kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

FT: Türkiye'nin büyüme hamlesi sona erdi

ANKA
Giriş Saati : 01.04.2009 11:31
Güncelleme : 01.04.2009 18:57
Yeni Haber
Financial Times gazetesi, Türk ekonomisinin 2008 yılının son çeyreğinde yüzde 6.2 daraldığına dikkat çekerek "Resmi veriler, Türkiye'nin yedi yıllık büyüme hamlesinin 2008 yılının son çeyreğinde birdenbire sona erdiğini gösterdi" diye yazdı...
Türk ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde yaşadığı keskin daralma, yurt dışında da tartışılıyor. Financial Times gazetesi, son çeyreğindeki yüzde 6.2 daralmaya dikkat çekerek "Resmi veriler, Türkiye'nin yedi yıllık büyüme hamlesinin 2008 yılının son çeyreğinde birdenbire sona erdiğini gösterdi" diye yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, "Türkiye'nin büyüme hamlesi sona erdi" başlığını kullandığı haberinde "Salı günü resmi veriler, Türkiye'nin yedi yıllık büyüme hamlesinin 2008 yılının son çeyreğinde birdenbire sona erdiğini gösterdi. Bu da, analistler, G-20 grubu üyesi ülkenin, Uluslararası Para Fonu ile hızlı bir anlaşmaya varması çağrılarının iki katına çıkmasına yol açtı" yorumunu yaptı.

GSYİH'nın 2008 yılının son çeyreğinde beklentileri aşarak yüzde 6.2 küçüldüğüne işaret eden gazete, yıllık büyümenin ise yüzde 1.1'de kaldığının bunun da 2002 yılından bu yana sağlanan yüzde 7'lik yıllık ortalama büyümeye göre çok düşük olduğuna dikkat çekti. Gazete, Türkiye muhabirini Delphine Strauss imzalı haberinde şöyle devam etti:

KÜÇÜLME AKP'NİN SEÇİM PERFORMANSINI ETKİLEDİ

"Anketçiler, özellikle imalat sanayinde ciddi olan daralmanın, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisinin Pazar günü yapılan yerel seçimde gösterdiği daha zayıf performansın başlıca nedeni olduğunu. Bu terslik hükümeti harekete geçirebilir."

İngiliz gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hafta Londra'da IMF yöneticileriyle biraraya geleceğini anımsatarak Erdoğan'ın, finansman paketine ilişkin görüşmelerin yakında yeniden başlayabileceği şiniyalini verdiğini de kaydetti.

IMF'nin yükselen piyasalara yönelik kredilendirmedeki son dönemde meydana gelen değişikliklerin görüşmeleri kolaylaştırabileceği yorumunu yapan gazete, Türkiye-IMF müzakerelerinin Şubat ayında Türkiye'nin vergi tahsilatını nasıl iyileştirebileceği konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle durduğunu belirtti.

STAND-BY İLE YENİ FİNANSMANA ERİŞEBİLİR

Haberde iktisatçıların Türkiye'nin, IMF'nin yeni ve daha esnek kredi kolaylıklarından yararlanmak için gerekli olan kriterlere uymasının pek beklenmediğini ancak bir stand-by düzenlemesiyle yeni finansmana erişebileceğini ve kaynakların sağlanması için yapısal reformların ön koşul gösterilmeyeceğini söylediklerini yazdı.

Türkiye'de yayınlanan diğer verilerin de daha düşük enerji fiyatlarının ve iç talebinin Şubat ayında dış ticaret açığını adeta yok ettiğini ortaya koyduğunu yazan gazete, JP Morgan'ın ekonomisti Yarkın Cebeci'nin "Dış finansman ihtiyaçları, yabancı yatırımcılar için daha küçük bir kaygı olacak" sözlerine de yer verdi. Haberde şu değerlendirme yapıldı:

"SEÇİM ÖNCESİ HARCAMA ÇILGINLIĞINDAN SONRA MALİ DİSİPLİN SÖZÜ ŞART"

"Ancak Türkiye'nin, IMF kaynaklarına erişebilmesi için Şubat bütçe açığının yıllık hedefe eşit hale getiren bir seçim öncesi harcama çılgınlığının ardından mali disiplini yeniden tesis etmeye taahhüt etmesi gerekecek."

Financial Times, Merkez Bankası'nın, faizleri yeniden düşürebileceğini ortaya koyduğu son açıklamasında yine kamu sektörünün artan finansman gereksinimlerinin faiz kesintilerini daha az etkin hale getirebeceği uyarısını yaptığına da dikkat çekti.

"GSYH RAKAMLARI ACIL EYLEM GEREĞİ KONUSUNDA İKNA ETMELİ"

Gazeteye konuşan Royal Bank of Scotland'ın iktisatçısı Timothy Ash da, büyüme rakamlarının, yetkilileri, özellikle kamu maliyesinin desteklenmesi açısından "acil eylem" gerekliliği yönünde ikna etmesi gerektiğini belirtirken 2009 yılı için ihtiyacı olan budget finansmanını sağlayacak bir IMF anlaşmasının, faizlerin düşürülmesi için daha elverişli bir ortam yaratacağını da söyledi.