kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mayıs 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

1 Mayıs olaylı başladı!

AJANSLAR
Giriş Saati : 01.05.2009 08:41
Güncelleme : 01.05.2009 18:43
Yeni Haber
Almanya'da 1 Mayıs kutlamaları olaylı başladı. Polisle çatışmaya giren çok sayıda gösterici gözaltına alınırken, bazı polis memurlarının çatışma sırasında yaralandığı bildirildi...
Almanya'nın başkenti Berlin ve Hamburg'da erken başlayan 1 Mayıs kutlamalarına şiddet karıştı.

İki kentte göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada 32 polis yaralandı, 12 kişi gözaltına alındı.

Berlin polisi, kentin doğu bölgesinde düzenlenen bir sokak partisinin sona ermesinden sonra sloganlar atan yaklaşık 200 protestocunun polise şişe ve taş atması sonucu 29 polisin yaralandığını, 12 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

DÜNYADAN 1 MAYIS KARELERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

Polis, yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı partinin olaysız sona ermesinden sonra çıkan şiddet olaylarında çöp bidonlarının yakıldığını; tramvaylarla araçlara taş ve şişe atıldığını; otobüs duraklarının cam panolarının kırıldığını belirtti.

Yetkililer, Hamburg'da göstericilerle çıkan çatışmalarda da 3 polisin yaralandığını kaydetti.

ÇİN'DE 1 MAYIS TATİL HAVASINDA KUTLANIYOR

Çin'de 1 Mayıs İşçi Bayramı tatil havasında neşeyle kutlanıyor. Bayram nedeniyle başkent Pekin'deki 20 binden fazla kişi, sabahın erken saatlerinde dünyanın en büyük meydanı Tiananmen'daki bayrak törenini izledi. Özellikle bayram günleri yerli ve yabancı turistlerle dolup taşan ve Mao'nun mozolesi ile tarihi Yasak Şehir (İmparatorluk Sarayı)'in bulunduğu alan, yediden yetmişe insanlarla doldu. Güvenlik güçleri de meydanda geniş güvenlik önlemi aldı.

Halk bayramı parklara, tatil yerlerine aileleriyle birlikte giderek ya da televizyonları başında bayram için yapılan eğlence programlarını izleyerek geçiriyor. Devlet liderleri de bayram dolayısıyla bir kutlama mesajı gönderdi. Bayramların tatil ve eğlence fırsatı olarak bilindiği Çin'de halk, 1 Mayıs'ta da herhangi bir taşkınlık çıkarmadı.

YUNANİSTAN'DA 1 MAYIS KUTLAMALARI

Yunanistan'da 1 Mayıs İşçi bayramı çok sayıda kent merkezinde gösterilerle kutlandı.

Başkent Atina ve Selanik kentlerinde, Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GESEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) tarafından düzenlenen kutlamalarda, ''Çalışanların işten çıkartmalara, düşük ücretlere karşı mücadele içinde oldukları'' vurgulanırken, ''Krizi 'ödeyecek' tarafın işçiler olmayacağı'' mesajı verildi.

Başkentte, Yunanistan Parlamentosunun bulunduğu Sindagma'nın yanı sıra kentin Klathmonos meydanında da toplanan binlerce işçi ''Hayat pahalılığı ve çalışma koşullarını'' protesto etti.

Kent merkezindeki etkinlikler çerçevesinde iki ayrı konser verilirken, ana caddeler uzun süre trafiğe kapatıldı.

GESEE ile ADEDY'nin 1 Mayıs için çağrıda bulundukları 24 saatlik genel greve toplu taşıma araçları çalışanlarının da katılması nedeniyle, banliyö trenleri ve tramvay bugün hizmet vermedi.

İş durdurma eylemi ile greve destek veren ve 06.00-09.00 saatleri arasında el freni çeken metro, otobüs, tramvay ve troleybüslerin eylemlerini 21.00-00.00 saatleri arasında da tekrarlayacakları belirtildi.

Havaalanı yer hizmetleri çalışanlarının da greve katılmasıyla Olympic Havayollarının iç ve dış hatlara yapması programlanan toplam 104 seferinin iptal edildiği açıklandı.

Grevde liman çalışanlarının da yer almasıyla, Pire limanı ile Ege adaları arasında sefer yapan gemilerin denize açılmadıkları belirtildi.

