kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Osman Yücesan (solda) ve Hamit Beliğ Belli, çocukluk arkadaşı iki sanatsever.

Esas amaç vakfa destek

03.04.2009
Siyah Lale..
Hamit Beliğ Belli ile Osman Yücesan, Galatasaray Lisesi'nden çocukluk arkadaşı ve ikisi de sanata gönül vermiş, sıkı takipçiler. Siyah Lale üyesi olmalarının başlıca nedeni ise vakfa destek vermek. Ancak ekolleri farklı.
Osman Bey klasikçi. Onun için, İKSV'nin en önemli organizasyonu, Klasik Müzik Festivali. Hamit Bey ise 'Sanata dair ne olursa olsun modern olsun' görüşünde...
Turkish Bank Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda İKSV Yönetim Kurulu Üyesi olan Hamit Beliğ Belli'nin sanatla olan ilişkisi, tiyatro ve sinema oyuncusu babası Emin Beliğ Belli ile başlamış. Liseyi bitirdikten sonra Paris'te ekonomi eğitimi alan Hamit Bey, 1955 yılında memur olarak girdiği Akbank'tan, 15 yıl genel müdürlük yaptıktan sonra 2006'da ayrılmış. O arada Aksanat'ın kuruluşuna ve Akbank Caz Festivali'nin başlangıcına öncülük etmiş.
Gençlik yıllarında, lise arkadaşı Haldun Dormen'in kurduğu Dormen Tiyatrosu'nun kuruluşunda yer alıp finans işlerini yürütmüş. 1970'lerin başında İKSV'nin kuruluş çalışmalarında yer almış, 1990'da vakfın yönetim kurulundan ayrılmış ama 1997'de geri dönmüş. Vakfın her festivalini yakından takip ediyor. Vakfın yönetim kurulunda olduğu için zaten her etkinliğe davetli ama sadece vakfa destek olmak için Siyah Lale kartı almış.
Osman Yücesan ise liseyi bitirdikten sonra Londra'da sigortacılık alanında eğitim almış. Dönüşünde uzun yıllar Doğan Sigorta'da çalışmış, ardından bir sigorta broker'lığı şirketi kurarak Türkiye'nin ilk sigorta broker'ı olmuş. Şimdi Adapazarı'nda çiftçilik yapıyor.
Aynı zamanda İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası için dışarıdan kurulan komitede çalışıyor. Osman Bey, "Daha önce de konserler olurdu ama İKSV kurulduğu zaman Türkiye'de bu işin konsepti değişti. Organize oldu. Bunun için de Nejat Eczacıbaşı, büyük küçük sponsorluklarla bu işi yürütme fikrini getirdi.
Ben de ilk sponsorlardan biriyim. Ama o zamanlar sponsorların verdiği paralar bugünkü gibi büyük paralar değildi. Ama şimdi de sanatseverin küçük katkıları için Lale Kart üyelik programı sürüyor," diyor. Klasik Müzik Festivali'nde 30 konser varsa 15-20 tanesini takip eden Yücesan, bir gün konserlere gidemese bile bu festival sürsün diye Siyah Lale kartı alacağını söylüyor.