kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İşte Obama'nın bahsettiği Osmanlı hediyesi

CİHAN
Giriş Saati : 07.04.2009 07:29
Güncelleme : 07.04.2009 23:11
Yeni Haber
ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama'nın TBMM'deki konuşmada önemine vurgu yaptığı Osmanlı hediyesi mermer, Washington'daki anıtta, 150 yıldır iki ülke arasındaki dostluğu simgeliyor...
Amerika'nın kurucusu George Washington anısına yapılan anıt, Amerikan Kongresi ile Beyaz Saray arasında bulunuyor.

CİHAN'a konuşan Tom Dawns adlı anıt görevlisi, yaklaşık 170 metre olan anıtın, eski Mısır'daki dikilitaşlardan esinlenerek inşa edildiğini belirtti. İnşa çalışmaları sırasında diğer ülkelerden anıta katkı yapması istendiği, Türkiye'nin de buna olumlu yanıt verdiğini anlatan Dawns, "50 eyalet ve çeşitli ülkelerden hediye gelen 193 hatıra taş var. Bu ülkelerden biri de Türkiye. Türkiye, George Washington'ın onuruna çok güzel bir taş gönderdi" dedi. Washington'ın kolonileri bir araya getirerek bir ülke kurduğunu anlatan Dawns, Türkiye'nin bu taşı göndererek de Amerika'nın ilk başkanının yaptıklarını tanıdığını ifade etti. 15 ayrı ülkeden daha taş geldiğini ifade eden Dawns, bunların içinde İngiltere'nin olmadığını, bu durumun da söz konusu hediyenin önemi gösterdiğini söyledi.

Her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği Amerika'nın en önemli simgelerden biri olan dikilitaş, 1888 yılında tamamlandı. Amerika'dan gelen talep üzerine anıta dömenin Osmanlı hükümdarı Abdülmecid de bir mermer gönderdi. Dönemin en iyi hattatı olarak gösterilen Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin elinden çıkan mermerde, bir tuğra ve "Abdülmecid Han, adını, iki ülke arasındakı dostluğun devamı için, Washington'daki bu yüksek taşa yazdırdı" anlamındaki Osmanlıca ifade yer alıyor.

Dikilitaşın bulunduğu yerdeki müzede Osmanlı'dan gönderilen taş ile ilgili eski haberlere de yer veriliyor. Metinlerde Osmanlı yerine Türkiye ifadesinin kullanılması dikkat çekiyor.

Mermer ile ilgili ilk haber Boston Daily gazetesinde 16 ekim 1852 tarihinde yayınlanıyor.

Haberde, Sultan'ın anıta bir mermer bloku göndereceği belirtiliyor. 7 Mayıs 1853 yılındaki başka bir haberde de sözkonusu mermerin bitirildiği duyruluyor. Aynı yıl 11 Ekim'de ise mermer ile ilgili özelliklere yer veriliyor ve henüz Amerika'ya ulaşmadığı vurgulanıyor. Nihayet 11 Mayıs 1884 yılında mermerin yola çıktığı ve gelecek cumartesi New York'a varmasının beklendiği haber veriliyor.

Obama, TBMM'de yaptığı konuşmada, mermer ile ilgili şunları söylemişti: "Biz de kurucumuz Washington'a büyük bir anıt yaptık. Bu anıtın yapımı on yıllar aldı. Bizim yardımımıza koşan dünya genelinden dostlar oldu. Bunlardan biri de İstanbul'dan geldi. Osmanlı Sultanı Abdülmecid, bize bir mermer plaka gönderdi. Burada ülkelerimiz arasındaki dostluğu güçlendirmek için bir şiir yazılmıştı. O yazıldığından bu yana 150 yıl geçti, ülkelerimiz pek çok anlamda farklılaştı, ama dostluğumuz daha da güçlendi ve müttefikliğimiz devam ediyor."