RUSYA'DA ON BİNLER 1 MAYIS'I KUTLADI

Rusya'da 1 Mayıs Emek ve İlkbahar Günü, başkent Moskova'da Sendikalar, Komünist Parti ve Rusya Ulusal Bolşevik Partisi tarafından, kentin 3 değişik yerde on binlerce kişinin katılımıyla kutlandı.

Moskova'nın merkezinde bulunan Tverskaya caddesindeki 1 Mayıs kutlamalarına iktidardaki "Birleşik Rusya Partisi" ve Rusya Bağımsız Sendikalar Federasyonu taraftarları da katıldı.
Güvenlik görevlilerinin verilerine göre, 25 bin kişinin katıldığı bu mitingde, Moskova'daki üniversite öğrencilerinin yanı sıra, çok sayıda işçi yer aldı.

Katılımcıların "Rusya İleri", "Stratejiyi yoldayken değiştirmezler", "Küçük işletmelere büyük özgürlükler", "Rusya'ya çocuklar lazım", "İşten atılmak bir cinayettir" şeklinde pankartlar taşıdığı dikkati çekti.

Moskova'da düzenlenen diğer 1 Mayıs kutlaması da Ulusal Bolşevik Partisi tarafından düzenlenirken, parti üyesi gençler siyah ve beyaz renklerden oluşan orak-çekiçli bayraklar sallayarak ülkedeki tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması yönünde slogan attı.

Rusya Komünist Partisi taraftarları da her yıl geleneksel olarak toplandıkları Kalujskaya meydanında bir araya gelerek, buradan Teatralnaya Meydanı'ndaki Karl Marks heykeline kadar yürüdüler.

Katılımcıların çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğu Komünist Partisi mitinginde iktidar aleyhinde sloganlar atılırken, taşınan pankartlarda da iktidardan duyulan memnuniyetsizliği dile getiren ifadelere yer verildi.

Rusya Komünist Partisi Lideri Gennadiy Züganov yaptığı konuşmada, küresel ekonomik krizin ortaya çıkmasından sonra ilk defa miting düzenlediklerini belirterek, iktidarın krizle mücadele yöntemlerini sert şekilde eleştirdi.

Krizden çıkışın başlıca yönteminin petrol ve doğal gaz şirketlerinin millileştirilmesi olduğunu belirten Züganov, krizle mücadele için partisinin özel program hazırladığını, bu programı devlet başkanı Dimitriy Medvedrev ve Başbakan Vladimir Putin başta olmak üzere tüm yöneticilerine gönderdiğini söyledi.

Rusya İçişleri Bakanlığı Moskova bölge yönetimi tarafından yapılan açıklamada, bugünkü miting ve yürüyüşlere katılanların sayısının geçen yıla kıyasla yüzde 30 daha fazla olduğuna dikkat çekildi.

Rus basını, St. Petersburg ve Moskova'da en az 10 "aşırı solcu" göstericinin gözaltına aldığını duyurdu.

FRANSA'DA 1 MAYIS KUTLAMALARI

Fransa'da, başta başkent Paris olmak üzere ülke genelinde 300'ü aşkın gösteri ile 1 Mayıs işçi bayramı kutlanıyor.

Fransız basını, işçi bayramı kutlamalarını, ''Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin sosyal ve ekonomik politikalarına karşı protesto eylemine dönüştüğü'' yorumunu yapıyor.

Giderek artan işsiz oranı, fabrikaların kapanması, eğitim ve sağlık sektöründe hükümetin getirmek istediği reformlar, gösterilerde en fazla protesto edilen konuların başında geliyor.

Gösterilere başta muhalefetteki Sosyalist Parti olmak üzere diğer sol partiler ve işçi sendikaları yoğun destek veriyor.

Fransa'da ülke genelinde, gösterilere katılanların sayısının akşam saatlerinde 4 milyonu geçmesi bekleniyor.

Fransa'da küresel mali kriz ile birlikte, işsizlerin sayısı 2,5 milyonu geçti. Küresel mali kriz ile birlikte son altı ay içinde 440 bin kişinin daha işsizler ordusuna katıldığı tahmin ediliyor.

