kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ergenekon 'yavru vatan'a sıçradı

Erhan ÖZTÜRK - Hasan AY - Veli SARIBOĞA - SABAH
08.04.2009
KKTC Başbakanı Soyer, Ergenekon'da adı geçen 1. Cumhurbaşkanı Denktaş ve eski başbakan Eroğlu hakkındaki iddialar için soruşturma talebinde bulundu Başbakanlık, İddiaların çok ciddi olması ve kamu yararı gereği KKTC yasaları uyarınca da soruşturma yapılmasının kaçınılmaz olduğu" açıklamasında bulundu ..
KKTC isminin sık sık Ergenekon soruşturması kapsamında gündeme gelmesi üzerine KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer harekete geçti. Ergenekon iddianamesinde KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile eski başbakanlardan, ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu hakkındaki suçlamalar ve Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek, Semih Tufan Gülaltay ve Muzaffer Tekin'in KKTC vatandaşı olmaları üzerine Başbakan Soyer Başsavcılığı'na yazı gönderdi. Dün öğlen 11.45'te savcılığa ulaşan yazı ile birlikte Ergenekon iddianamesini de gönderen Soyer iddiaların incelenmesini ve soruşturma açılmasını istedi. KKTC Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ise konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada "Ergenekon iddianamesinin bazı kısımlarında Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Sayın Dr. Derviş Eroğlu ve eski Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Raif Denktaş hakkında iddiaların yer aldığı" hatırlatıldı.

BAŞSAVCILIĞA BAŞVURU
Bu iddiaların çok ciddi olması ve kamu yararı gereği KKTC yasal mevzuatı uyarınca da soruşturma yapılmasının kaçınılmaz bir sonuç olduğunun kaydedildiği açıklamada, "Bu bağlamda Sayın Başbakan Ferdi Sabit Soyer, KKTC Anayasası uyarınca devletin Hukuk Danışmanı olan Hukuk Dairesi'ne (Başsavcılık) bugün resmi bir yazıyla söz konusu iddianameyi göndererek, KKTC yasaları uyarınca mezkur iddiaların araştırılması gerekli soruşturmanın yapılması talebinde bulunmuştur" denildi. KKTC Başbakanı Soyer'in KKTC'de 19 Nisan 2009'da yapılacak seçimler öncesinde böyle bir hamle yapması ise tartışmalara neden oldu. Ergenekon iddianamesinde adı geçen anamuhalefet lideri UBP Başkanı Derviş Eroğlu ise 19 Nisan'da yapılacak seçimlerde kendilerinin tek başına iktidar olmasını hazmedemeyenlerin böyle bir tertip içerisinde bulunduğunu belirtti. Eroğlu SABAH'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bu iftiraların ciddiye alınması mümkün değildir. Seçimlerde partimiz büyük bir oy farkıyla Ferdi Sabit Soyer'in partisinin önünde gözüküyor. Bu tam, 'Çamur at izi kalsın' politikasıdır. Bu ucuz siyasetin içerisinde biz hiç bir zaman olmadık." Türk Metal Sendikası tarafından, Denktaş'ın devrilmesi için UBP'ye 20 milyon TL verildiği iddialarını yalanlayan Derviş, "Partimizin hesapları Anayasa Mahkemesi tarafından sürekli inceleniyor. 10 yıl önce olduğu iddia edilen bir olayın bugün ortaya çıkmasını KKTC halkı seçimlerde değerlendirecektir. Bunlar bizim tek başına iktidar olmamızı engellemeye çalışıyorlar. KKTC halkı bu şantajı değerlendirip, CTP'yi sandığa gömecektir. Bir süre önce KKTC'de Asil Nadir'e ve medya grubuna baskı uygulamışlardı. Şimdi aynı senaryoyu partimize yapmaya çalışıyorlar. Senaryonun bir parçasını oynamak istiyorlar. Ama halk bu ucuz numaraları yutmayacaktır."

MAL VARLIKLARI
Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan 11. dalga operasyonda gözaltına alınarak tutuklanan eski Türk Metal İş Sendikası Başkanı Mustafa Özbek'in KKTC'de büyük bir malvarlığı olduğu belirlenmişti. Özbek'in Rauf Denktaş'ın Cumhurbaşkanı olduğu dönemde KKTC'nin Emekli Sandığı'nın mallarını komik bedellerle satın aldığı öne sürülüyor. Ergenekon'un finansörü olmakla suçlanan Özbek'in KKTC'de 40'ın üzerinde tapusu bulunduğu belirlendi. Özbek'in KKTC'deki mal varlığı 1 milyon 189 bin 200 sterlin. Kıbrısta meclise gelen bir soru önergesi üzerine yapılan araştırma sonucunda, sendika adına kayıtlı malların toplam değerinin de 2 milyon 730 bin sterlin olduğu ortaya çıkmıştı. Malların edinildiği 1992- 1993'te, Derviş Eroğlu Başbakan, Rauf Denktaş Cumhurbaşkanı, Ulusal Birlik Partisi (UBP)-Demokrat Parti (DP) koalisyonu iktidardaydı. Fabrika, apartman dairesi, zeytinlik, tarla, bina olarak kaydedilen mülklerin Kuzey Kıbrıs'ın emekli sandığı olan "İhtiyat Sandığı"na ait olduğu yazılmıştı.
Haberin fotoğrafları