kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Açlık grevindeki Bobby Sands'i Michael Fassbender canlandırıyor.

İrlanda olayında bir trajedi

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
20.03.2009
İngiliz sineması siyasal film yaptığında iyi yapar. Yakın geçmişte özellikle İrlanda'nın bağımsızlık savaşımı ve terör örgütü IRA üzerine izlediğimiz filmleri unutmadık: Babam İçin'den O Da Bir Ana'ya...
İşte yeni ve parlak bir örnek. Aslında bir modern plastik sanatlar şöhreti olan (ve ünlü aktöre sadece isim olarak benzeyen) 1969 doğumlu siyahi sanatçı Steve McQueen, bu ilk sinema filminde bizlere İrlanda davasının ünlü şehidi Bobby Sands'in öyküsünü anlatıyor. 1981 yılında hapishanede IRA'nın yasallaştırılmasıya ilişkili bir açlık grevine başlayan Sands, giderek güçsüzleşmiş ve grevin 65.
gününde hayata veda etmişti. İçerdeyken büyük saygınlık kazanması, hatta seçimlerde milletvekili seçilmesi ne yazık ki genç adamın hayatını kurtarmaya yetmemişti.
Açlık bu olayı tüm kapsamıyla perdeye taşıyor: Siyasal, insancıl, bireysel ve tarihsel boyutlarıyla... McQueen bir belgeci sadakatiyle, gerçek bir sanatçı duyarlılığıyla çalışmış ve ortaya türünde bir mini-zirve koymuş.
Başroldeki Michael Fassbender'in yakışıklılığını hiçe sayan bir iradeyle, gerçekten de adeta gözlerimizin önünde bir deri bir kemiğe dönüşmesi, son derece etkileyici. Cannes 2008 Altın Kamera (en iyi ilk film) ödüllü bu önemli filmi, siyasal ve insancıl özlü filmlere ilgi duyan herkese öğütlüyorum. Örneğin son dönemin önemli Türk filmi Sonbahar'ı sevenlere...

AÇLIK * * *
(Hunger)/Yönetmen: Steve McQueen/ Senaryo: S. McQueen, Enda Walsh/ Görüntü: Sean Robbitt/ Müzik: Leo Abraham, David Holmes/ Oyuncular: Michael Fassbender, Liam Cunningham, Stuart Graham, Helena Bereen/ İngiliz filmi.
Haberin fotoğrafları