kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İtalyan mimarlar 6.3'lük depremi değerlendirdi

İHA
Giriş Saati : 07.04.2009 13:18
Güncelleme : 07.04.2009 23:11
Yeni Haber
İtalya'nın L'Aquila kentinde önceki gün sabaha karşı meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremi değerlendiren İtalyan mimar Dr. Luca Orlandi, bölgede ocak ve şubat aylarında yaşanan hafif şiddetli sarsıntıların bu depremin habercisi olduğunu söyledi. ..
Yeditepe Üniversitesi'nde misafir öğretim görevlisi olan İtalyan mimar Luca Orlandi, Mimarlar Odası Kayseri Şubesi'nin Mimar Sinan'ın ölümünün 421. yıl dönümü sebebiyle düzenlediği "Kentlerde Sinan'ın imgesi" konulu sempozyum çerçevesinde, "Trakya peyzajında Sinan'ın simgelerini izlemek" konulu bir konferans verdi. Kayseri ve Civarı Elektrik Anonim Şirketi Konferans Salonu'nda gerçekleşen seminer öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İtalyan mimar Dr. Luca Orlandi ve Dr. Nicola Parisi, pazartesi günü Türkiye saati ile 04.30 sıralarında Roma'ya 90 kilometre uzaklıktaki L'Aquila kentinde meydana gelen depremi değerlendirdi.

İtalya'daki depremden dün öğle saatlerinde haberdar olduğunu ifade eden Luca Orlandi, sarsıntının yaşandığı bölgede tarihi yapıların ağırlıklı olduğunu kaydetti. Depremde can kaybının her geçen gün artığını söyleyen Orlandi, eski tarihi evlerin depremde tutunamadığını belirtti. Bölgede 2-3 aydır tektonik kökenli çok sayıda depremin olduğunu ifade eden Orlandi, "Depremin olduğunu duyduğumda çok üzüldüm. Ocak ayından bugüne kadar aynı bölgede çok sayıda hafif şiddetli deprem meydana geldiğini biliyorum.

Uzmanlar hafif şiddetli depremlerden yola çıkarak yakın bir zamanda şiddetli bir depremin olacağının uyarısını yapmıştı. Ben depremin olduğu bölgeye önceden gitmiştim. Çok fazla tarihi mekan var. Bu da yıkılan yapı sayısını artırdı" dedi.

Mimar Sinan'ı anma etkinlikleri çerçevesinde Kayseri'ye gelen bir diğer İtalyan mimar Dr. Nicola Parisi ise İtalya'da 30 yıl önce şiddetli bir deprem olduğunu hatırlatarak, "Son depremde İtalyan sivil savunma ekipleri hızlı hareket ederek can kaybının minimum seviyede olmasını sağladı. Bu tür depremler tarihi mekanlarda olduğundan can ve mal kaybı daha fazla oluyor. Teknik yapının hazırlıklı olması depremin etkisini azalttı" diye konuştu.

Açıklamaların ardından İtalyan mimar Luca Orlandi tarafından verilen seminere; Erciyes Üniversitesi (EÜ)Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevgi Lökçe, Mimarlar Odası Kayseri Şubesi Başkanı Hakan Mahiroğlu ile çok sayıda davetli katıldı.