kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Tamarind ahşap tabure (Mudo), 995 TL.

Ateş, Su, Toprak Tahta

ASLI ALP
20.03.2009
Dört elementten biri değil belki ama tahta, yani ahşap, iç ve dış mekânların vazgeçilmez unsuru. Ancak zamane ahşaplarının bir kısmı bildiğiniz gibi değil. Estetik kaygısı gütmeyen, monoblok ağaç görünümlü tasarımlar, mekânların yeni tamamlayıcıları olma yolunda hızla ilerliyor..
Evlerin dekorasyonunda genellikle en belirleyici unsur estetiktir. Seçim ister gösterişten ister sadelikten yana olsun, özenle seçilmiş bir sehpanın üzerini yine özenle seçilmiş objeler süsler. Küçük gibi görünen detaylar genel görünümü belirler; duvarın rengi, mobilyaların tasarımı, duvara asılacak tabloların ya da aynaların boyutlarıĞgörünümleri, lambaların şekli, halıların desenleri hep birbirleriyle uyumlu olmalıdır. Böyle bir ahengi ne bozabilir? Tam da adı üzerinde bir odun! Ya da siz öyle düşünebilirsiniz...
Çünkü birçok dekorasyon mağazasında karşınıza çıkacak 'ahşap' koltuk, tabure ve masa sizi ilkel çağlara ışınlamak için hazır bekliyor. Kaba, gelişigüzel yontulmuş görünümdeki bu tasarımlar en önemli markaların ürünleri arasında yer alıyorsa bu işte ancak bir iş vardır.
"Mobilyalarda doğala dönüş söz konusu ve doğal formları tamamen korunmuş parçalar tüm dünyada revaçta.
Mağazamızda satılan bu ithal ürünler, suar adı verilen, tropikal ormanlarda yetişen damarlı bir sert ağaçtan imal edilmiş," diyor Mudo yetkilileri.
Maslak'taki Mudo Concept'te satılan, ağacın gövdesinden bir parça koparılmış sonra birkaç ufak müdahale ile son şekli verilmiş gibi duran taburelerin ne kadar işlevsel olduklarını merak ettiğim için bizzat gidip denedim.
Oturduğum taburelerden sadece biri hariç -Palm ahşap tabure olarak geçen ve 945 TL olan- hepsi rahatsızdı ve sallanıyordu.
O kadar para verip aldıktan sonra bu mobilyaların altına gazete kağıdı sıkıştırmayı da kimse istemez sanırım. Ama sonuçta her şey de işlevsel olmak zorunda değil.
Oturma odalarını sıra dışı göstermek isteyenler dekoratif obje olarak bu tasarımları tercih edebilir.

DOĞAL DOKU, MASİF AHŞAP
Haaz'da yer alan Riva marka koltuk ve tabure Terry Dwan'ın sedir ağacından tamamen elde üretilen tasarımları.
Bu tabure görüntü olarak bir tumbayı andırıyor ve 435 euro'ya (+KDV) satılıyor.
Mozaik'te satılan Phillip Mainzer tasarımı, masif Avrupa meşesinden yapılan Backenzahn sehpa, Ernst Gamperl tasarımı kâse ve Jerome Abel tasarımı vazo da 'doğal' görünümleriyle dikkat çeken ürünler arasında.
Yüksek fiyatlı bu tasarımlara alternatif ürünleri ise Muji ve Habitat'ta bulmanız mümkün. Bu mağazalarda satılan zeytin ağacından yapılmış havanlar, diğerleri kadar doğal görünmeseler de bu trende ayak uydurmanız için iyi bir fırsat olabilir.
Ahşabın doğal dokusunu ve biçimini korumaya özen gösteren Türk tasarımcılar da var.
Tardu Kuman, 90'lı yılların başından beri ham malzemeyle ortaya koyduğu tasarımlarla bu tarzı uzun süredir sürdürüyor aslında. Kuman'ın kendi atölyesinde üretimini sürdürdüğü mobilya ve objeler de ahşabın en doğal halini yansıtıyor. Beyoğlu- Galatasaray'daki Stoa Design mağazasında bulabileceğiniz bu tasarımların fiyatı 400-3500 euro arasında değişiyor. Yine Beyoğlu'nda, Çukurcuma'daki 18 adlı tasarım mağazasında bu tarz ahşap mobilyalarla karşılaşabilirsiniz.

KURTLANMA TEHLİKESİ VAR MI?
Peki bu bu ahşap tasarımların kurtlanma tehlikesi var mı? Malzeme ağaç olduğu için sorunun cevabı evet...
O yüzden siz en iyisi satın aldığınız doğal ahşap tasarımlar kurtlanmaya başlamadan önce önlem almaya gayret edin. Ahşap mobilyalarınızı nemli, aydınlık ve açık bir ortamda tutun.
Bulundukları yer karanlık olmamalı.
Periyodik olarak bitkisel yağlarla (zeytinyağı gibi) temizlemeye özen gösterin.
Haberin fotoğrafları