kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kraliyet ailesinde darbe gibi atama

CİHAN
Giriş Saati : 29.03.2009 13:22
Güncelleme : 29.03.2009 22:41
Yeni Haber
Suudi Arabistan Kraliyet Mahkemesi, Kral Abdullah'ın kardeşi ve içişleri Bakanı Prens Nayif bin Abdülaziz'in Başbakan ikinci Yardımcısı olarak atandığını duyurdu. ..
Karara itiraz eden Kral Abdullah'ın diğer bir kardeşi Prens Talal ise atamanın, kraliyet ailesinin önde gelen isimlerinin üyesi olduğu Sadakat Konseyi tarafından yapılabileceğini söyledi.

Kral Abdullah aynı zamanda ülkenin Başbakanlık koltuğunda da oturuyor. Başbakan Birinci Yardımcısı ve Veliaht Prensi Prens Sultan ise yaklaşık üç aydır ABD'de tedavi görüyor.

Cuma günü yapılan duyurunun, Kral Abdullah'ın Katar'daki Arap Birliği Zirvesi'nin ardından İngiltere'de yapılacak olan G-20 Zirvesi'ne katılacak olması ve yerine ülkeyi yönetecek bir ismin bulunmamasından dolayı yapıldığı tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan'ın kurucusu Kral Abdulaziz el Suud'dan sonra ülke şu ana kadar oğulları tarafından yönetildi. Ancak hepsi 70 ve 80'li yaşlarda olan oğullarından hangisinin veliaht prens olacağına Sadakat Konseyi karar veriyor.

Dünyanın en zengin isimleri arasında yer alan Velid bin Talal'ın babası olan Talal bin Abdulaziz, hükümette görev almıyor. Reformcu kişiliğiyle bilinen Talal, 1960'lı yıllarda yönetimle derin fikir ayrılıklarına düştüğü ve Suudi yönetiminin rakibi durumundaki Mısır'ın milliyetçi liderlerinden Cemal Abdulnasır'la ittifak yaptığı için pasaportuna el konmuş ve ülkeye girişine izin verilmemişti. Ancak daha sonra ülkesine girebilmek için Talal'ın fikirlerinden vazgeçtiği belirtilmişti.

Ağabeyinin tersine çok sert politikalarıyla bilinen Prens Nayif ise 30 yıldan fazladır bulunduğu içişleri Bakanlığı görevinde sertlik yanlısı uygulamalarıyla dikkat çekiyor.

Prens Nayif hafta başında yaptığı bir açıklamada kadınların parlamento üyesi olmaları ya da seçilmeleri için bir ihtiyaç bulunmadığını söylemişti. Suudi Arabistan'da kadınlar parlamentoda yer alamadıkları gibi halen araba da süremiyorlar.

2006 yılında kurulan Sadakat Komisyonu, 'en yaşlı ve en uygun isim veliaht prens olabilir' şeklindeki muğlak ifadelerin önüne geçmeyi amaçlamıştı.