kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Rourke, bu filmle En İyi Erkek Oyuncu Oscarı'nın bir numaralı adayıydı ancak geceden eli boş döndü.

Zirveden uçuruma inişin hüzünlü öyküsü

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
20.03.2009
Kaynak adlı felaketten sonra Darren Aronofsky'ye bir daha ısınacağımı düşünemezdim. Ama işte, Şampiyon çok farklı bir film. Ve birçok nedenden belleklerimize yerleşiyor.
Aslında klasik çizgilerde gelişen bir film bu.
Klasik boks filmi, klasik yaşlanan sporcu öyküsü. Bu boks bildiğimiz boks veya güreş değil, her türlü saldırının ve şiddetin mübah olduğu bir tür modern çağların gladyatör savaşı sanki... Kuralsızlığın kural olduğu, hasma her türden nesne veya kesici aletle saldırılabilinen, eski çağların arena dövüşlerinin modern versiyonu. Bir zamanlar 'catch' dövüşü denirdi.
ABD'de çok popüler olmasına karşın kökeni İngiliz olan ve ayrıca Uzakdoğu'da da örneğin Japon benzerini bulan bir vahşi spor...
Randy Robinson, 20 küsur yıldır dövüşen ve parlak günleri geride kalmış bir adam. Yalnız, yorgun, giderek yıkılmış biri. Karısı çekip gitmiş, tek kızını küstürmüş, bir seks kulübünde tavlar gibi olduğu kadınla da umduğu ilişkiyi kuramamış. Bir ara hayatına çeki-düzen vermeye çabalıyor, dövüşü bırakıyor, bir işe giriyor. Ama bunu beceremeyince, yeniden ringlere ve bir anlamda ölüme dönüyor.
Şampiyon, seyirciye bekleneni veriyor. Hatta biraz fazlasını da... Bu çöküş hikâyesi beklendiği gibi hüzünlü, bu kaybeden insan tablosu son derece etkileyici. Fazlası da iki şeyden geliyor.
İlki, bu dövüş sporunu tüm dehşeti, korkunçluğu ve kanıyla veren belgesele yakın atmosferi. Öyle ki, kimi sahnelerde perdeye bakmak güçleşiyor.
İkincisiyse oyunculuk düzeyi. Mickey Rourke'un çok iyi oynadığını söylemek, şaka yapmak gibi. Çünkü o belki de oynamıyor, kendi hayatının ve macerasının bir dışavurumunu yaşıyor. O bizzat, zirveden aşağılara yuvarlanan, alkol ve uyuşturucunun esiri olarak uçurumların dibini gören bir sanatçı değil miydi? Rolünü fiziksel anlamda öylesine tamamlıyor ki, şaşıyorsunuz. Bedeni tıpatıp eski bir güreşçinin kaslarını taşıyor, bakışları dünyanın tüm hüznünü içeriyor, dövüşleri bir intihara benziyor. Ve Marisa Tomei'nin soyunan kadınıyla birleşen bu oyunculuk gösterisi, filmi zirvelere taşıyor.

ŞAMPİYON * * *
(The Wrestler)/ Yönetmen: Darren Aronofsky/ Senaryo: Robert D. Siegel/ Görüntü: Maryse Alberti/ Müzik: Clint Mansell/ Oyuncular: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood, Mark Margolis, Todd Barry, Was Stevens/ Amerikan filmi