kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İstanbul'a Alman Üniversitesi

08.04.2009
İstanbul'da Türk-Alman Üniversitesi kuruluyor. Üniversite, 2 yıl içinde hukuk, iktisat, kültür ve sosyal bilimler, fen bilimleri ve mühendislik fakülteleriyle eğitime başlayacak. Kapasitesi 5 bin öğrenci olarak hedeflenen üniversitenin eğitim dili Türkçe ve Almanca olacak.
Meclis'te geçtiğimiz günlerde yasası kabul edilen Türk-Alman Üniversitesi'nin tohumu 2006'da atılmıştı. Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İstanbul'da Ernst-Reuter-Girişimi'ni hayata geçirdi. Girişim öncülüğünde kurulacak üniversiteye Başbakan Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel de destek veriyor.
Kampus olarak planlanan üniversite, lisans, mastır ve doktora derecelerinde mezunlar verecek.
Üniversitenin arazisini, binasını, altyapısını ve masraflarını Türk tarafı karşılayacak. Almanya ise öğretim görevlilerini, lisan öğrenme merkezinin kurulması için gereken ekipmanı, yerel maaşlar için maddi yardımı, burslar ve meslek sonrası eğitimi sağlayacak.
Üniversite kuruluş aşamasında hukuk, fen, iktisadi ve idari, kültür ve sosyal bilimler ve mühendislik fakültelerinden oluşacak. 5 bin öğrenci kapasiteli üniversitede akademik kariyer yapmak da mümkün olacak. Bu projenin bir başka özelliği de çocuk yuvasından başlayıp üniversiteye kadar devam edilebilecek olması.

ODTÜ, BOĞAZİÇİ KALİTESİNDE
Türkçe ve Almanca eğitim yapılacak üniversite, ODTÜ ve Boğaziçi kalitesinde olacak.
Diploması iki tarafça da tanınacak. Alman üniversiteleri ve şirketleriyle de yoğun bilimsel mübadele öngörülüyor.
Üniversitenin eğitim dili Türkçe ve Almanca olacak, İngilizceye de başvurulabilecek. İki yıl içinde faaliyete geçmesi planlanan üniversiteye alınacak öğrenciler, Almanca dil sınavına tabi tutulacak, bu sınavda tespit edilen seviyelerine uygun şekilde ya doğrudan lisans öğretiminin birinci sınıfına ya da bir yıllık hazırlık sınıfına kaydedilecek.