kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Ekranın yeni yakışıklısı: Simon Baker

ELİF TANRIYAR
10.04.2009
Ekranı bir süredir yakışıklı sarışın erkekler ele geçirmeye başladı. Bakınız Aşk-ı Memnu'da Kıvanç Tatlıtuğ, bakınız The Mentalist'te Simon Baker... Kıvanç Tatlıtuğ, zaten bambaşka bir fenomen. O artık Ortadoğu'nun Brad Pitt'i ve doğal olarak tanımayanı da pek yok zaten. Peki Simon Baker kim?..
Simon Baker, bir süredir Digiturk platformunda pazartesi günleri gösterilen The Mentalist adlı dizinin başrol oyuncusu. Dizide Patrick adlı bir çeşit medyumu canlandırıyor. Gerçi medyum olup olmadığı biraz karışık. O asla medyum olduğunu kabul etmiyor, yalnızca dikkatli ve mantıklı biri olduğunu savunuyor ama dediğimiz gibi burası pek aydınlık değil. Karizmatik, komik ama biraz da karanlık bir karakter olan Patrick, tuhaf cinayetleri çözme konusunda Kaliforniya Araştırma Bürosu'na yardımcı oluyor. Psişik güçleriyle insanların üstünde türlü oyunlar oynamaktan ise hiç çekinmiyor. Bunu yaparken de meslektaşlarını gıcık etmiyor değil ama öylesine sevimli ve çekici bir yanı var ki kimse ona pek kızamıyor. Görünürdeki bu haşarı, kendini beğenmiş, kibirli ve şakacı kişiliğin altında ise geçmişte yaşanan büyük bir travmanın acısını taşıyor. Bir çeşit Medium ve CSI dizilerinin karışımı olarak nitelendirilebilecek The Mentalist, içerdiği bu tür dizilere özgü klasik klişelerle ara sıra temposunu düşürse de yurtdışında olumlu eleştiriler almayı başardı. Ülkemizde de kendine ufak da olsa bir hayran kitlesi edindi hemen. Türk hayranları onun karizmatik antikahraman özelliğini Dr Gregory House ile sıra dışı dedektiflik yöntemlerini ise Monk karakteriyle karşılaştırıyor.
Bu başarıda en büyük pay ise kuşkusuz Simon Baker'ın. Ekranların yakışıklısı unvanını Grey's Anatomy'nin Dr Shepherd'ından (Patrick Dempsey) alması an meselesi olan Baker, altın rengi dalgalı saçları, masmavi gözleri ve kalp yakan gülümsemesiyle kadınların yeni gözdesi olmaya başladı bile. Esasında bu, Baker'ı ekranda ilk görüşümüz değil. Dikkatli izleyicilerin gözünü bir yerden ısıran Baker'ı daha önce de bir başka kült dizi karakteri olarak The Guardian'da, bu kez taban tabana zır bir karakterde, duygusuz ve içine kapanık bir avukat olarak izlemiştik. Sinemaseverler ise onu L. A. Confidential'daki (Los Angeles Sırları) kısa rolü ve Devil Wears Prada'daki (Şeytan Marka Giyer) yazar Christian Thompson rolüyle tanıyacaktır.

ASTRONOT BİLE OLDU
Simon Baker, 1969 Avustralya doğumlu ve her Avustralyalı gibi iyi bir sürfçü. Liseden sonra hemşirelik okuluna giden Baker, tesadüfen katıldığı bir oyuncu seçmesinden sonra okulu tamamen bırakarak oyunculuk kariyerine başlamış. İlk yıllarda çok sayıda isimsiz dizide ve müzik klibinde rol alan oyuncu, kapağı Amerika'ya attıktan sonra ise L. A. Confidential'da bir rol kaparak kariyerindeki ilk başarıya erişmiş. 2000'de Red Planet (Kızıl Gezegen) adlı filmde Val Kilmer, Carrie Ann Moss'la birlikte bir astronotu canlandırmış. Bu filmin ardından ise onu kitlelere asıl sevdiren dizi olan The Guardian gelmiş. Bu diziyle 2002 yılında Golden Globe Ödülleri'nde En İyi Erkek Drama Oyuncusu dalında aday gösterilse de kazanamamış. Baker, The Mentalist'teki rolü kabul etmeden önce biraz çekindiğini ise saklamıyor. "The Guardian sona erdiğinde kendimi öylesine yorgun ve bitkin hissetmiştim ki bir daha uzun süre başka bir dizide rol almaya cesaret edemedim. Ama tabii o zaman dizi sektöründe bir bebek sayılırdım, şimdi ise çok daha tecrübeliyim, üstelik buradaki karakterim de çok eğlenceli," diyor.