kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Komutandan Baydemir tepkisi

MHA
Giriş Saati : 23.04.2009 15:56
Güncelleme : 23.04.2009 21:40
Yeni Haber
Güneydoğu Anadolu'daki 23 Nisan kutlamaları DTP protestolarının gölgesinde geçti. ..
DTP'li belediye başkanları törenlere katılmazken yerine vekil de göndermedi. Tören alanına götürülen belediye çelenkleri de Atatürk Anıtına sunulmadı. Bu toplu protestonun tek istisnası Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak oldu.

BAYDEMİR'İN İSİM LEVHASINI AYAĞIYLA İTTİ

Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Rasim Arslan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenine katılmayan DTP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e tepki göstererek, Atatürk Anıtı önünde yerde bulunan isim levhasını ayağıyla itti.

Korgeneral Arslan'ın emir subayı belediye başkanı yazılı demir levhayı alarak tören yerinin dışına çıkardı. Atatürk Anıtı'ndaki törenden sonra askerler "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" şeklinde slogan atarak yürüyüş yaptı.

Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Rasim Arslan, 23 Nisan törenlerine katılmayan DTP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e sert tepki gösterdi. Komutan, Atatürk Anıtı önündeki belediye başkanı yazılı metal levhayı ayağıyla itti.

Diyarbakır'da 19 Mayıs, 30 Ağustos ve 23 Nisan gibi ulusal bayramlarda yer almayan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, bu yıl da kutlamalara katılmadı. Atatürk Anıtı önündeki çelenk törenine Vali Hüseyin Avni Mutlu, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu ile 2. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Rasim Arslan katıldı. Çelenk koyma törenine Belediye Başkanı Osman Baydemir katılmadı. Çelenk sunma ve saygı duruşu sırasında Korgeneral Rasim Arslan, protokol sırasında bulunun ve belediye başkanı yazılan demir levhayı sahibi gelmeyince, ayağı ile yan tarafa itti. Emir subayı ise demir levhayı alarak tören alanının dışına çıkardı.

BAYDEMİR: "MİLLETİN İRADESİNE SAYGI DUYULMALI"


DTP Diyarbakır İl binası önünde operasyonu protesto etmek amacıyla yapılan oturma eylemine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, gazetecilerin 2. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Rasim Arslan'ın çelenk bırakma töreninde belediyeye ait tabelayı ayağı ile itmesi yönündeki soruları yanıtladı.

Her şeyden önce ülkede demokratik tahammül kültürünün ve kabul kültürünün gelişimine ihtiyacı olduğunu ifade eden Baydemir, DTP'nin 23 Nisan etkinliklerine katılmayışını ciddiyetle, samimiyetle, cesaretle irdelemek gerektiğini söyledi. Protestoların çok anlamlı ve çok ciddi bir mesaj olduğunu ileri süren Baydemir, "Bu ülkeyi yönetenlerin egemenlik kayıtsız şartsız milletin ise milletin iradesine saygı duyulması gerekiyor. Milletin iradesinin ortaya çıkarmış olduğu temsiliyete kim olursa olsun yetkisi ne olursa olsun hürmetle yaklaşması gerekiyor. Eğer milletin egemenliğine kayıtsız şartsız tahammül gösterilmezse o mülk o adalet duygusu zarar görür" dedi.

ASKERLER SLOGANLARLA YÜRÜDÜ

Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından askerler "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" şeklinde slogan atarak yürüyüş yaptı. Yürüyen askerler, vatandaşların sevgi gösterisi ile karşılaştı. Diyarbakır'da törenler Atatürk Stadı'nda devam etti. Vali Hüseyin Avni Mutlu ile 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu vatandaşları ve tören alanını selamladı. Tören geçişi sırasında bakanlığın genelgesine rağmen Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Yeşilbaş, öğrencilere uygun adım marş şeklinde komut vererek yürüyüş yaptırması dikkat çekti.

DTP'Lİ BELEDİYENİN ÇELENGİ SAHİPSİZ KALDI

Benzer görüntüler Van'da da yaşandı. 23 Nisan MillEgemenlik ve Çocuk Bayramı törenine, Van'ın DTP'li Belediye Başkanı Bekir Kaya katılmadı. Kaya, sabah saatlerinde Atatürk anıtına çelenk koymaya gitmedi. Törenden önce alana iki zabıta tarafından getirilen belediye çelengi, belediyeden kimse katılmayınca protokolün arkasına alındı.

23 NİSAN'DA DA KEPENKLER AÇILMADI

Hakkari'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Hakkari'de de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ancak Hakkari'deki kutlamalar DTP'ye yönelik operasyonun protestosu altında yapıldı. Fırın ve nöbetçi eczaneler dışında işyerlerinin kepenklerin 4 gündür kapalı olduğu şehirdeki törenler Atatürk anıtına çelenk konulmasının ardından Hakkari Şehir stadyumunda devam etti.

KOMUTAN ZİYARETİNİN ARDINDAN BAYRAM

Önceki gün Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Kuvvet Komutanlının eşleri ile sürpriz bir ziyarette bulunduğu Şırnak'ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hava koşulları nedeniyle spor salonunda kutlandı.

Kutlamaları protesto eden DTP törenlere katılmadı.

BELEDİYE ÇELENGİ ANITA KONMADI

Tunceli'de 23 Nisan kutlamalarına Belediye'den kimse katılmazken Atatürk Anıtı önüne getirilen çelenk daha sonra zabıtalar tarafından alınarak götürüldü.

Tunceli'deki 23 Nisan kutlamaları sabah saat 09.00'da Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konmasıyla başladı. Tunceli Belediyesi'nden kimsenin katılmadığı çelenk koyma töreninde belediye çelengi törenin bitimiyle birlikte zabıtalar tarafından alandan alınarak götürüldü.

DTP'Lİ BAŞKAN KUTLAMALARA KATILDI

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşku ile kutlandı. Cizre Şehir Stadı'nda gerçekleştirilen ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kutlamalarda Cizre Kaymakamı Cihan Demirhan, Garnizon Komutanı Akın Ilıca ile DTP'li Belediye Başkanı Aydın Budak'ın katılması dikkat çekti. Protokol hep birlikte tören alanında bulunan öğrenci ve vatandaşların bayramını kutladı.

PROTESTO NEDENİ PKK OPERASYONU

PKK'nın 'Türkiye Meclisi' yapılanmasına yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda bazı DTP'lilerin tutuklanmasına tepki gösteren DTP'li belediye başkanları Güneydoğu'daki 23 Nisan kutlamalarına katılmadı.

14 Nisan'da Diyarbakır merkezli başlayan ve devam eden operasyona tepki gösteren DTP'nin Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Bingöl, Siirt, Batman, Van, Hakkari'deki belediye başkanları, DTP Genel Merkezi'nin aldığı karar doğrultusunda 23 Nisan kutlamalarına katılmadı. Kutlamalarda protokolde belediye başkanları için ayrılan koltuklar boş kaldı. Her yıl yapılan bayram törenlerine belediye başkanları katılma da vekilleri veya yardımcıları katılıyordu. Ancak bu yıl DTP'li belediyelerden katılım olmadı. Belediye çelenkleri de Atatürk anıtına sunulmadı.