kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Otoda hiçbir önlem hurda indiriminin yerini tutmaz'

EVRİM ERGİN
24.03.2009
Oyak Çimento ve Otomotiv Grup Başkanı Çağlar, "Otoda ÖTV indirimi önemli ama hurda indirimi daha faydalı olacak" dedi..
Oyak Çimento ve Otomotiv Grup Başkanı Celal Çağlar, otomotiv sektöründe canlanma için asıl ihtiyacın hurda indirimi olduğunu söyledi. Bolu Çimento'nun önceki gün katı atık arıtma tesisine aldığı patentin kutlama töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlar, "ÖTV indirimi önemliydi ama hurda indirimi daha faydalı olacak. Biri diğerinin yerini tutamaz" diye konuştu.

"Muhakkak ve muhakkak Türkiye'de hurda indirimi yapılmalı" diyen Çağlar, Türkiye'nin ihraç pazarı olan Almanya, Fransa, İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerde 9 yaşından yaşlı araçlara indirim yapıldığını hatırlattı.

ESKI ARAÇLAR YÜK
Pazarın bu sayede canlandığını söyleyen Çağlar, "Eski araçların yakıt sarfiyatının daha yüksek olduğunu dikkate alırsak, içinde bulunduğumuz dönemde ekonomiye yük olduklarını unutmayalım" şeklinde konuştu.

ÖTV indiriminin 1600 cc ve altı araçlarda ortalama yüzde 13.5 maliyet avantajı sağladığını kaydeden Çağlar, "Çok parası olanlar için yapılmadığı açık. Stoklara etkisi önemli olacak. Ciddi şekilde toparlanmaya yardımcı olacak. Oyak-Renault ve diğer fabrikalar üç vardiyaya çıktı. Yan sanayi toparlanıyor" dedi.

ZATEN TALEP VARDI
İndirim açıklanır açıklanmaz satışların patlamasını nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine Çağlar, şunları şöyledi: "Zaten birikmiş bir talep vardı. 'Hurda indirimi olacak, ÖTV inecek, KDV inecek' lafları yüzünden alımlar ertelenmişti. Bir bakan, 'ÖTV, KDV indirimi düşünüyoruz' diye açıklama yapıyordu. Bir diğeri 'Hurdayı düşünüyoruz' diyordu. Bu tür şeyler söylendiği an yapılmalı. Bekleme olmamalı."