kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MAHMUT ÖVÜR

Mikro kredi 'makro umut' yaratıyor

Avrupa'da turizmle uğraşan, siyasetle de sıcak ilişkisi olan bir arkadaşım dünyada yeni bir sürecin başladığını belirtip şöyle diyordu:
"Sadece devletler, kurumlar ve işletmeler değil artık bireyler de kendini yeniden yapılandırmak zorunda."
Dünyanın dörtte üçünde yoksulluğun ciddi bir sorun olduğu düşünülürse, bireyin kendini yeniden yapılandırması pek kolay görünmüyor ama uzmanlar umutsuz değil.
Özellikle son 30 yıla damgasını vuran "mikro kredi" uygulamasının bireysel girişimciliğin önünü açması ve yoksullukla mücadelede ciddi yol alması dünyayı umutlandırıyor.
Bir süre önce Türkiye'de mikro kredi uygulamasını başlatan Prof. Dr. Aziz Akgül'ün anlattıklarını dinleyince aynı umuda ben de katıldım.
Küresel ekonomik krizin bizi nerelere savuracağı korkusunu yaşadığımız bugünlerde herkesin böylesi umuda ihtiyacı var.
Peki, nedir bu mikro kredi uygulaması?
Küçük kredilerle insanların iş sahibi olmasını sağlayan bir yöntem...
Bu uygulamayı 1976'da hayata geçiren ise Bangladeşli Muhammed Yunus.
O gün 42 kişiyle başlatılan bu uygulama bugün aralarında dünyanın en zengin ülkelerinden Norveç, ABD, İtalya'nın da olduğu 175 ülkede uygulanıyor.
Sonuç şu anda 135 milyon insan, aileleriyle yaklaşık 600 milyon insan mikro krediden yararlanıyor.
Türkiye ise ilk kez 1996'da bu mikro kredi uygulamasıyla ilgilenmeye başladı ama uygulama ancak 2003'te gerçekleşebildi.
O süreci başlatan eski milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül şöyle diyor:
"2002'de Başbakan adına Muhammed Yunus'a bir mektup yazıldı. Sonra ben Bangladeş'e gittim. Mektubu verdim ve Türkiye'ye davet ettim. Türkiye'ye gelmekten onur duyacağını söyledi ve bir konferans yaptık. Ardından Yunus'la Diyarbakır'a gittik ve pilot proje olarak mikro kredi uygulamasını başlattık."

'Kadınlarımızın heykeli dikilmeli'
O tarihte 6 kadına, 500 lira verilerek başlatılan mikro kredi uygulaması bugün önemli bir n oktaya ulaşmış durumda. Bugün Türkiye'nin 29 ilinde 19 bini aşkın kişiye 23 milyon lira kredi veriliyor. Ortada teminat yok, buna rağmen kredilerin geri dönüş oranı yüzde 100. Bugüne kadar icralık ve mahkemelik bir durum da hiç olmamış. Bunun takdir edilmesi gerektiğini söyleyen Akgül : "Ben açıkçası, Türk kadınının heykelinin dikilmesi gerektiğine inanıyorum" diyor.
Tüm dünyada yoksulluğun azaltılması ve girişimciliğin geliştirilmesi açısından büyük başarı yakalayan bu uygulamaya dünya devletleri de hakkını verdi. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 192 ülkenin imzasıyla BM 2005'i uluslararası mikro kredi yılı ilan etti.
Bir yıl sonra da Muhammed Yunus, Nobel ödülü aldı.
Time dergisinin 2008'de dünyayı değiştiren 10 fikirden biri olarak nitelediği mikro kredi uygulaması Türkiye'de de ödül getirecek başarılara imza attı.
47 ülkenin üyesi olduğu Avrupa Konseyi'ne sunulan 600 proje içinde Kahramanmaraş Valiliği ile birlikte yürütülen uygulama birinci oldu ve AB ödülü aldı.
Kısaca Diyarbakır'dan başlayıp, Türkiye'nin dört bir yanına yayılan mikro kredi uygulaması giderek daha fazla insanı kapsama alanına alıyor.
Akgül bu hızlı gelişmeyi heyecanla anlatıyor:
"Şimdi Adıyaman'dayız, Mersin'deyiz, Adana'dayız, Çankırı'dayız, Sivas'tayız. Hedefimiz 2010 sonu itibarıyla 100 bin kişiye ulaşmak. 81 ilin her birinde mikro kredi uygulamasını yapacağız."
Hızla hayatımızı kuşatan küresel sürece ayak uydurmak ve küresel krize dayanmak için herkesin yapabileceği küçük şeyler var.
O küçük şeylerin nelere yol açabileceğini Anadolu şehirlerinde bin lira ile 6 bin lira arasındaki kredilerle mucizelere imza atan Türkiyeli kadınlar gösteriyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın