kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

23 Nisan kutlanıyor

AA
Giriş Saati : 23.04.2009 09:01
Güncelleme : 23.04.2009 21:40
Yeni Haber
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in başkanlığındaki heyet, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti.

Anıtkabir'deki ilk törene, Bakan Çelik, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Saldıray Berk, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Çelik ile bir kız, bir de erkek öğrencinin Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Bakan Çelik daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

''Büyük Atatürk,

Çocuklarımıza armağan ettiğiniz bayramı büyük bir sevinç ve coşkuyla kutluyoruz. Kuruluşunun 89. yılında TBMM, ilkelerin doğrultusunda bize hedef olarak gösterdiğin çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine ülkemizi çıkarmak için büyük bir gayretle çalışlarına devam etmektedir.

İşte bir millet bayramında yine eğitim ordumuzun neferi olarak çocuklarımızla birlikte huzurunuzdayız. Emanetiniz emin ellerdedir. Çocuklarımızla birlikte sizlere şükranlarımızı arz ediyorum.

Ruhun şad olsun...''

LİDERLER ANITKABİR'DE

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle düzenlenen törenler TBMM Başkanı Köksal Toptan ve beraberindeki heyetin Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı. Heyete Başbakan Recep Tayip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'de hazır bulundu.

Bakanlar ve milletvekillerinin bulunduğu heyet, Aslanlı Yol'da yürüdükten sonra Atatürk'ün mozolesine geçti. Burada Toptan'ın, Atatürk'ün mozolesine üzerinde TBMM yazan çelengi bırakmasının ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Ardından heyet Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

Toptan burada Anıtkabir Özel Defteri'ne yüksek sesle de okuduğu şu satırları yazdı:

"Aziz Atatürk, TBMM'nin açılışının 89'ncu yıldönümünde sarsılmaz inanç ve bağlılıklarımızı bir kere daha sunmak üzere Başkanlık Divanı üyeleri ve milletvekillerimizle huzurlarınızdayız. Milli iradeyi temel alarak kurduğun TBMM ülkenin kaderine el koymuş, milli mücadelemizi yönetmiş, cumhuriyeti ilan etmiş ve devrimleri gerçekleştirmiştir.

Bizlere emanet ettiğin cumhuriyeti, ilkelerinin rehberliğinde çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarma yolunda inançla ilerliyoruz.

TBMM kurduğunuz cumhuriyeti Anayasada ifadeleri bulunan demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti nitelikleri ile sonsuza dek yaşayacaktır. Milletimiz için büyük bir gurur kaynağı, aynı zamanda çocuklarımıza bayram olarak armağan ettiğin bu anlamlı günde sonsuz minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Aziz ruhun şad olsun."

BİRİNCİ BÜYÜK MİLLET MECLİSİNDE TÖREN DÜZENLENDİ

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''Bugün bizler bu vatan topraklarında özgürce, güçlü bir devletin, çağdaş bir Cumhuriyet'in mensupları olarak yaşıyorsak bunu Gazi Meclisinde hayat bulan milli iradeye ve bu milli mücadeleyi yürüten kahramanlara borçluyuz. Hepimize düşen, onların canları pahasına kurtararak bizlere emanet ettiği vatanımızı, büyük önderin hepimize gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarmak olmalıdır'' dedi.

''23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Birinci Büyük Millet Meclisinde tören düzenlendi.

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Birinci Meclis üyesi Sinop Mebusu Şerif Bey'in konuşmasının seslendirilmesiyle başladı.

TBMM Başkanı Toptan, törende yaptığı konuşmada, milletin mücadele azminin ve özgürlük tutkusunun simgesi olan Meclisin açılışında ve öncesinde yaşananların, tarihin en müstesna sayfalarından biri olduğunu söyledi. Toptan, ''Burası bağımsızlığın kazanılması ve vatanın kurtarılması için mücadele veren kahramanların güçlerini birleştirdikleri, milletten aldıkları yetkiyle ülkenin kaderine el koydukları yerdir. Büyük Önder Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'dan başlatıp bağımsızlık mücadelesini Erzurum ve Sivas kongreleriyle adım adım örgütlediği Meclisimizin açılmasında da milletimizin tek vücut haline geldiği yerdir'' diye konuştu.

