kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Araç muayenede randevu sistemi işlemiyor

AA
Giriş Saati : 25.03.2009 10:45
Güncelleme : 25.03.2009 14:51
Yeni Haber
Araç muayenesinde Ankara, İstanbul ve İzmir'de 15 Martta başlayan randevu sistemine rağmen pek çok vatandaş sıra beklemeyi tercih ediyor...
Araç muayenesinde Ankara, İstanbul ve İzmir'de 15 Martta başlayan randevu sistemine rağmen pek çok vatandaş sıra beklemeyi tercih ediyor.

İstanbul'da bu sistem için ayrılan 1300 araç kotasının yüzde 20'si, Başkentte ise sadece yüzde 30'u doldu.

Ulaştırma Bakanlığına bağlı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu yaptığı açıklamada, TÜVTÜRK'ün Ankara, İstanbul ve İzmir'deki araç muayene istasyonlarında randevu sisteminin 15 Martta başladığını hatırlattı.

Bu sistem sayesinde muayenenin çok kısa sürede tamamlandığını vurgulayan Kemaloğlu, randevu alan araç sahiplerine öncelik verildiği için randevusuz gidenlerin vakit kaybı yaşayacaklarına işaret etti.
Kemaloğlu, 15 Martta 3 ilde, önceki gün de Bursa'da başlatılan sistemin, 30 Martta Adana, Antalya, Balıkesir, Bolu, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon'un aralarında olduğu 18 ilde uygulanmaya başlayacağını bildirdi. Kemaloğlu, diğer şehirlerde de talep olursa sistemi devreye sokabileceklerini söyledi.

''RANDEVUYLA GELEN ÇOK AZ''

Kemaloğlu, sistemin uygulanmaya başladığı 16 Marttan 22 Marta kadar Ankara'da 1360, İstanbul'da 1555, İzmir'de 249 aracın muayene edildiğini kaydederek, Ankara'da 2 bin 471, İstanbul'da 3 bin 603, İzmir'de ise 626 araç için gelecek günler için randevu alındığını bildirdi.

Ankara'da randevu sistemi için günlük muayene edilen araç miktarının yarısı olan 750 araçlık kontenjan ayrıldığını ancak ilk 6 günde bunun sadece yüzde 30'unun kullanıldığını belirten Kemaloğlu, ''Araç muayene ettirmek için randevu alınması zorunlu değil. Ama randevu alarak 30 dakikada araç muayenenizi tamamlayın, boşuna sırada beklemeyin'' uyarısında bulundu.

Araç sahiplerinin muayene için ''www.ulastirma.gov.tr'', ''www.ubak.gov.tr'', ''www.kugm.gov.tr'' ve ''www.tuvturk.com.tr'' internet adreslerinden veya ''0212 4448008'' numaralı çağrı merkezinden en çok 15 gün sonrası için randevu alabileceklerini ifade eden Kemaloğlu, kısa sürede istasyonlarda randevu alınmasına olanak sağlayacak kioskların yerleştirileceğini söyledi.

Kemaloğlu, sistemin kötüye kullanımını önlemek için randevu alacak araçların plaka ile tescil sıra numarasının uyumluluğunun Emniyet Genel Müdürlüğünün verileri esas alınarak kontrol edildiğini ve uyum olmadığında randevu verilmediğini bildirdi.

Türkiye genelinde 1 Ocaktan 21 Marta kadar muayene edilen 1 milyon 361 bin 20 aracın, 971 bin 4'ünün ilk muayeneye, 388 bin 16'sının ise muayene tekrarı için geldiğini kaydeden Kemaloğlu, ikinci kez gelen araçların büyük çoğunluğunun muayeneden geçtiğini söyledi.

MUAYENE İÇİN GEREKENLER

İvedik Araç Muayene İstasyonu Amir Yardımcısı Murat Ersöz, randevu sistemiyle binek taşıtların 30, ağır vasıtaların ise 45 dakikada muayene edilebildiğini söyledi.

Ersöz, ''Ancak vatandaşlar bundan haberdar değil. Randevusuz gelen sürücülerin önüne randevuyla gelenler geçiyor. Randevulu sistemi herkes kullanmalı. Biz hizmet etmek için varız ama sizin vaktiniz çok değerli. Randevunuzu alın, 30 dakikada işinizi halledin ve güvenli şekilde yolunuza devam edin'' diye konuştu.

Ersöz, taşıtlarda ilk yardım çantası, bir kiloluk yangın tüpü, 2 adet reflektör ve sabit stepne bulundurulması gerektiğini, ayrıca trafik sigortası, ruhsat ve herhangi bir vergi borcu olmadığına ilişkin belge ile LPG'li araçlarda sızdırmazlık raporunun muayene esnasında ibrazının zorunlu olduğunu kaydetti.

Araç muayene istasyonları etrafındaki bazı kötü niyetli kişilerin vatandaşlara ''boyunluk, güneş gözlüğü'' gibi bazı materyallerin muayene esnasında istendiği yönünde bilgi vererek, bunların satışını yaptıklarını belirten Ersöz, sadece yolcu otobüslerinde belirli sayıda boyunluk bulunması gerektiğini, binek araçlarda bunun söz konusu olmadığını kaydetti.

''Ağır kusurlu'' olduğu tespit edilen araçların, ikinci muayeneye gelmeden önce eksikliklerinin tamamlanması gerektiğini vurgulayan Ersöz, bunun yapılmaması halinde tekrar ücret ödenmek zorunda kalınacağını söyledi.

''SİSTEMİ BİLMİYORDUM, 4 SAAT BEKLEDİM''

Aracını muayene ettirmek için randevu sistemini kullanan Uğur Kayalar, çağrı merkezi aracılığıyla randevu aldığını, 14.00'teki randevusuna 10 dakika önce geldiğini ve 30 dakikada aracının muayenesinin tamamlandığını anlattı. Kayalar, ''Bu güzel bir uygulama. Tüm vatandaşlarımızın böyle programlı sistemi geçmelerinde fayda olduğu kanısındayım'' dedi.

Ankara'daki İvedik Araç Muayene İstasyonunda yaklaşık 4 saat sıra bekledikten sonra aracını muayene ettiren Veli Binici ise randevu sisteminden haberdar olmadığını söyledi. Binici, ''Saat 10'dan bu yana tabiri caizse işkence gibi bir durum yaşadım. Yeni öğrendim. Araç muayenesi yaptırmak isteyen arkadaşlar lütfen randevulu gelsinler, randevusuz geldikleri takdirde randevulu araçlar, onların önüne geçiyor. Beklemek zorunda kalıyorlar. Aç, susuz, perişan bir durum oluyor'' diye konuştu.