kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
'GENÇLERİMİZ YAMAN OLUR SAVAŞ ABİ' Köylüler Savaş Abi'yi görünce, hemen sarıyor çevresini. Ve başlıyorlar heyecanla anlatmaya: "Bizim köyün gençleri yaman olur, kimi profesör çıktı kimisi konsolos... Onlar bir internet sitesi kurdu bizim köyü, tarihimizi, adetlerimizi anlatan..."

Aranan enkazı buldu 'Döngel' meşhur oldu

SAVAŞ AY
SAVAŞ AY
28.03.2009
Kahramanmaraş'ın Döngel köyü, köylüler uzmanların günlerce aradığı enkazı bulunca adını duyurdu. Köyde ilk göze çarpansa, keçi ağıllarının yanıbaşındaki hidroelektrik santrali..
Anadolu'da kendi halinde bir köy olan Kahramanmaraş'ın Döngel köyü, Muhsin Yazıcıoğlu ve yanındaki 4 kişinin can verdiği acı helikopter kazası sonucu birden bire meşhur oldu, tanındı, bilindi. Uzman arama kurtarma ekiplerinin günlerce yapamadığını Döngel köylüsü yapıp enkazın yerini bulmuş, cesetlere ulaşmıştı. Burası Kahramanmaraş' tam tamına 55 kilometre mesafede, merkeze bağlı Döngel köyü... Şimdi bu ünlenmiş köyde "MOLA" veriyor ve nasıl yığınla ilginç, şaşırtıcı, hoş detayı paylaşıyorum sizinle. Hava beter soğuk... Öyle bir kıkırdamaktayım ki, sözcükler ağzımdan buzul parçası gibi düşüyor sankim. Emir büyük yerden, Erdal Abi'den. "Şurayı bize enine boyuna bir tanıt bakalım." deyip yollamış. Kar tipi boran fırtına arasından sıyrılıp "bi bakalım" demişiz biz de... İlk garibime giden keçi ağıllarının yanıbaşında hidroelektrik santralini görmek. Manzara şaka gibi yav!.. Koca bir çadır ağıl... İçinde sayısı bereketli ak keçi-kara keçi sürüleri, az ötelerinde inek sağan, buzağı eğleyen köy kızları kadınları. Hemen ucunda çamur bitiyor yeşillikli, meralı, bakımlı bir bahçe başlıyor. İşte o bahçe hidroelektirk santralinin bahçesi. Dere aktıkça tribünler çalışıyor, elektiriğe dönüşüyor keyfe bak. Mimari ötesi bir atma köprü. Tahtadan, eprik, beli kırık ama zehir gibi işlevsel. Ben orada fotoğraflar çekiyorum, köylüler çoluk çocuk üşüşüyor başıma.

BİZ ZATEN MEŞHURDUK
* Helikopteri sizin köylüler bulunca adınız memlekete nam saldı.
- Biz zaten meşhurduk Savaş Abi.

* Öyle mi?
- Tabii bizim burada olan köprü mağara dünyanın en büyüğü. 7 düvelden kimler gelmez ki bakıp gezmeye?.. İnternette sayfamız var. Yaz kış resimlerimiz, tarihimiz, örfümüz, adetimiz hep yazılı orada.

* Kim yaptı size o sayfayı?
- Buranın gençleri yaman olur abi. Profesör olanı mı istersin, konsolos, kaymakam çıkanı mı? Onlar el ele verdi becerdi.

AVUCUMUZUN İÇİ GİBİ
* Tamam da şimdi bir de bu şekilde tanındınız. Nasıl başardı bunu sizinkiler?
Yaşlıca bir köylü diyor ki: - Savaş Bey kardeşim şaşırma hiç!.. Daha bebeyken bu dağları karışlama başlar bizim bura insanı. Küçükken keçi, davar çobanlığı eder. Oyun oynamaya yamaç tırmanır, tepelerde koşar, zirveye gezmeye çıkar.

* Avcunuzun içi gibi yani?
- Hem de nasıl. Çobanların yüksek dağlıklarda kışla dediğimiz yerleri vardır. Orada günlerce kalıp yaşayabilirler. Yaz vakti bura insanı yayla niyetine o kazanın olduğu bölgeye çıkar zaten.