kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ÖTV indirimiyle tüketici lüks otomobile terfi etti

09.04.2009
Otomotiv üretimi ağır yaralı olsa da vergi indirimleri tüketicinin tercihini değiştirdi. Lüks sınıf otomobil alımları hız kesmedi..
ÖTV indirimiyle otomobil fiyatları cazip hale gelince, tüketici fırsattan yararlanıp bir üst sınıf otomobile yöneldi. Mart ayında otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 55 bin 111 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre pazar yüzde 2.73 arttı. Yılın ilk üç ayında ise toplam pazar 96 bin 459 adete ulaştı. Satışlar mart ayındaki artışa rağmen geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.9 düştü. Geçen yıla göre ocak-mart döneminde bütün segmentlerde satışlar düşerken, sadece A ve D segmentinde artış yaşandı.

MİNİ SINIFA YARADI
ÖTV indirimi en çok A ve D sınıfı olarak tanımlanan mini ve orta sınıf otomobillere yaradı. Mini sınıfı otomobil satışı yüzde 87 arttı. Fiyatları onbinlerce euroyu bulan üks otomobillerden fiyat ve donanım olarak bir alt seviyede yer alan orta sınıf otomobillerin satışı ise bu dönemde yüzde 15 arttı. Orta sınıf otomobillerin pazar payı yüzde 14 oldu. Geçen yıl bu oran yüzde 11 olarak gerçekleşmişti. Yani ÖTV indirimiyle otomobil fiyatları cazip hale gelince, tüketici fırsattan yararlanıp bir üst sınıf otomobile yöneldi. 2009 Ocak-Mart döneminde segmentlere göre bakıldığında en yüksek satış adetini 29 bin 378 adet ve yüzde 43 pay ile B segmenti ulaştı. Hemen ardından ise 26 bin 213 adet ve yüzde 38 pay ile C segmenti izledi. D segmenti ise yüzde 14 pay ile B ve C segmentlerini izledi.