kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD'den Rasmussen'e kötü haber

Giriş Saati : 31.03.2009 13:42
Güncelleme : 31.03.2009 20:12
Yeni Haber
Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO genel sekreterliği yolundaki tek engelin Türkiye olduğu giderek netleşmeye başladı...
Daha önce ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi büyük NATO ülkelerinin desteğini alan Rasmussen'in ismi üzerinde 26 ülkenin konsensüse varmadığını bir ABD'li diplomat açıkladı.

Politiken gazetesine konuşan ve ismi açıklanmayan diplomata göre, genel sekreterin kim olacağı konusunda 26 ülke henüz bir mutabakata varmadı.

Hollandalı Jaap de Hoop Scheffer'in görevinin Temmuz sonunda dolduğuna işaret eden ABD'li diplomat, karar için önümüzde günler olduğunu ifade etti. Yeni sekreterin şimdiden belli olmasının "şık bir davranış" olduğuna işaret eden ABD'li diplomata göre, hem ABD hem de diğer NATO üyeleri ifade özgürlüğü ile kutsal değerler arasında bir dengenin kurulmasını istiyor.

"Bir taraftan insanlar fikir ve düşüncelerini serbestçe ifade ederken, diğer taraftan başkalarının dini duyguları ve kutsalına isteyerek hakaret edip, aşağılanmamalıdır" diyen ABD'li diplomat, dolaylı yönden Karikatür Krizi'nde Rasmussen'in takındığı tavrı eleştirmiş oldu.

Rasmussen, hakaret karikatürlerini ifade özgürlüğü sınırları içinde görüp, "İfade özgürlüğü Avrupa'nın uzun yıllar mücadelesini verdiği temel değerleri arasında bulunuyor" açıklamasını yapmıştı.

Başbakan Erdoğan'ın Rasmussen'le telefonla yaptığı görüşmede dile getirdiği "lider olarak partimin ilkeleri ile kesinlikle çelişkiye düşmemem gerekir. Bu çelişkiye düşmemenin de ne anlama geldiğini takdir edersiniz" ifadesine Rasmussen'in partisi Liberaller tepki gösterdi. Parti sözcüsü Jens Rohde, "Erdoğan söylemleriyle bizi sinir ediyor. Türkiye bu konuda artık kararını verip, açık konuşsun. Türkiye'nin kararsızlığı artık sıktı" açıklamasını yaptı.

"SAVCILARIN GÖNDERİLMESİ TESADÜFMÜŞ"

Rasmussen'in NATO genel sekreterliği gündeme gelmesiyle ROJ TV konusunda iki savcının Ankara gitmesi "tesadüf" olarak nitelendirildi.

Kraliyet Savcı yardımcısı Anders Riisager ve Kopenhag Emniyeti savcısı Dorit Borgaard'ın Ankara ziyaretinin çok önceden kararlaştırıldığını ifade eden Kraliyet Başsavcısı Lisse Lotte Nilas, "İki konu arasında kesinlikle bir bağlantı yok. Danimarka'nın çok önceden Ankara'dan istediği bazı bilgilerle ilgili görüş alış verişinde bulunulması kararlaştırılmıştı" dedi.

ROJ TV konusunda Danimarka'da 3 yıldır bir soruşturmanın yapıldığına dikkat çeken Nilas, "Eldeki deliller savcının kapatma davası açmasına yeterli değiller. Türkler bu konuda yeterli delilin olduğunu söylüyor. Bu görüşmelerde bu delilleri görme imkanımız olacak" açıklamasını yaptı.

Nilas ayrıca, Roj TV konusunda kararın ne zaman çıkacağı konusunda net bir açıklama yapmanın zor olacağına ifade ederek "Ancak davayı kısa sürede neticelendirmek istiyoruz, zira soruşturma devresi çok uzun sürdü" diye konuştu.