kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türk uzmanlardan Obama'ya karne notu:8

Selçuk EREN / DIŞ HABERLER
30.04.2009
ABD'nin ilk siyahi başkanı olan Barack Obama'nın değişim sloganıyla oturduğu başkanlık koltuğundaki ilk 100 günü doldu. Ekonomiden dış politikaya bir dizi değişikliklerle, verdiği "değişim" sözünü yerine getirmeye hızlı başladı. Ancak Uluslararası Af Örgütü'nün insan hakları raporunda Obama yönetimi sınıfta kaldı. Örgüt, Obama'nın CIA ajanlarını işkence konusunda aklayan Adalet Bakanlığı raporuna işaret ederek "Bazı pozitif gelişmeler var. Ancak kendisinden bekleneni veremedi" dedi. SABAH Türk akademisyenlere "Obama'yı nasıl buldunuz" sorusunu sordu:

* Ömer Taşpınar (Brookings Enstitüsü Türkiye Masası Direktörü, Sabah gazetesi yazarı): Ekonomide başarılı sayılamaz. Ancak mucize de beklememek gerek. Dış politikada ise son derece başarılıydı. Küresel platformda büyük beklentiler vardı ve çoğunu karşıladı.Notlarım ekonomide 6 , Dış Politikada 9.

* Asaf Savaş Akat (İstanbul Bilgi Üniversitesi): Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra önceliği ekonomide yangını acilen söndürmek oldu. Bunun için para ve maliye politikalarının gevşetilmesi için bir genel çerçeve zaten çizilmişti. Obama özellikle bütçe yolu ile ekonomide kötü gidişatın durdurulması, yani kamu harcamalarının artırılması, vergilendirmenin indirilmsi için bir çaba gösterdi. Bunda da başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Notum 8.

'LİDERLİĞİ HENÜZ HAM'
* Mehmet Özcan (USAK):
Bush döneminin pisliklerini temizledi. Güvenlik paranoyasını kırmaya çalıştı. Dersine iyi çalıtşığını gösterdi. Notum 9.

* Faruk Sönmezoğlu (İstanbul Üniversitesi): Beklentileri gerçekleştiremezse büyük hayal kırıklığına dönüşebilir. Ekonomide daha eşitlikçi ve liberal konulara destek verdi. Notum 8.

* Serhat Güvenç (İstanbul Bilgi Üniversitesi): Kafası daha çok ekonomik kriz ile meşgul. Dış politikadaki farklılığından ve olumlu söylemlerinden şüphe yok. Liderlik yönünden daha ham olduğunu düşünüyorum. Notum 7.

* Şanlı Bahadır Koç (ASAM): En genel itibariyle başarılı olduğu söylenebilir. Avantajı Bush gibi çok olumsuz ve popüleritesini yitirmiş birinin ardından başkan olduğu için daha olumlu gözle bakılıyor. Obama'ya kişisel sempatim var. Genel olarak da başarılı olacağına inanıyorum. 10 üzerinden notum 8.