kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama Ayasofya'yı ziyaret edecek

CİHAN
Giriş Saati : 29.03.2009 12:19
Güncelleme : 29.03.2009 22:41
Yeni Haber
ABD Başkanı Başkan Barack H. Obama, İstanbul temaslarında Ayasofya'yı da ziyaret edecek. ..
Beyaz Saray'da görevi devraldıktan sonra ilk defa Atlantik okyanusunun diğer yakasını ziyaret edecek olan Başkan Obama'nın dosyasında yer alan gündem maddeleri oldukça yoğun.

Obama'nın Avrupa turunda en ağırlıklı gündemini ekonomi oluşturacak. Bunun yanında Obama'nın görüşme dosyasında öne çıkan diğer konular; Afganistan, Irak ve İran ile diyalog.

Salı günü İngiltere'de dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip (G-20) ülkelerinin liderleri ile görüşecek olan Başkan Obama, burada küresel krizle ortak mücadele için çaba sarf edecek.

Obama, ekonomik sorunların yanı sıra NATO şemsiyesi altında Afganistan'a ABD'nin müttefiki olan ve Türkiye'nin de içinde yer aldığı NATO üyesi devletlerden daha fazla askeri işbirliği talebinde bulunacak.

Obama'nın, Afganistan için açıkladığı yeni stratejisine dost ülkelerden yardım istemenin dışında, İran ile diyalog yollarını da arayacağı Amerikan basınında yer aldı.

Obama G-20 toplantısında Rusya ve Çin liderleri ile Tahran konusunu masaya yatırıp, ABD'nin arzu ettiği diyalog yolunun açılmasını konuşacak.

New York Times, Obama'nın İran lideri ile yüz yüze görüşmeler için Rusya ve Çin'den yardımcı olmalarını isteyeceğini dile getirdi. Yine aynı gazete, Obama'nın ekonomiyi canlandırma paketine diğer ülkelerin de aynı yönde mali tedbirler alması için çaba sarf edeceğini ileri sürdü.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Avrupa ülkelerinin kriz ile mücadelede nasıl yol izlediğini Obama'nın yakından görmeyi arzuladığı belirtildi.

Beyaz Saray'ın bu açıklaması, diplomasi çevrelerinde eski Başkan George W. Bush yönetiminin aksine Obama ve ekibinin dünya devletleri ile daha yakın işbirliği kurma amacının bir belirtisi olarak yorumlandı.

Obama'nın G-20 zirvesinde gözlemleyeceği bir başka konu da kendi ekonomi planlarının dünya genelinde nasıl karşılandığı olacak. Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, ABD'nin kendi içinde alması gereken ekonomik tedbirleri aldığını, şimdi sıranın diğer ülkelerin yapacaklarını izlemeye geldiğini dile getirdi.

OBAMA, AYASOFYA'YI ZİYARET EDECEK

Barack Obama'nın, G-20 toplantısının ardından ikinci önemli durağı Fransa'nın Strousburg şehri olacak. NATO çalışma grubu toplantısı için Strasburg'a gidecek olan Obama, daha sonra Prag'da Avrupa Birliği zirvesine katılacak. Obama'nın Avrupa turunun son durağı da Türkiye olacak.

Strousburg'da Obama, Afganistan için NATO üyesi ülkelerden destek arayışında olacak. Bunun yanı sıra Obama'nın, NATO toplantısında Irak'tan Amerikan askerlerinin çekilmesini de müttefik ülkelerle görüşüp destek arayacağı tahmin ediliyor. Obama'nın Irak konusunda en fazla destek isteyeceği ülkelerin başında ise Türkiye geliyor.

Obama'nın Türkiye'den istekleri Irak'la sınırlı kalmayacak. Diplomasi çevresi 24 Nisan öncesi Ermenistan ile ilişkilerinde Türkiye'den daha somut adımlar atmasını isteyeceği tahmin edilen Obama'nın, özellikle sınır kapısının açılması için girişimlerde bulunacağı ileri sürülüyor.

Obama, Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerini geliştirmesi ile, başkanlık seçimlerinde 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyacağı sözünü de bu sayede tutmaması için diasporaya gerekçe gösterecek.

İstanbul'da Türkiye ile İspanya'nın eşbaşkanlığını yürüttüğü Medeniyetler İttifakı ikinci forumu 6-7 Nisan tarihlerinde yapılacak. Obama, foruma katılmak için gideceği İstanbul'da Ayasofya'yı da ziyaret edecek. New York Times gazetesi, birinci sayfadan verdiği haberinde, 'Cami, müze ve büyük kilise' olarak tanımladığı Ayasofya'yı Obama'nın ziyaret edeceğini vurguladı. Yine diplomasi çevresi Obama'nın Ayasofya ziyaretini "dünyaya diyalog adına verilebilecek önemli bir mesaj" diye yorumladı.

OBAMA, BEKLENEN KONUŞMASINI TÜRKİYE'DEN YAPMAYACAK

Beyaz Saray, Başkan Barack H. Obama'nın İslam dünyasına yönelik konuşmasını Türkiye'den yapmayacağını hafta sonu resmen açıkladı.

Söz konusu konuşmayı Türkiye'de yapmayacağını belirten Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, hangi ülkeyi düşündükleri konusunda bilgi vermedi. Obama'nın göreve başlamasından sonra 100 gün içerisinde bir İslam ülkesinde önemli bir dış politika konuşması yapması ve İslam dünyasına mesajlar vermesi bekleniyor.

Obama'nın görev süresinin hemen başında Türkiye'ye gidiyor olması nedeniyle bazı yorumcular İslam dünyasına yönelik konuşmanın Ankara veya İstanbul'da yapılacağı yönünde spekülasyonda bulunmuştu. Ancak Beyaz Saray bu konuşmanın Türkiye'de yapılmayacağını Cumartesi günü kamuoyuna açıkladı.