AVUSTURYA'DA 1 MAYIS OLAYSIZ GEÇTİ

1 Mayıs işçi bayramı başkent Viyana başta olmak üzere Avusturya'nın değişik bölgelerinde olaysız olarak kutlandı.

Viyana belediye sarayı önündeki Rathaus meydanında sabahın erken saatlerinde toplanan binlerce kişiye hitap eden Başbakan ve Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) lideri Werner Faymann, "Faşist rejim dönemindeki (1938-1945) kesintilere rağmen 1 Mayıs işçi bayramının 120. yıl dönümünü coşkuyla kutladıklarını" belirterek, "Küresel krizle mücadele edebilmenin emeğin hakkını vermek ve işçinin ücretini arttırmakla mümkün olacağını" söyledi.

Bu yılki 1 Mayıs kutlamaları için "Sosyal Demokrasinin 120. yılı" sloganını seçtiklerini anımsatan Başbakan, "Adil ve sosyal bir toplum için çalıştıklarını" belirtti.

Konuşmasında aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisinin (FPÖ) her fırsatta yabancı düşmanlığı yapmasını da sert bir dille eleştiren Faymann, "Başka bir din ve dile karşı kin ve nefret üreten FPÖ ile ne bugün ne de gelecekte işimiz olmaz" dedi.
Yabancı düşmanlığı yapan çevreleri şiddetle kınadığını ifade eden Faymann, "ülkede hala Holacaust'u (1938'deki Yahudi soykırımı) inkar edenlerin varolmasının utanç verici olduğunu" kaydetti.

FPÖ geçen yıl Ekim ayında yapılan erken genel seçimde yüzde 17,5 oy oranıyla ulusal meclise üçüncü parti olarak girmeyi başarmıştı.

FPÖ lideri Heinz Christian Strache, genel seçimde olduğu gibi önümüzdeki Avrupa Parlamentosu seçimi öncesi de "Viyana İstanbul olamaz, biz cami değil Kilise istiyoruz" sloganlarıyla Türk ve İslam düşmanlığını körüklüyor.

"KÜRESEL KRİZ GAZİNO KAPİTALİZMİNİN ESERİDİR"

1 Mayıs kutlamasında konuşan Avusturya İşçi Sendikaları Birliği (ÖGB) Başkanı Erich Fogler de "küresel krizin faturasının emekçilere ödetilemeyeceğini" ifade ederek, "Küresel krizi işçi sınıfı yaratmadı. Küresel kriz gazino (kumarhane) kapitalizminin eseridir. İşsizlere iş imkanı yaratarak, iş piyasasına daha fazla kaynak ayırarak bu krizle mücadele etmeliyiz" dedi.

Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Hristiyan demokrat eğilimli Halk Partisinin (ÖVP) vergi reformuna direnmesini de eleştiren Fogler, "İşçi ve memurların düzenli olarak vergi ödemesine karşın varlıklı kişilerin servetini hisse senetlerine yatırarak büyük paralar kazandıklarını ve bunun vergiden muaf tutulmasının haksızlık olduğunu" söyledi.

Fogler, kendisinin de üyesi olduğu iktidardaki SPÖ hükümetinin "varlık vergisi uygulamasını mutlaka gerçekleştirmesi gerektiğini" savundu.

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı SPÖ varlık vergisi uygulanmasını savunurken küçük ortak ÖVP, "koalisyon anlaşmasında yeni vergi uygulanmaması hükmünün bulunduğunu" belirterek, "varlık vergisi uygulanmasına" karşı çıkıyor.
Viyana belediye sarayı önündeki Rathaus meydanında toplanan yaklaşık 100 bin kişi konuşmaların ardından olaysız olarak dağıldılar.

Bu arada 1 Mayıs işçi bayramı nedeniyle ülke genelinde otobüs, tramvay ve metro gibi kamu taşıtları saat 14.00'a kadar sefere çıkmadılar.


KÜBA 1 MAYIS'I KUTLUYOR

Bu yıl devrimin 50. yılını idrak eden Küba'da 1 Mayıs için özel bir kutlama yapılıyor.

Ellerinde bayraklar ve pankartlarla sokaklara taşan yüz binlerce Kübalı tam bir şölen havası içinde 1 Mayıs'ı kutluyor. Havana'daki devrim anıtı önünde toplanan kalabalık, şarkılar eşliğinde kutlamalarını yaparken etrafta güvenlik önlemlerinin olmadığı dikkat çekti.

Küba'da coşkulu kutlamalara Kübalıların yanı sıra diğer ülkelerden gelen insanların da katıldığı gözleniyor. Öte yandan, hastalığından dolayı yıllardır insanların önüne çıkmayan Fidel Castro'nun da meydana çıkması bekleniyor.