kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

FT'den seçim yorumu

ANKA
Giriş Saati : 31.03.2009 10:41
Güncelleme : 31.03.2009 20:12
Yeni Haber
Türkiye'de yapılan yerel seçimlerin sonuçları yurt dışında da yankılamayı sürdürüyor. ..
Financial Times gazetesi, seçim sonuçlarını değerlendirirken "Erdoğan, seçimdeki uyarı ile cezalandırıldı" ifadesini kullandı.

AKP'nin artık yavaş bir gerileme ile karşı karşıya olduğu algılamaları ile mücadele etmesi gerekeceğini öne süren gazete, "Sayın Erdoğan, artık hem laik karşıtları hem de milliyetçi ve İslamcı gruplar ile ilgili daha dikkatli hareket etme zorunda kalacak" yorumunu yaptı.

Financial Times gazetesi'nin, Türkiye'deki yerel seçimin sonuçlarını değerlendirdiği haberinin başlığında "Erdoğan, seçimdeki uyarı ile cezalandırıldı" ifadesini kullanması dikkat çekti. Gazete, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzalı haberinde "Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin yerel seçimlerde yedi yılda ilk defa bir terslik yaşamasından sonra dün daha az çatışmacı bir liderlik tarzı ve ekonomik reforma odaklanması çağrıları ile karşılaştı" diye yazdı.

AKP'nin seçimde yüzde 39 kazanarak kolayca rakiplerini yendiğini ancak 2007 genel seçimde elde ettiği yüzde 47'lik oyun gerisine düştüğünü kaydeden gazete, Başbakan Erdoğan'ın seçim sonrası "gerekli dersler" çıkartacakları yolundaki sözlerine de dikkat çekti.

"ERDOĞAN HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI"

İngiliz gazetesi, Başbakanın açık bir biçimde hayal kırıklığına uğradığını gösterdiğini belirterek Erdoğan'ın, seçimi liderliğine ilişkin bir referandum gibi surduğunu kaydetti.

Başbakan Erdoğan'ın küresel krizin etkilemiş olabileceğini kabul ettiğine de işaret eden gazete, Türkiye'de işsizliğin yüzde 15'e yaklaştığını, iktisatçıların, ekonomin geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5 kücüldüğünü sandıklarını da yazdı. Gazete, çok sayıda ekonomistin, AKP'yi krizin ciddiyetini kabul etmeye ve hızlı bir biçimde IMF ile uzun bir süreden beri geciktirilen anlaşmayı yapmaya çağırdığını da ifade etti.

"AKP'NİN POPÜLARİTESİ RESESYON VE SOSYAL SONUÇLARINA KIRILGAN"

Gazete, haberinde Nomura'dan Serhan Çevik'in partinin popülaritesinin "şimdi derinleşen resesyon ve bunun sosyal sonuçlarına kırılgan olduğu" yolundaki değerlendirmesini aktırdı.

Bu arada, gazeteye de konuşan Goldman Sachs'dan iktisatçı Ahmet Akarlı ise, lira ve başlıca hisse endeksinin kısmen seçim sonuçlarının etkisiyle gerilediğini ancak seçim sonucunun IMF ve reform süreçlerini başlatabileceği için olumlu olabileceğini söyledi. Financial Times şöyle devam etti:

"AKP, dini eğilimlerinden kuşku duyan laik ordu ve yargıdan gelen baskılarına karşı koymak için çok geniş halkın desteğine dayanıyor. Düne kadar her seçim sırasında oydaki payını artırmıştı.

Parti, erken seçim çağrılarını aldırmayacak kadar güçlü olmayı sürdürüyor ancak seçim şansı konusunda kendisine aşırı güveniyordu ve artık yavaş bir gerileme ile karşı karşıya olduğu algılamaları ile mücadele etmesi gerekecek.

Türkiye'nin AB üyeliği yolunu kolaylaştıracak hassas anayasal değişikliklerini ele almaya söz vermiş olan Sayın Erdoğan, artık hem laik karşıtları hem de milliyetçi ve İslamcı gruplar ile ilgili daha dikkatli hareket etme zorunda kalacak."