kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mayıs 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Teoman Kumbaracıbaşı ile Derya Durmaz'ın rol aldığı oyun, dünya turnesine çıkacak.

Sahnede kıyamet çoktan koptu bile!

OLKAN ÖZYURT / SABAH
30.04.2009
Domuz gribi, kıyamet senaryolarını tetikleye dursun, Ve Tanrı Dedi Ki adlı tiyatro oyununda sahnede kıyamet çoktan koptu! Oyun, 'kıyamet sonrasında' bir kadınla erkeğin yaşadıklarını anlatıyor. Oyunculara göre kıyamet çok yakın ..
Domuz gribi nedeniyle tüm dünyada kıyamet senaryoları üretilirken, sahnede kıyamet çoktan koptu. Yunan ve Türk tiyatro sanatçılarının bir araya gelerek sahneye koydukları Ve Tanrı Dedi Ki - And God Said adlı tiyatro oyununda, bilinmeyen bir nedenle yaşanan kıyamet sonrası bir kadın ve erkeğin küçük bir bebeğin yaşaması için verdiği mücadele anlatılıyor. Yunan sanatçı Avra Sidiropoulou'nun yazıp yönettiği, dizi ve filmlerle tanınan Türk oyuncular Derya Durmaz ve Teoman Kumbaracıbaşı'nın rol aldığı oyunun dünya prömiyeri 28 - 29 - 30 Nisan'da garajistanbul'da yapıldı. Persona Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu oyun, bir felaketin, insanlığın hafızasını sildiği kıyamet sonrası bir ortamda geçiyor. Oyunda rol alan Derya Durmaz, günümüz dünyasında kıyametin kopmasına 5 dakika kaldığını söylüyor. Sonra da bir araştırmadan bahsediyor:

'UNUTMAK KOLAY DEĞİL'
"Şikago Üniversitesi'nde 1947'den bu yana belirlenen sembolik bir 'Kıyamet Saati' var. İnsanlığın 'geceyarısına birkaç dakika kala' bir zaman diliminde yaşadığı analojisini kullanıyor ve geceyarısı da 'felaket meydana getiren bir yıkım'ı temsil ediyor. Saat 1947'de geceyarısına 7 dakikayı gösteriyormuş ve 2007 yılına kadar soğuk savaş, nükleer silahlanma, küresel ısınma, virüslü hastalık gibi nedenlerle 18 kez değiştirilmiş. Şu an ise geceyarısına 5 dakika kalayı gösteriyormuş... İnsanın kendini ve doğayı yok etme potansiyeli göz önünde bulundurulursa, sanırım saat daha pek çok kereler değişecek." Teoman Kumbaracıbaşı ise "Nihayetinde sonumuz hakettiğimiz gibi olacak. Özümüzün yaşamaya dair olan sonsuz isteği düşünüldüğünde, insanlığın kendi yok oluşuna izin vereceğini sanmıyorum," diyerek daha umutlu konuşuyor. Oyunun metaforlarından insanlığın hafızanın yok olması konusunda da oyuncular dikkatli olmak gerektiğini düşünüyor. Durmaz "Mesela," diyor: "İç savaşın yaşandığı Sierra Leone'de insanlar yaralarını sarıp hayata devam edebilmekiçin sosyal anlamda birtakım şeyleri unutmayı tercih ettiler. Ama Güney Afrika'daki ırkçı rejimin yıkılmasının ardından insanlar yeni bir başlangıç için hak ihlallerini yapanlar ve ihlale uğrayanların yüzleştiği 'gerçeklik komisyonları' kurup bu durumu unutmamaya çalıştılar." Ve Tanrı Dedi Ki oyununun ilk durağı İstanbul'du. Oyun şimdi dünyayı dolaşacak. Önümüzdeki günlerde önce Yunanistan'ın Selanik ve Atina şehirlerine uğrayacak olan oyun daha sonra Tahran (İran) ve New York'ta (ABD) sahnelenecek.