kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Merkez dışındaki ilk ölüm ABD'de

Yahya BOSTAN WASHINGTON
30.04.2009
Meksika'dan çıkan hastalığın ilk "yabancı" kurbanı, dün 23 aylık bir bebek oldu. 21 ülkeye yayıldığı sanılan hastalığa karşı henüz bir çare yok. ABD, aşı için 1.5 milyar dolarlık bütçe istedi. Halkın tek yapabildiği ise hijyen malzemesi stoklamak..
Hızla yayılan domuz gribi, Amerika'da panik yarattı. Çünkü salgının başladığı Meksika'dan sonra ilk ölüm, ABD'nin Teksas eyaletinde yaşandı. 23 aylık bir bebek, domuz gribine yol açan H1N1 virüsünden hayatını kaybetti. Salgının merkezi olduğu için "Ground Zero" (sıfır noktası) olarak anılan Meksika'yla sınır komşuluğunun yanında transit uçuşlarda da içli-dışlı olan ABD'deki bu ölüm, endişe dalgasını büyüttü. Başkent Washington DC'deki alışveriş merkezleri ve eczane zincirlerinde raflar boşaldı.

HİJYEN MALZEMELERİ
Amerikalılar soluğu CVS gibi eczane ve market zincirlerinde alarak maske, steril maddeleri, sel temizleyicileri, plastik eldiven stoklamaya başladı. Salgının ABD'ye ulaştığı an Washington ve New York gibi kentlerde bu maddelerin stokları tükendi. Dünya Sağlık Örgütü'nün "yüz maskesinin hastalığın bulaşmasını engellemede tam etkili olmadığı" yönündeki açıklaması dahi insanları rafları boşaltmaktan alıkoymadı. Örgüt, virüsü kapmış hastaların başkalarına bulaştırmamak için maske kullanmasının uygun olduğunu, ancak henüz virüsle tanışmamış kişilerin maske takmaktansa başkalarıyla temastan kaçınması gerektiğini belirtti.

GRİP İÇİN EK BÜTÇE
Eczanelere hücum eden halk tedbirini steril malzemeleri satın alarak yaparken; ABD yönetimi de aşı ve bütçe hazırlığıyla tedbir alıyor. Başkan Obama, Kongre'den domuz gribi salgınıyla mücadele için 1.5 milyar dolarlık ek yardım istedi. Paranın grip aşıları yapılıp depolanması, yeni bir aşı geliştirilmesi için kullanılacağını belirtti. ABD'de domuz gribinden etkilendiği kesinleşen vaka sayısı 91'e yükselirken; bu vakalara toplam 10 eyalette rastlandı. Vakanın görüldüğü eyaletlerden California'nın valisi Arnold Schwarzenegger, olağanüstü durum ilan etti. Dünya Sağlık Ödgütü de salgın evreleri sıralamasındaki alarm düzeyini domuz gribi nedeniyle 4'ten 5'inci evreye çıkardı.