kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

SBS'de başarı puanları krizi

08.04.2009
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı araştırmada, geçen yıl SBS'ye giren iki milyona yakın öğrenciden bir milyon 376 bininin Yılsonu Başarı Puanı (YBP), Seviye Belirleme Sınavı (SBS) puanından yüksek çıktı.
Bu durum, bir süredir öğrenci velilerinin "Bazı okullarda öğretmenler öğrencilere fazla not veriyor!" yakınmalarını haklı çıkardı. Bakanlık soruşturmaya hazırlanırken eğitimciler, yapılan haksızlığın fırsat eşitliğini ortadan kaldırdığını, sorunun çözümü için YBP'nın Anadolu ve fen liseleri sınavlarında dikkate alınmamasını istedi.
MEB'in Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) yerine getirdiği ve müfredatı ölçmeyi esas alan SBS, okuldaki eğitim-öğretimi güçlendirmeyi, ortaöğretime geçişi tek sınavdan sürece dayalı olarak 3'e çıkarmayı hedefliyor. Diğer hedefler ise okullardaki eğitimi odak yapmak, öğrencilerin sınav kaygısını azaltmak, sosyal ve kişisel gelişimlerine zaman bulmalarını sağlamak olarak sıralanıyor. Ancak büyük umutlarla geçen yıl uygulamaya başlanan SBS, beraberinde bazı sorunları da getirdi.
Bakanlık önceki hafta SBS'de etkili olan yüzde 5'lik davranış puanını, velilerin "Fırsat eşitsizliğine sebep oluyor" gerekçesiyle Danıştay'a açtığı dava doğrultusunda kaldırdı.
Kaynaştırma eğitimi alan 26 bin öğrenciye öğretmenler tam puan vererek öğrencilere büyük avantaj sağlamıştı. Bakanlık, bu durumu da düzeltmek için yeniden puan hesaplaması yaptı ve öğrencilerin mağduriyeti önlendi.

Şimdi de öğrencilere okullarında verilen YBP ile bakanlıklığın yaptığı SBS sonuçları çelişki yarattı. 6. sınıftaki 958 bin 333 öğrencinin YBP ile SBS puanları eşit çıkan öğrenci sayısı 17. SBS'nin yüksek çıktığı öğrenci sayısı ise sadece 247 bin 117. Yine 7. sınıflarda 962 bin 921 öğrenciden 9'unun SBS ve YBP puanları eşit. SBS puanı fazla olan öğrenci ise sadece 297 bin 418.

KATKISI BÜYÜK
Bu durumda, 6. sınıflarda 711 bin 216, 7.
sınıflarda ise 664 bin 494 öğrencinin okul notları YBP, bakanlık sınavı SBS sonuçlarından yüksek kaldı. Bu farkın 60 puana kadar çıkabildiği belirlendi.
Bilindiği gibi SBS ve YBP'den alınan puanlarla öğrenciler Anadolu ve fen liselerine girme şansı yakalıyor. Sınavlarda SBS'nin katkısı yüzde 72.80 olurken YBS'nin katkısı 27.20 puan.