Birinci Büyük Millet Meclisinin, daha devlet yokken, ordu oluşturulmadan, cumhuriyet ilan edilmeden her şeyden önce, yokluklar içerisinde var edildiğini belirten Toptan, şöyle devam etti:

''Burası, vatan topraklarının her köşesinden, milletin her kesiminden gelen özgürlük sevdalılarının buluşma adresi olmuştur.

Meclisimizin açılışıyla birlikte egemenliğin ve iktidarın kaynağında köklü bir değişiklik meydana gelmiş ve millet iradesine dayanan yeni bir yönetim anlayışı doğmuştur. Destansı kahramanlıklarla dolu bağımsızlık mücadelemiz de burada doğan milli iradenin rehberliğinde gerçekleşmiştir. Meclisimiz milletimizin önünde yepyeni ufuklar açan milli irade sayesinde bağımsızlık mücadelesini zafere taşımış, devletini ve ordusunu kurmuş ve çağdaş bir cumhuriyeti tüm kurumlarıyla oluşturma başarısını göstermiştir.

Dünyada kurtuluş mücadelesini yöneten, ülkesini bağımsızlığa kavuşturan, yeni bir Cumhuriyet'i kuran başka bir meclis yoktur. Bu nedenledir ki meclisimize gazilik unvanı verilmiştir.''

TAŞ BİNANIN HİKAYESİ

Milli iradenin kaynağı olan taş binanın hikayesinin de aslında bağımsızlık mücadelesinin ne şartlar altında kazanıldığını çok iyi anlattığını ifade eden Toptan, şöyle konuştu:

''O tarihte Ulucanlar'da yapılan ilkokul için getirilen Marsilya kiremitleri, Meclisin çatısı için kullanılmıştır. Ancak okuldan temin edilen kiremitler sadece çatının orta kısmını donatmış, iki taraf boş kalmıştır. Bunu gören Ankaralılar, evlerinin damlarında yosun tutmuş kiremitleri toplayarak kucaklarında Meclisin önüne getirdiler, yığdılar. Parlamento tarihimizin en eşsiz konuşmalarının yapıldığı bu kürsünün yapılması için Ankaralı marangozlar omuzlarında tahtalar, ellerinde keserlerle koşarak buraya geldiler. O tarihte bu kürsünün üzerine serilen siyah örtü ancak zafer kazanıldıktan sonra kaldırıldı. Salonun koridoruna kurulan üç küp ve üzerine konulan maşrapalarla milletvekillerinin içme suyu ihtiyacı karşılandı. Milletvekilleri, dün ziyaret ettiğim ve ''Cumhuriyet'' adını ilk alan Ankara'daki bir ilkokulda, Altındağ'daki bir ilkokulda kaldılar.

Milletimizin bağımsızlık inancının eseri olan Gazi Meclisi'nin bakkal defterlerine işlenen tutanaklarının her sayfasından, milletimizin direniş destanını satır satır okumak mümkündür.''

Görev süresi içerisinde çıkardığı 338 kanun, aldığı 389 kararla yeni bir devlet kuran Gazi Meclisin, temsil gücü ve demokratik yapısıyla milletin gurur kaynağı olduğunu belirten Toptan, ''Gazi Meclisin başarısının sırrı, özgürlük sevdalısı milletimizi tek vücut haline getirebilmesi ve milli iradeyi demokratik olgunluk içerisinde yaşatabilmesinde saklıdır'' dedi.

Farklılıkları buluşturan Gazi Meclisinde ortaya konulan demokratik olgunluğun vatan söz konusu olduğunda yaşanan kenetlenme ve dayanışmanın herkes için örnek niteliğinde olduğunu kaydeden Toptan, şunları kaydetti:

''Aziz Atatürk, üstün dehasıyla mesleki, fikri çeşitliliklerden yararlanmasını çok iyi bilmiş, bütün farklılıkları bağımsızlık ve vatanın kurtarılması için buluşturmayı başarmıştır. Bir tarafta cephelerde savaşı idare eden Meclis, öbür tarafta, kurulacak devletin esasını teşkil edecek Teşkilatı Esasiye Kanunu'nu, yani Anayasa'yı hazırlamıştır. Bu, hem ülkenin özgürlüğüne duyulan güçlü inancın, hem de hukuka ve demokrasiye verilen önemin çok açık bir göstergesidir.

Milletvekillerinin kendi içlerinden seçtikleri hükümeti denetlemekten kaçınmadıkları Gazi Mecliste yazılı ve sözlü soru önergelerinin yanı sıra 91 kez de gensoru önergesinin verildiğini görmekteyiz.''

90. YIL KUTLAMA ETKİNLİKLERİ

Toptan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokol uyarınca milli iradenin doğduğu tarihi binanın TBMM yönetimine devredileceğini kaydederek, bunun kendileri için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bugün 89. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Meclisin, Mayıs ayından itibaren de bir yıla yayılan 90. yılı kutlama etkinliklerine başlayacağını duyuran Toptan, bu kapsamda İstanbul'dan başlayan ve Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara gibi Meclisin açılışına kadar geçen sürece tanıklık etmiş illerde etkinlikler gerçekleştirileceğini bildirdi. Toptan, ''Bu etkinliklerle milli egemenliğimizin önemini, bağımsızlığımızın hangi şartlar altında kazanıldığını ve Gazi Meclisimizin milli iradeyi nasıl hayata geçirdiğini çocuklarımıza, milletimize aktarmaya çalışacağız'' dedi.

Toptan şöyle devam etti:

''Bugün bizler bu vatan topraklarında özgürce, güçlü bir devletin, çağdaş bir cumhuriyetin mensupları olarak yaşıyorsak bunu Gazi Meclisinde hayat bulan milli iradeye ve bu milli mücadeleyi yürüten kahramanlara borçluyuz. Hepimize düşen, onların canları pahasına kurtararak bizlere emanet ettiği vatanımızı büyük önderin hepimize gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarmak olmalıdır. Bunun için güçlerimizi birleştirmemiz ve dayanışma ruhu içinde çok çalışmamız gerekmektedir. 89 yıl önce bu sıralarda oturan kahramanların mücadelesini hiç unutmamaya ve ortaya koydukları milli uzlaşmayı kendimize örnek almaya ihtiyacımız vardır.''

Meclisin hayat bulduğu bu anlamlı günün, cesaret ve kahramanlıklarla dolu milli mücadele önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından geleceğin güvencesi çocuklara armağan edildiğini anımsatan Toptan, ''İnanıyorum ki çocuklarımız ülkemizin gelişmesi ve demokrasimizin güçlenmesi için birlik ve beraberlik içerisinde çalışarak kendilerine bırakılan bu muazzam mirasa layık işler yapacaklar. Bu duygularla sevgi dolu yürekleri ve gülen yüzleriyle geleceğimizin umut parıltıları çocuklarımızın, aziz milletimizin ve sizlerin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyorum. Başta Gazi Meclisimizin ilk başkanı, milli mücadelemizin önderi Aziz Atatürk olmak üzere kahraman milletvekillerimizi şükran ve minnetle anıyorum'' diye konuştu.

Törenin ardından, Birinci Büyük Millet Meclisi Özel Defteri'ni imzalayan Toptan ile diğer TBMM üyeleri, Ankara Kulübü seğmenlerinin gösterilerini
izledi.

Törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve TBMM üyeleri katıldı.