kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ben Bernanke Timothy Geithner

AIG'den başı ağrıyan Geithner yetkilerinin artırılmasını istiyor

25.03.2009
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Kongre'den ABD devletinin bankalarla olduğu gibi sorunlu bankacılık dışı kuruluşlarla da uğraşabilmesi için gerekli mekanizmayı sunacak yasalar istedi..
Obama yönetimi yarın Kongre'ye, Hazine Bakanlığı için eşi görülmemiş bir yetki başvurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Tasarıya kongreden destek çıkarsa hükümet, kriz yüzünden batma tehlikesi ile karşı karşıya olan ve iflası ekonomiye ağır hasar vermesi muhtemel bankacılık dışı kurumlara da el koyabilecek. Bu sektörlerin başında da büyük sigorta şirketleri, yatırım firmaları ve hedge fonlar geliyor. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ABD devletinin bankalarla olduğu gibi bankacılık dışı kuruluşlarla da uğraşabilmesi için gerekli mekanizmaları sunacak yasalar istedi. Geithner'in istediği yetkiler, sorunlu şirketlere el koyarak, kayyumluk yapmayı da içeriyor.

YASAL MEKANİZMA ŞART
ABD'de sigorta devi AIG'nin kurtarılması ve kurtarıldıktan sonra üst düzey yöneticilere ödenen 165 milyon dolarlık ikramiyelerle ilgili olarak ABD Temsilciler Meclisi'ne sunum yapan Geithner, AIG gibi bankacılık dışı kurumların çözülmesi için şu anda etkin bir yasal mekanizma bulunmadığına dikkat çekti. Geithner sistem için risk yaratan bütün kurumların denetlenmesi gerektiğini belirtti. Temsilciler Meclisi'ne sunum yapan Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke de "1930'lardaki gibi çöküşe benzer durumun yaşanmaması için AIG'nin kurtarılması gerekiyordu" dedi. Bernanke AIG'nin kurtarılmasının yeni kurallar gerektiğini gösterdiğini de kaydetti.