kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Patlamanın ardından olay yerinde 8 metre çapında, 2 metre derinliğinde çukur oluştu.
Büyük resim için tıklayın

Yüreğimize acı düştü: 10 asker şehit edildi...

Atilla KORKMAZ- Hüseyin KAÇAR- Hasan YİĞEN - Salih
30.04.2009
Lice'de bombalı tuzak patlatıldı, zırhlı araçtaki 9 asker şehit oldu. Mayına karşı korumalı aracın parçalanmasına, güçlü patlayıcının neden olduğu belirtildi. Bir asker de Şemdinli'deki çatışmada şehit..
Türkiye yine şehit haberleriyle sarsıldı. 9 asker mayınla, bir asker de çatışmada şehit oldu. Saldırı, Diyarbakır'ın Lice ve Hani ilçeleri ile Bingöl'ün Genç ilçesi arasındaki Abalı Köyü kırsalında 06:30 sıralarında yaşandı. Bölgede devam eden operasyonlara katılan askerlere mühimmat ve askeri malzeme taşıyan konvoy, Abalı köyü yakınlarından geçmek üzere yola çıktı. Konvoyun yol güvenliğini sağlamak amacıyla Abalı Jandarma Karakolu'ndan bir tank ve zırhlı askeri araç görevlendirildi. Abalı Jandarma Karakolu'ndan ayrılan tank ve Zırhlı Personel Taşıyıcı(ZPT) görevli askerleri belirlenen noktalarda konuşlandırmak üzere yola çıktı. Art arda ilerleyen araçlar, ana yoldan ayrılarak, taşıdığı askerleri hakim tepelere yerleştirmek üzere dağlık alana yöneldi. Araçlar yolun yaklaşık 400 metre ötesindeki patika yolda, tepelere doğru ilerlemesini sürdürdü. Bu sırada önündeki tankı takip eden personel taşıyıcının geçişi sırasında PKK'lı teröristlerin daha önceden döşediği ve uzaktan kumandalı olduğu tahmin edilen patlayıcı infilak ettirildi. Patlama, tanktaki askerler tarafından birliklerine haber verildi. Personel taşıyıcıdaki askerlere ilk müdahaleyi de silah arkadaşları yaptı. Araçta bulunan askerlerden 8'i olay yerinde, 1'si ise Diyarbakır Asker Hastanesi'ne kaldırılmak istenirken yolda şehit oldu. Yaralanan 2 asker ise helikopterle Diyarbakır Asker Hastanesi'ne kaldırıldı. Şehit olan askerler: Uzman Çavuş Salih Akyürek (Yozgat), Onur Görmez (Aydın-Çine), Emrah Polat (Aydın-Nazilli), Erdal Oral (Kars-Kağızman), Zeynel Direkçi (Gaziantep), İlhami Hardal (Kilis), Murat Çavdar (Trabzon-Maçka), Mehmet Ali Karaduman (Manisa-Kula) ve Miktad Beder (Trabzon). Saldırının ardından bölgeye çok sayıda asker sevk edildi. Patlayıcının uzaktan kumandalı veya kablolu bir mekanizma ile patlatıldığı ihtimalini değerlendiren askerler, arazide bulunanları incelemeye aldı. Çobanlar ve köylülerin bilgisine başvuruldu. Özel eğitimli jandarma komando birlikleri karadan takibe başlarken, bölge havadan da abluka altına alındı.

RDX KULLANILDI
Askerlerin içinde bulunduğu zırhlı aracın M-113 personel taşıyıcı olduğu açıklandı. Altı 4.5 cm kalınlığında zırhla kaplı olan araç, özellikle mayınlı saldırılara karşı kullanılıyordu. Ancak patlamanın ardından aracın büyük oranda parçalandığı, parçaların da geniş bir alana yayıldığı gözlendi. Aracın ana gövdesi bir çekici ile kaldırılırken, inceleme ekipleri saatlerce süren çalışmayla araç parçaları ve askerlerin çevreye dağılan eşyalarını topladı. Söz konusu zırhlı personel taşıyıcısının mayına karşı korumalı olmasına rağmen bu denli hasar görmesi ve içerisindeki 9 askerin şehit olmasının, kullanılan patlayıcının çok güçlü olmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor. Teröristlerin muhtemelen uzaktan kumandalı veya kablolu sistemle patlattıkları düzenekte TNT ile A4 ve C4 plastik patlayıcıların hammaddesi olarak bilinen RDX kullanıldığı sanılıyor. El yapımı olan patlayıcının muhtemelen havan mermisi gibi patlayıcı veya diğer bombalar ile de güçlendirildiği ihtimali üzerinde duruluyor. Lice kırsalındaki saldırının duyulmasının hemen ardından 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel ve 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu da bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Akşam saatlerinde ise Cukurca'dan kalkan Türk savaş uçaklarının PKK'nın- Zap Kampı'na yöneldiği görüldü. Öte yandan Hakkari Şemdinli'de Irak sınırına sıfır noktada bulunan Derecik beldesi yakınlarında askeri birliğe ateş açıldı. Çıkan çatışmada, yaralanan 3 askerden Kars nüfusuna kayıtlı Olcay Koçak, hastaneye kaldırılırken şehit düştü. Tunceli kırsalında ki operasyonlarda da bir güvenlik görevlisi patlayan mayınla yaralandı.