kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Merkez Bankası iyimser senaryosunu rafa kaldırdı

01.04.2009
Ocak ayı enflasyon raporunda dünya ekonomisinin 2009 yılının ikinci yarısında canlanmaya başlayacağını öngören Merkez Bankası bu iyimser senaryosunun gündem dışı kaldığını belirtti..
Merkez Bankası küresel okoniminin erken ve hızlı toparlanacağı yolundaki senaryosunu rafa kaldırdı. Ocak ayı enflasyon raporunda dünya ekonomisinin yılın ikinci yarısından itibaren canlanmaya başlayacağını varsayan Merkez Bankası bu iyimser senaryosunun gündem dışı kaldığını belirtti. Beklendiği gibi 100 baz puanlık indirimin yapıldığı 19 Mart 2009'daki Para Politikası Kurulu toplantısının özetini açıklayan Merkez Bankası, küresel ölçekte iktisadi görünümdeki yavaşlama eğilimi sürerken, durgunluğun oldukça uzun sürebileceği beklentisinin güçlendiği kaydetti ve bu gelişmelere paralel olarak erken toparlanma senaryosunun gündem dışı kaldığını belirtti.

YAVAŞLAMA SÜRÜYOR
Toparlanmanın zaman alacağını ve enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceğini öngören Merkez Bankası şartlara bağlı olarak para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre korumasının gerekebileceğini vurguladı. Bundan sonraki faiz indirimlerinin ölçülü olabileceğinin değerlendirildiğini kaydedildi. İyimser senaryoda 2009 sonlarına doğru politika faizlerinde ölçülü artışlar yapılacağı varsayılmıştı.

ÖTV ETKİSİ GEÇİCİ
Mart ayında yıllık tüketici enflasyonunun işlenmemiş gıda fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle geçici olarak yükselebileceği öngören Para Politikası Kurulu sonrasında ise düşüş eğilimine geri döneceğini tahmin etti. Hükümetin iç talebi desteklemek için getirdiği vergi indirimlerinin enflasyon üzerindeki doğrudan etkisinin geçici olacağı tahmin edildi. Kurul, genel fiyatlama davranışlarında bozulma gözlenmediği sürece, para politikasının döviz kuru hareketlerinden kaynaklanan nispi fiyat değişimlerine tepki vermeyeceğini vurguladı.

ENFLASYONDA AŞAĞI YÖNLÜ BASKI SÜRÜYOR

19 Mart'taki Para Politikası Toplantısı'nın özeti şöyle:
* Enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskılar sürecek
* Para politikasının aşağı yönlü esnekliğinin uzunca bir süre korunması gerekebilir
* Erken toparlanma senaryosu gündem dışı kaldı
* Bundan sonraki faiz indirimleri ölçülü olabilir
* Enflasyonun hedefin altında gerçekleşme olasılığını azalttı