kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gül, Aliyev ile telefonda görüştü

AA
Giriş Saati : 23.04.2009 18:53
Güncelleme : 23.04.2009 22:15
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün bugün akşamüstü Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile bir telefon görüşmesi yaparak, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi süreci dahil, Kafkasya bölgesindeki gelişmeler konusunda istişarede bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, ''İki devlet başkanı arasında geçen haftalar içinde gerçekleşen istişarelerin bir devamı niteliğindeki görüşmede, iki kardeş ülke arasındaki geleneksel anlayış, dayanışma ve yakın işbirliğinin önemi teyit edilmiş, bunun bölgenin istikrar ve refahına da katkıda bulunacağı tespiti yapılmıştır'' ifadesine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefon görüşmesinin gayet iyi geçtiğini belirterek, ''Zaten kendisi ile çok sık görüşüyoruz. Dışarıya yansıdığı gibi, Türkiye ile Azerbaycan arasında asla herhangi bir soğukluk söz konusu değildir'' dedi.

Gül, TBMM'de, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla verilen resepsiyona katıldı.
TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından tören salonuna gelişinde kapıda karşılanan Gül, salondan ayrılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile karşılaştı. Burada, Gül, Erdoğan, Toptan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek bir süre sohbet etti.

Daha sonra tören salonuna giren Abdullah Gül, Meclis Başkanı Toptan ile salonu gezerek davetlilerle sohbet etti.
Gül, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genel Sekreter Cihan Paçacı, Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile sohbet etti.

''YOĞUN BİR DİPLOMASİ ÇALIŞMASI VAR''

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin soruya, ''Her şeyi sizler takip ediyorsunuz. Belki de hiç bir dönem de olmadığı kadar, çok yoğun bir diplomasi var şu anda. Bu sadece Türkiye-Azerbaycan, Türkiye-Ermenistan değil... Rusya, ABD, AB, hepsi de... Şu anda bu konularla ilgili hiç bir dönemde görülmemiş şekilde yoğun bir diplomasi çalışması var'' karşılığını verdi.
Gül, bugüne kadar yapılan her şeyin Türkiye'nin ve Azerbaycan'ın çıkarı için yapıldığını söyledi. ''Bütün bu işler başarılı bir şekilde neticelenirse, bundan hem Türkiye hem Azerbaycan hem Ermenistan ve bütün bölge fayda görecek'' diyen Gül, uzun dönemdir donmuş duran ilişkilerin, şimdi çok cepheli sürdüğünü anlattı. Gül, ''Ama herkes, yapıcı bir şekilde ilk defa katılıyor'' diye konuştu.

''ARAMIZDA YANLIŞ ANLAMA YOKTUR''


Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:
''Bütün aktörleri düşünürseniz, bunlara biraz şöyle siyasetin dışında bakarsanız, bunun ileride çok takdir edileceği kanaatindeyim. İnşallah başarılı olur bütün bunlar. Ayrıca, Sayın Aliyev ile sadece bugün değil, sürekli temas halindeyiz. Biliyorsunuz, 3 kez Bakü'yü ziyaret ettim. 2-3 hafta içerisinde çok sayıda uzun görüşmelerimiz oldu. Bunların hepsi de gayet güzeldir. Aramızda herhangi bir şekilde yanlış anlama da yoktur. Dolayısıyla söylediğim gibi, bütün bu yapılanlar, hem Türkiye hem de Azerbaycan içindir. Bunların hepsi başarılı olursa inanıyorum ki bunlar, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan ve Kafkasya bölgesinin faydasına olacaktır.''
''Sofya'da Aliyev ile görüşmeniz olacak mı?'' sorusuna Abdullah Gül, ''Aliyev, Sofya'ya gelmiyor'' yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Gül, ''Karabağ'da en az 5 bölgeden çekilinmeden sınır açılması söz konusu olacak mı?'' sorusunu yanıtlarken, ''Güçlü bir diplomasi çalışıyor, ona fırsat tanımak lazım şu anda. Detaylarına girmeyeyim ama söylediklerimi birazcık, sadece Türkiye'de olup bitenler değil, çevrede başkaları da ne yapıyor, onları da takip ederek değerlendirirseniz...'' diye konuştu.

CUMHURBAŞKANININ GÖREV SÜRESİ

Gazetecilerin, ''görev süresine ilişkin'' sorusu üzerine Abdullah Gül, bu soruyu kendisine, 23 Nisan töreninde koltuğuna oturan küçük kız çocuğunun da sorduğunu anımsattı.

Gül, ''Orada şunu söyledim: Benim için hiç farketmez. Bu, TBMM'nin vereceği bir karardır, değerlendirmedir. TBMM ne karar verirse, o benim için saygındır, hiç kafa yormadığım ve düşünmediğim bir konu'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu akşam Başbakan Erdoğan ile özel bir randevusu olup olmadığı'' sorusuna, ''Size zaten duyuruyoruz'' karşılığını verdi. Gül, gazetecinin, ''Bu, evet ya da hayır anlamına gelmedi'' sözlerine de gülerek karşılık verdi.

Gül, Aliyev ile telefon görüşmesi anımsatılarak, yüz yüze görüşmenin ne zaman olacağının sorulması üzerine, ''Görüşmelerimiz gayet iyi, zaten kendisi ile çok sık görüşüyoruz'' dedi.

Telefon konuşmasının nasıl geçtiğinin sorulması üzerine Gül, ''Gayet iyi. Zaten bu ara çok sık görüştük. Herhangi bir şekilde dışarıya yansıdığı gibi, Türkiye ile Azerbaycan arasında asla herhangi bir soğukluk söz konusu değildir'' yanıtını verdi.

SAKATLAR KONFEDERASYONU, GÜL'DEN YARDIM İSTEDİ

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, tören salonunda Cumhurbaşkanı Gül'ün yanına gelerek, başkanlığa yeni seçildiğini söyleyerek, zihinsel özürlü çocuklara yönelik 25-30 Mayıs arasında Ayvalık'ta toplantı düzenleyeceklerini bildirdi.

Devletten kendilerine kaynak aktarılmadığını ve çok çaresiz olduklarını dile getiren Çelebi, Gül'den konfederasyona yardım etmesini istedi.