kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
MUHTAR ADAYLARI VAATLERDE DE SINIR TANIMIYOR. ÖRNEĞİN İZMİR'İN, BUCA İLÇESİ LALELİ MAHALLESİ MUHTAR ADAYI İBRAHİM TOPÇU GÖREVE GELDİĞİ TAKDİRDE EVLENEMEYEN ÇİFTLERİN YUVASINI KURARAK 10 GÜNLÜK BALAYINI DA HEDİYE EDECEĞİNİ AÇIKLADI. (İHA)

Muhtar olmak servet işi

AA
Giriş Saati : 25.03.2009 11:17
Güncelleme : 25.03.2009 14:51
Yeni Haber
Yerel seçimlerde muhtar adaylarının harcadığı toplam paranın 300 milyon lirayı geçeceği hesaplanıyor. ..
Yerel seçimlerde muhtar adaylarının harcadığı toplam paranın 300 milyon lirayı geçeceği hesaplanıyor.

Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde 34 bin 305'i köy, 18 bin 460'ı mahalle olmak üzere toplam 52 bin 765 muhtar seçilecek. Kamuoyunda çok fazla göz önünde olmayan muhtarlık seçimi için yaklaşık 200 bin aday yarışacak. Adayların, seçim sürecinde afiş, broşür ve seçim pusulası gibi zorunlu harcamalar için ortalama 1500 lirayı gözden çıkarmaları gerekiyor. Bu durumda Türkiye genelindeki 52 bin 765 muhtarlık için adayların yapacağı harcama 300 milyon lirayı aşıyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Türkiye Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Ramazan Özünal, eskiye göre bu seçimlerde muhtarlık için çok fazla rağbet olmadığını bunda da 5490 sayılı kanun ile muhtarların bazı yetkilerinin elinden alınmasının etkili olduğunu söyledi.
İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde muhtarlıkların hala cazip olduğunu anlatan Özünal, kırsal kesimlerde ise silah taşıma ruhsatı verilmesi dolayısıyla muhtarlığın tercih edildiğini anlattı.

Bir muhtar adayının seçimlerde, afiş, broşür ve oy pusulası bastırmak için ortalama 1500 lira harcadığını ifade eden Özünal, ''Köylerde muhtar adaylarının sayısı ortalama 2-3 olur. Büyük şehirlerde ise mahalle muhtarlığı aday sayısı daha fazladır. Her ikisini de düşünürsek ortalama 4 muhtar aday çıkıyor. Yaklaşık 53 bin muhtarlık için 200 bini aşan muhtar adayı oluyor'' dedi.

Adayların seçim sürecinde ortalama 1500 lira harcadıklarını ifade eden Özünal, Türkiye genelinde muhtarlık seçimlerinde adayların harcadığı paranın 300 milyon lirayı aştığını kaydetti.

''30 BİN LİRA HARCAYAN DA VAR''

Muhtar adaylarının belediye başkanı ve milletvekili adayları gibi maddi durumlarının iyi olmadığını belirten Özünal, şöyle konuştu:

''Muhtar adaylarının çoğu hali vakti yerinde olan kişiler değil. Bir çoğu için harcadıkları 1500 lira büyük para. Tabii 20-30 bin lira harcayan da var, 100 lira harcayan da var. Yaşanan bu ekonomik kriz ortamında bazı muhtar adayları seçim harcamalarını kredi kartıyla yapıyor. Seçilemeyince de zor durumda kalıyorlar. Muhtarlık gönüllülük gerektirir, işini severek yapmalı yoksa şu ekonomik kriz içinde paralarını boşa harcamasınlar.''

''MUHTARLAR AHBAP ÇAVUŞ İLİŞKİSİ İLE SEÇİLMEMELİ''

Muhtarların kendisini yetiştirmiş, bilgisayar kullanmayı bilen, kılık kıyafetine dikkat eden, eğitimli kişiler arasından seçilmesi gerektiğini ifade eden Özünal, ''Artık muhtarlar ahbap çavuş ilişkisi ile seçilmemeli. Muhtarlar aileden biri gibidir. Yeri gelince en mahrem sırlarımızı bile anlatırız onlara. Gerçekten halkın sorunlarıyla ilgilenecek, bu işe gönül vermiş kişiler muhtar olmalı'' diye konuştu.

Muhtarların özlük hakları ve ödenekleriyle ilgili bir çok sorunu olduğunu anlatan Özünal, ''Tasdik ücreti olarak kimi şehirlerde 5-6 lira alınıyor, kimi yerde 2-3 lira alınıyor. Kırsal kesimlerde ise muhtarlar 1 lirayı bile alamıyorlar. Bu da halkın gözünde muhtarlığın rant yeri gibi algılanmasına yol açıyor. Biz buna karşıyız. Bunu bir standarda bağlamak için ilgili yerlere müracaat ettim. Seçimden sonra sanırım bu düzeltilecek'' dedi.