kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Halk daha iyi bir performans istiyor'

Duygu LELOĞLU BRÜKSEL
31.03.2009
Türkiye'deki yerel seçim sonuçları, AB kulislerinde de konuşuldu. Lagendijk'e göre oy kaybının nedeni ekonomik kriz. Ancak yine de sonuçlar Avrupa hükümetlerinin üzerinde bir başarı. Türk parlamenter Bozkurt ise "Siyasi partiler mesajı almalı" dedi..
Görüştüğümüz Avrupa Birliği (AB) diplomatik kaynakları, 2002 yılından bu yana iktidarda olan AK Parti hükümetinin yerel seçimlerde aldığı sonucun, "halkın halen iktidarı desteklediğini açıkça ortaya koyduğuna" dikkati çekti. "Oldukça başarılı" diye değerlendirdikleri bu sonuçların "Avrupa hükümetlerinin ortalama başarısının çok üstünde olduğunu" kaydettiler. AK Parti'nin oy kaybına uğraması ise "Krizin faturası iktidara çıkarıldı" şeklinde yorumlandı. AB cephesi, seçimlerden sonra reformları hızlandırma taahhüdünde bulunan hükümetin bir an önce kollarını sıvamasını bekliyor.

"EKONOMİK KRİZ ETKİSİ"

*
Joost Lagendijk (Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı): Şu sıralar her yerdeki seçimlerde hükümetler oy kaybedecek. Çünkü insanlar mutsuz ve günah keçisi olarak da hükümetler öne çıkıyor. Ama paniğe gerek yok. Çünkü AK Parti'nin aldığı oy, Avrupa hükümetleri düzeyinde çok çok iyi bir rakam. Şimdi önlerinde iki yol var. Ya AB konusu popüler bir konu değil deyip AB reformunu boş verecekler. Ya da AB'ye verdiğimiz taahhütlere sadık kalmak en iyisi deyip, reformlara asılacaklar.

"HALKIN MESAJI ÖNEMLİ"

*
Emine Bozkurt (AP'nin Sosyalist grubu üyesi Hollandalı Parlamenter) Seçim sonuçları, Türk halkının iktidardan şu ana kadar memnun olduğunu ve AB sürecinin hızlandığı dönemden yana tavır sergilediğini açıkça ortaya koydu. Öte yandan halk, bundan sonra daha iyi performans bekliyor. Bu seçim sonuçlarının bütün siyasi partiler tarafından doğru yorumlanacağına inanıyorum. Hem ekonomik krizle mücadelede, hem de AB'ye üyelik sürecinde daha ciddi ve verimli politikalar bekleniyor mesajı var.

* Amadeu Altafaj Tardio (AB Komisyonu Sözcüsü): (Bir gazetecinin, "Türkiye'de seçimlere şiddet karıştırılmış olmasını nasıl açıklıyorsunuz?" sorusuna yanıtı) Şiddet olaylarını tabii ki kınıyoruz. Ama bu durum, seçimlerin doğru bir şekilde gerçekleştirilmediğini göstermez. Seçimler olması gereken şekilde gerçekleştirildi. Bunu da biz not ettik.

İNGİLTERE: Reformlarda tedbir gerekecek
* Reuters: AK Parti seçimleri kazandı ancak zayıf ekonominin yaraladığı Başbakan Erdoğan, ezici bir zafer elde edemedi. En büyük Kürt şehri Diyarbakır'ı alamadı. Laik muhalefet de İstanbul ve Ankara'da önemli yerler kazandı.

* Independent: AK Parti kazandı ancak Başbakan Erdoğan, AB yolunu açacak reformları yapmasını kolaylaştıracak bir zafere ulaşamadı. Laik muhalefet büyük kentlerde büyük ölçüde oylarını yükseltti.

* FT: AK Parti seçmen desteğini tazeledi. Ancak destekte düşüş yaşandı. Bu durum, reformları gerçekleştirirken iktidarın daha tedbirli davranmasına yol açabilir. Başbakan Erdoğan, 2007'deki genel seçimdekine daha uygun bir sonuç için mücadele verdi. Bunu, kendi liderliğiyle ilgili bir referanduma dönüştürdü. Ancak CHP, Akdeniz bölgesindeki kentlerde güçlendi, AK Parti ise Güneydoğu'daki kentleri kazanmayı başaramadı.

* BBC: İktidara geldiğinden bu yana ilk kez AK Parti oy kaybetti.

YUNANİSTAN Halk, kabinede reform istedi

* Elefteros Tipos: Başbakan, hem AB reformlarını gerçekleştirmesi hem de kabinesinde geniş çaplı bir değişikliğe gitmesi yolunda halktan mesaj aldı. Başta Kemalist muhalefet olmak üzere seçime giren hiçbir parti ikna edici bir alternatif sunmadı. Bu da halkın ekonomik krizin getirdiği işsizlik için tepkisini göstermesini engelledi.

* Ethnos: Başbakan, az bir kayıpla gücünü korudu. Bu olumlu sonuç, AB reformları için hükümetin elini rahatlattı.

* Ta Nea: Erdoğan için acı zafer. Oyları ilk kez bu seçimde geriledi.

* Elefterotipia: Son sonuçlara göre AK Parti birinci. Ancak hedefine ulaşamadığı için başarısız oldu. Saadet Partisi oylarını artırdı. Başbakan artık daha uzlaşmacı bir tavır sergilemeli.

RUSYA: Başbakan memnun değil

* Ria Novosti: AK Parti galip geldi. Ancak laik muhalefetin ağırlıkta olduğu illerde aynı başarıyı gösteremedi.

* Kommersant: Partisi seçimleri birinci tamamladı ancak Başbakan Erdoğan memnun değil. Çünkü ülke genelinde yüzde 50 oy alacakları tahmin ediliyordu.

İTALYA Yanlış hesap aldattı
* L'Unit: Belki de sanayi çevreleri hükümetin IMF ile yapacağı anlaşmalara fazla güvenemedi."

* La Stampa: Erdoğan'ı en çok seçim yatırımı yaptığı kesim aldattı: Kürt halkı.

* Corriere della Sera: Sağlam bir stratejisi olmayan Erdoğan problemleri karizması ile çözmeye çalıştı.

AMERİKA: Oy kaybının nedeni, artan yolsuzluk iddiaları
* New York Times: Seçimler, Türkiye'deki siyasetçiler için bir referandum niteliğindeydi. Özellikle Başbakan Erdoğan için. İlk sonuçlar, iktidara mesaj verir gibi. Oy kaybının nedeni ekonomik kötü gidişat ve üyeleri arasındaki tırmanan yolsuzluk iddialarına bağlanıyor.

* CNN: Tahmin edildiği gibi AK Parti kazandı, ancak 2007 seçimlerine oranla oy kaybetti. Bazı oyları, muhalefet partilerine kaydı.

* Washington Post: İktidar partisi ezici bir zafer elde edemedi.

* L.A. Times: AK Parti belediye seçimlerini kolayca kazandı. Ancak İstanbul ve birçok kentte seçmenler, laik muhalefete kaydı. Açık farklı zaferleri geriledi. İstanbul'da kıl payı kazandı.