kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD'de bir Türk'e 33 yıl hapis cezası

Giriş Saati : 30.04.2009 09:07
Güncelleme : 30.04.2009 23:40
Yeni Haber
ABD'de bir askeri üsse saldırı planlamakla suçlanan Serdar Tatar isimli Türk, 33 yıl hapis cezasına çarptırıldı. ..
Davaya bakan hakim, Tatar'a nasıl bir ceza vereceğini düşünmekten bir önceki gece uyuyamadığını ve yatakta kıvrandığını söyledi.

Tatar (25) ve 4 arkadaşının yargılandığı dava dün karara bağlandı. Hakim Robert B. Kugler, ABD'nin New Jersey eyaletindeki Fort Dix askeri üssüne saldırı planladığı iddia edilen Tatar ile beraber üç Arnavut kardeş ve bir de Ürdünlü'nün suçlu olduğuna hükmetti. Arnavut kardeşler Dritan, Shain ve Eljvir Duka ile Ürdünlü Mohamad Ibrahim Shnewer ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Tatar ise daha az ceza aldı.

Bugünkü duruşmada, yakınları yaptığı konuşmada, Tatar'ın üvey oğlunun ödevlerine yardım ettiği, hatta Virginia Üniversitesi'nde birçok öğrencinin öldüğü saldırı sonrası ağladığını anlattı. Azeri kökenli eşi Halide Mirzayeva, mahkemedeki konuşmasında, "Şu anda yaşananların korkunç bir kabus olduğuna inanıyorum" dedi. Tatar'ın zaman zaman gülümseyen diğer sanıkların aksine ailesi konuşurken ağladığı belirtildi.

TATAR, MAHKEMEDE AĞLADI

Amerikan medyasına göre, Philadelphia'da babasına ait pizzacıda çalışan Serdar Tatar ise 40 dakikalık bir konuşma yaptı. Konuşmasında, önce polise, ardından da FBI'a giderek birinin kendisinden askeri üssün haritasını istediğini rapor ettiğini anlattı. Ancak, savcı Tatar'ın bu yaklaşımını haritayı isteyen ve sonradan FBI'a bilgi veren Ömer isimli kişinin ajan olup olmadığını ortaya çıkarmak için yaptığını iddia etti. Tatar da bunun üzerine, dürüstçe muhtemel bir suçu ihbar etmeye çalıştığını kaydetti. Tatar, bununla beraber, hatasının haritayı verdiği halde bunu inkar etmek olduğunu söyledi.

HAKİM: "DÜN GECE TATAR YÜZÜNDEN UYUYAMADIM"

Tatar'ın konuşmasının ardından Hakim Kugler, alışılmışın dışında 5 dakika ara verdi. Kugler, Tatar'a nasıl bir ceza vereceği ile ilgili olarak bir önceki zor uyuduğunu ve bu yüzden kıvrandığını anlattı. Tatar'ı 33 yıl hapse mahkum eden Kugler, yetkililere giderek Tatar'ın doğru şeyi yaptığına inanmadığını belirterek, "Ancak hapis cezası ile rehabilite olma umudu taşıyan tek mahkum" dedi.

Tatar'ın kız kardeşi Serpil Tatar duruşma sonrası yaptığı açıklamada, "O katil değil. Mutlu olduğumu söyleyemeyeceğim. Ancak öte yandan gerçekten mutluyum, ömür boyu hapiste kalmayacak" diye konuştu.Tatar'ın avukatının karara itiraz edeceği belirtildi.

Tatar'ın 33 yıl diğerlerinin ömür boyu hapis cezası almasına neden olan "saldırı planı", 2007 yılında ortaya çıkmıştı. Tatar ve arkadaşlarının ormanlık alanda atış yaptığı ve tekbir getirdiğini gösteren bir videonun polise ulaşmasının ardından süreç başlamıştı.