kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tayland'da domuz gribinin ismi değiştirildi: 'Meksika gribi'

CİHAN
Giriş Saati : 30.04.2009 14:41
Güncelleme : 30.04.2009 23:40
Yeni Haber
Kişi başına yılda 14 kilogram domuz etinin tüketildiği Tayland'da, son salgın haberlerinin gıda sektörünü olumsuz etkilemesi üzerine domuz gribinin ismi 'Meksika gribi' olarak değiştirildi. ..
Daha önce ülkede yaşanan kuş gribi salgınları sebebiyle tavuk tüketiminin dibe vurması sonucunda oluşan olumsuzlukları yaşamak istemeyen yetkililer, bu sefer çözümü hastalığın adını değiştirmekte buldu.

Ülkedeki domuz üretiminin yapıldığı çiftliklerin çoğunluğunun bulunduğu başkent Bangkok'a 50 kilometre mesafedeki Nakhon Pathom iline bağlı Sampran ilçesinde yapılan günlük domuz üretimi, hastalık öncesi döneme göre yüzde 50 azaldı. Diğer bazı hastalıklar sebebiyle hayvan sayısının geçen seneye oranla azalması sonucunda bu yıl yüzde 15 kadar yüksek seyreden fiyatların ise henüz etkilenmediği öğrenildi.

Tayland'da yıllık 12 milyon adet domuz üretilirken bu üretimin maddi karşılığı yaklaşık 2.2 milyar doları buluyor. Domuz gribi diğer ürünleri de etkiledi. Dün itibariyle ülkede civciv fiyatları ani bir yükselişle 1 baht (yaklaşık 4 kuruş) artış gösterdi. Tavuk etinin kilogramı da 58 baht ( yaklaşık 2.32 TL) seviyesinden bir gün içinde 60 baht seviyesine (yaklaşık 2.40 TL) çıkarak TL bazında 8 kuruşluk artış gösterdi. Artışın sebze ve yumurta fiyatlarına da yansıması bekleniyor.

Bu arada Başbakan Abhisit Vejjajiva, Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üyesi ülkelerin sağlık bakanlarının önümüzdeki hafta Tayland'da toplanarak konuyu masaya yatıracaklarını açıkladı.

Sağlık Bakanı Witthaya Kaewparadai, Meksika'da işçi olarak çalışmakta olan ve kontratları biten 5 Taylandlının ülkelerine döndüğünü belirtti. İşçilerde domuz gribi belirtilerinin görülmediğini söyleyen bakan, her ihtimale karşı 14 gün kontrol altında tutulacaklarını ifade etti.