kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Film, Peyami Safa'nın romanından uyarlanmış.

Tümüyle bizden bir kara-film

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
20.03.2009
Sinemamızda bir aykırı çaba. Biraz unutulmuş önemli bir yazarın, edebiyatımızın sayılı uslupçularından Peyami Safa'nın romanı, biraz Batı etkileriyle yazılmış, ama bizden ögeler katılmış ilginç bir roman. Her şey gizemli bir kadının etrafında dönüyor. Sema iki yakın arkadaştan önce birini, sonra diğerini kendisine âşık ediyor.
Bu kendine özgü bir güzelliği olan, bir hayal âleminde yaşar gibi dolaşan, davetkârlıkla iticiliği, ilgisizlikle tutkuyu, cıvıl cıvıl bir yaşamseverlikle bir ölüm soğukluğunu kendisinde birleştiren kadın, erkeğe ne getirebilir? Talihsizlik, mutsuzluk ve hatta ölümden başka? Güreli, tıpkı Peyami Safa gibi, Batılı yazarların defalarca geçtiği bu yollardan bize özgü adımlarla geçiyor. İki 'su şehri'nde, İstanbul ve Venedik'te geçen filmde, kent dekoru genel ve silik bir fon olarak kullanılıyor. Asıl ilgi alanı, bitmeyen yakın planlarla kavramaya çalıştığı insan yüzleri ve onların ardındaki ruhlar. Güreli, birçok şeyin üzerine korkusuzca gidiyor: Üst üste yakın planlar; hemen hiç tanınmayan, ama harika karakterler çizen oyuncular; oldukça baskın, ama hikâyeyle ve onun dramatik noktalarıyla çok iyi kaynaşan bir müzik. Bu, her şeyiyle barok ve biçimci film, sonuç olarak iddiasını kazanıyor bence. Ve kimi kusurlarını nerdeyse birer erdem haline getirmeyi başarıyor: Örneğin demode görünümü aslında zaman-ötesi yanını, biraz geveze gözükmesi edebi kökenlerini yansıtıyor.
Özellikle kara film tutkunlarının görmesi gerek.
Çünkü sinemamızda bizden bir kara film görmek için yine yıllarca bekleyebilirler!

GÖLGE * * *
Yönetmen: Mehmet Güreli/ Senaryo: Nilgün Önes/ Görüntü: Ahmet Sesigürgil/ Müzik: Mehmet Güreli/ Oyuncular: Görkem Yeltan, Serkan Ercan, Kaan Çakır, Memet Ali Alabora, Ünal Silver, Hikmet Körmükçü, Zeynep Konan/ Özen Film dağıtımı
Haberin fotoğrafları