. Bu arada, Avrupa Birliği Komisyonu'nun sağlıktan sorumlu üyesi Androulla Vassiliou, salgının büyük bir ihtimal olduğunu, ancak yaygın biçimde ölümlere yol açmayabileceğini belirtti. ABD'nin de, domuz gribi virüsünün daha çabuk belirlenebilmesi ve hastalığın daha iyi incelenmesi amacıyla Meksika'da bir laboratuvar kurduğu bildirildi. Amerikan Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi Direktörü Richard Besser, böylece vakaları gerçekten teyid edebilecek durumda olacaklarını ve bu vakalardan hareketle risk faktörünü değerlendirip, tedaviye geçebileceklerini belirtti. İsviçre'deyse, domuz gribini hızla teşhis eden yeni bir test geliştirildiği ileri sürüldü.

Cenevre Üniversitesi hastanesi sözcüsü, domuz gribine 36 saat içinde tanı koyan testin İsviçre hastanelerinin kullanımı için geliştirildiğini ve testin başka ülkelerde de uygulanabileceğini söyledi. Sözcü, yeni testin İsviçre'deki ilk domuz gribi vakasının belirlenmesinde de kullanıldığını vurguladı. Halen domuz gribi hastalığının teşhisi için kullanılan standart testlerin sonucunun alınması günler sürebiliyor.

MEKSİKA'DAKİ DURUM

Meksika'da, doğrulanmış ve doğrulanmamış vakalarla birlikte domuz gribinden ölenlerin sayısının 168'i bulduğu, doğrulanmış vaka sayısının da 260 olduğu belirtiliyor. Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, ülkedeki domuz gribi vakalarının kontrol altında olduğunu söyledi.

Cordova, Meksika'nın, test örneklerini geliştirebilmek için uluslararası yardım aldığını belirterek, domuz gribiyle ilgili araştırmaların şimdiki gibi sürmesi durumunda, aşısının 6 ay içinde elde edilebileceği umudunda olduğunu bildirdi. Domuz gribinin salgına dönüşmesi ihtimaline karşı, Meksika hükümetinin dün halka evden çıkılmaması çağrısında bulunması ardından ülke bugünden itibaren kepenkleri indirdi. Yetkililer, ülkenin bazı bölgelerindeki kamu ve özel kuruluşlardan, Mayıs'ın ilk beş gününde kapalı kalmalarını istemişti. Meksika'da hafta sonu yapılacak futbol karşılaşmaları da seyirciye kapalı oynanacak.

DİĞER ÜLKELER

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, ülkede doğrulanan domuz gribi vaka sayısının 109'a çıktığını bildirdi.

Hastalıktan şimdiye kadar bir kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. Amerika kıtasında domuz gribine rastlanan ülkeler arasına Peru da katıldı.

Kanada'da da 19 doğrulanmış vaka var. Avrupa'da ise İsviçre ve Hollanda da ilk vakalar tespit edilirken, İngiltere'de Sağlık bakanlığı doğrulanan vaka sayısının sekize çıktığını açıkladı. Tüm hastaların tedaviye iyi tepki verdiğe belirtildi.

İngiltere'de şüpheli vaka sayısı ise 230. İspanya'da 10, Avusturya'da bir doğrulanmış vaka bulunuyor. İrlanda'da da, kuşkulu bir domuz gribi vakasının bulunduğu bildirildi.

Kyodo Haber Ajansı ise, Sağlık Bakanlığı'na dayanarak verdiği haberde, Japonya'da ilk şüpheli vakanın belirlendiğini kaydetti.

Uluslararası Polis Örgütü İnterpol de, dolandırıcıların, domuz gribi krizini sömürerek sahte ilaçlar satabileceği konusunda tüm tüketicileri uyardı. Merkezi Fransa'nın Lyon kentinde olan örgütten yapılan açıklamada, son zamanlarda internet ortamında yayılan istenmeyen elektronik postaların yüzde 3 ila 4'ünün domuz gribiyle ilgili olduğu belirtilerek, bu sayının daha da artmasının beklendiği kaydedildi. İnterpol, dolandırıcıların, kendi çıkarları için domuz gribiyle ilgili durumu sömürdüğünü, domuz gribiyle ilgili ilaç ve bilgi sunulan elektronik postalar konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini de dile getirdi.