kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mayıs 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Akciğer kanserinin birinci nedeni sigara'

CİHAN
Giriş Saati : 01.05.2009 11:39
Güncelleme : 01.05.2009 21:08
Yeni Haber
Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, akciğer kanserinin erkeklerde kanser ölümlerinin başında, kadınlarda ise beşinci sırada yer aldığını söyledi. ..
TAKD'nın düzenlediği "Erken evre küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisini ne kadar biliyoruz?" konulu sempozyumun açılışında konuşan Özdemir, Türkiye'de sağlıklı bir istatistik olmamasına karşılık, her yıl 20 bin yeni akciğer tanısının konulduğunu kaydetti.

Bu hastaların sadece yüzde 15'nin erken evrede yakalanabildiğine işaret eden Özdemir, "Söz konusu oran ABD'de yüzde 30 civarındadır. Erken dönemde ameliyat olabilenlerin hastalıktan kurtulma şansı yüksektir." dedi.

İleri safhalarda hastaları uzun ve yorucu bir tedavi sürecinin beklediğini hatırlatan Prof. Dr. Özdemir, -ışın ve ilaç tedavisi- sonuçlarının çok başarılı geçmediğine işaret etti. Bu nedenle erken tanı ve koruma için halkın eğitilmesinin şart olduğunu dile getiren Özdemir, öksürük, balgamla kan gelmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı, halsizlik, kilo kaybı ve iştahsızlık yakınmaları olan kişilerin hemen en yakın sağlık merkezine başvurmalarını önerdi.

Adana'daki bu programla "Erken evre akciğer kanseri tedavisindeki yeni gelişmeleri" tartışıp, sonuçlarını hızlı bir şekilde hastalara uygulamayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Nezih Özdemir, şunları söyledi:

"Akciğer kanserinin nedenleri arasında birinci sırada sigara almaktadır. Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre, akciğer kanseri hastaların yüzde 80'i sigara içen, yüzde 10'u bırakmış, yüzde 10'u ise içmemiş hastalardan oluşmaktadır. Türkiye'de kabaca erkeklerin üçte ikisi, kadınların dörtte biri sigara içiyor. Sigara içenlerde akciğer kanseri dışında; ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu ve mesane kanserine yakalanma ihtimali çok yüksektir."

Pasif içicilik ile de akciğer kanserinin görülme sıklığının arttığını ifade eden Özdemir, 19 Temmuz'dan sonra tüm kapalı ortamlarda sigara ve benzeri tütün ürünlerinin yasaklanmasını desteklediklerini bildirdi.

Yasanın uygulanabilmesi için tedbirlerin şimdiden saptanması gerektiğini anlatan Özdemir, iyi bir denetim mekanizmasının kurulmasını ve tüm yerleşim birimlerinde titiz bir şekilde uygulanmasını istedi.

Bir başka tedbir olarak da tütün ürünlerinin vergilerinin yükseltilip fiyatlara yansıtılmasının sağlanabileceğini açıklayan Özdemir, "Sigara içenlere sesleniyoruz: İçmeye devam ederseniz, kalp krizi ve kanserden ölme ihtimaliniz ortalama 20 misli artar. Akciğeriniz yıllar içinde iflas eder. Nefes darlığından yürüyemez hale gelirsiniz. Kol ve bacaklarınıza giden damarların tıkanmasına bağlı riskli ameliyatlara maruz kalabilirsiniz. Hatta bu uzuvlarınızı kaybedebilirsiniz. Cinsel performansınız azalabilir, hatta kısır kalabilirsiniz." uyarılarında bulundu.

3 Mayıs'a kadar sürecek ve değişik üniversitelerden çok sayıda bilim adamının sunum yapacağı sempozyumda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Handan Zeren, akciğer kanserinde 2007 yılında 213 bin 380 yeni olgu ve 160 bin 390 ölüm gerçekleştiğini söyledi.

Akciğer kanserinin yüzde 80-90 oranında sigara dumanından kaynaklandığını hatırlatan Zeren, sigara dumanının 4 bin 800 kimyasal madde içerdiğini kaydetti. Zeren, yapılan araştırmalarda sigara içenlerin yaklaşık yüzde 11'inde akciğer kanseri görüldüğünü, fakat oranının daha yüksek olduğuna işaret etti.