kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mayıs 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ergenekon ABD terörizm raporunda

ANKA
Giriş Saati : 01.05.2009 10:11
Güncelleme : 01.05.2009 18:43
Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık geleneksel "Terörizm Ülkeler Raporu" bu yıl Türkiye için sürprizlerle dolu olarak çıktı...
Raporda, "Ergenekon davasının ayrıntıları bulanık ve yıl sonu itibarıyla Ergenekon'un bir terör örgütü olarak statüsü tartışmalı" saptaması yer aldı.

ERGENEKON

2008 yılında ülkelerin karşılaştıkları terörizm sorununa ilişkin saptamaların yapıldığı 351 sayfalık raporda Türkiye'ye iki buçuk sayfa ayrıldı. Raporda "Ergenekon"a ayrılan bölüm ise iki cümleden oluşan beş satır olurken şöyle denildi:

"Ergenekon adlı, eski subaylar, bürokratlar, politikacılar, gazeteciler ve yer altı mensuplarından oluştuğu iddia edilen örgüte yönelik, 2007'de başlamış bulunan soruşturmalar 2008 yaz aylarında tutuklamalara götürmüştür. Ergenekon üyesi olduğu iddia edilen kişiler, terörizm ithamı dahil bir dizi suçtan dolayı yargılanmaktaydılar, bununla birlikte davanın ayrıntıları bulanıktı ve yıl sonu itibarıyla Ergenekon'un bir terörist organizasyon olarak statüsü tartışmalı bulunuyordu."

"ERGENEKON AYRINTILARI BULANIK"


ABD Dışişleri Bakanlığı raporunun Türkiye'yle ilgili bölümünde "Terörizm karşısında işbirliği Türkiye'yle startejik ortaklığımızın ana unsurudur" denildi. Türkiye içindeki ve uluslar arası terörist grupların Türk vatandaşlarını ve yabancıları 40 yıldır hedef aldığı belirtilen raporda, "Türkiye'de çalışan terörist gruplar Kürt milliyetçilerini, El Kaideyi, Marksist Leninist ve Çeçen yanlısı grupları içermektedir" denildi.

Türk yasalarının terörizmi "Türk vatandaşları ve Türk devletine saldırılar" açısından tanımladığı, bu tanımlamanın ülke dışındaki terörist faaliyetleri planlayanların tutuklanmasını ve soruşturulmasını engellediği, bu tip eylemleri kolaylaştırdığı değerlendirmesi yapıldı.

El Kaide etkisindeki teröristlerin Türkiye'deki ABD vatandaşlarına ve yabancılara karşı eylemlerini sürdürdükleri kaydedilen raporda, 9 Temmuz'da ABD İstanbul Konsolosluğu'na gerçekleştirilen saldırıyı yapanların da El Kaide'den etkilendiklerine inanıldığı kaydedildi.

Raporda çeşitli kentlerde El Kaide'ye yönelik gerçekleştirilen operasyonlar da övüldü.

PKK TERÖR ÖRGÜTÜ

Dışişleri Bakanlığı raporunda, Türkiye'deki terörist gruplar içinde en önde gelenin PKK olduğu belirtildi. Milliyetçi görüşü bulunan Kürtlerden oluşan PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki üslerden Türk güvenlik güçlerine saldırdığı, 2006, 2007 ve 2008'de PKK şiddetinin yüzlerce Türkü öldürdüğü belirtilen raporda, yan Kürt şiddet örgütlerinin de bazı saldırılardan sorumlu oldukları belirtildi. Raporda şöyle denildi:

"-Türk ordusu ve PKK yıl boyunca Güneydoğu'da devamlı çatışmaya girdi. Bunların en büyüğü 4 Ocak'ta, 15 askerin öldürüldüğü Aktütün askeri karakoluna yönelik saldırıydı. 17 Ekim 2007'de PKK'nın neden olduğu şiddet olayları arasında Türk parlamentosu büyük çoğunlukla, Irak'ın kuzeyindeki PKK hedeflerine karşı sınır ötesi askeri operasyonlar için, Ekim 2008'de yenilenen bir yetki yasası kabul etti. ABD'nin 2007 Kasımında başlayan bilgi paylaşımı Türk operasyonlarının sivil hedefler yerine teröristleri vurmasını sağlamaya yardımcı oldu. Türk güçleri, Türk-Irak sınırı boyunca yılın ikinci yarısında büyük operasyonlar gerçekleştirdi, 2008 boyunca da Türkiye-Irak sınırı boyunca hava operasyonlarını sürdürdü. Şubatta Türkler Kuzey Irak'a PKK yerleşimlerini hedefleyen kara operasyonları başlattı ve ay sonunda bitirdi. Türk hükümeti yıl boyunca 657 PKK üyesinin öldürüldüğünü, 161'inin yakalandığını ve 161'inin de çatışmalar sırasında teslim alındığını açıkladı. Ayrıca 120 PKK üyesi de 2005'te kabul edilen pişmanlık yasasından yararlanarak yetkililere teslim oldu."

Türkiye'de diğer önde gelen terörist gruplar arasında DHKP/C, Türk Hizbullahı, İBDA-C'nin geldiği kaydedilen raporda son olarak İstanbul'daki operasyonla gündeme gelen Devrimci Karargah örgütüne de değinildi. Bu örgütün daha önce bilinmediği kaydedilen raporda, Devrimci Karargah'ın Marksist, anti emperyalist, anti Siyonist gündemi bulunduğu, İstanbul'da siyasi ve askeri hedeflere yönelik iki saldırının sorumlusu olduğu kaydedildi.

Hükümetin karşı terör operasyonlarında sivil kontrolün artırılması ve sivil-asker işbirliğinin iyileştirilmesi dahil karşı terör ve istihbarat yapısına yönelik bir dizi reform hazırlığı başlattığı anlatılan raporda, "Reform önerileri 2008'den önceye tarihlenmiştir, ancak 4 Ekim'teki Aktütün saldırısı karşısında yeniden mercek altına alındı. Öneriler yıl sonu itibarıyla hala şekillenme aşamasındaydı" denildi. ABD Dışişleri Raporu'nda şu değerlendirmeler yapıldı:

"Türkiye Afganistan'daki Koalisyon girişimlerini önemli şekilde desteklemiştir. Türkiye Kabil'de bir askeri eğitim birliği yanında yaklaşık 800 kişilik birlik, bir sivil inşa ekibi bulunduruyor ve Afgan polislerini, siyasetçi ve bürokratlarını Türkiye'de eğitiyor. Türkiye'nin Afganistan'daki toplam inşa faaliyetleri 200 milyon doları bulmaktadır. Türkiye Koalisyon'a Irak ve Afganistan'daki operasyonları için önemli ölçüde lojistik destek sağlamıştır, İncirlik Hava Üssünün bir yakıt ve silah dışı kargo merkezi olarak kullanılmasına izin vermiştir. ABD'nin Irak'taki birlikleri için hava kargosunun yaklaşık yüzde 60'ı İncirlik üzerinden gitmektedir."