kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Çocuklar televizyon izlerken adeta hipnotize oluyor.

İki yaşından önce televizyona hayır

İLKNUR K. AKMAN
20.03.2009
Büyümekte olan bebeğinizin televizyona ilgisi her geçen gün artıyor ve siz bu konuda ne yapacağınıza karar veremiyor musunuz? Küçüklerin televizyonla ilişkisini bir bilene danıştık.....
Çocuklarınızın televizyonla ilişki üzerine merak ettiklerinizi Uzman Pedagog Feriha Dildar'a sorduk.

- Televizyona merak ve hayranlık duymayan çocuk yok, özellikle de 0-3 yaş döneminde. Bu dönemde çocuklara televizyon izlettirmek doğru mu?
- Çalışma hayatı, ev işleri, hastalık ya da diğer nedenlerden dolayı çocuklarına zaman ayıramayan aileler televizyonu zaman zaman, 'bebek bakıcısı' olarak kullanıyor. Ancak 0-3 yaş aralığı çocuğunuzun zihinsel, duygusal, sosyal ve motor gelişiminin temellerinin atıldığı kritik bir dönem olduğundan, bu dönemde televizyonun çocuğun hayatındaki yerini ve etkilerini ele almak son derece önemli.

- Yani zaman zaman da olsa televizyon izlettirmekle büyük bir hata mı yapıyoruz?
- Unutmamak gerekir ki, bebek doğum öncesinden itibaren 'anlayan' bir varlıktır.
Televizyon yaşça daha büyük çocuklar ve yetişkinler için olduğu gibi, bebekler için de sihirli bir kutu ve bu sihirli kutudan gelen uyaranları bebekler çok erken dönemden itibaren takip edebilir. Çoğu anne-baba, bu dönemde çocuklarının açık bir televizyon karşısında hızla değişen görüntüler, renkler ve farklı seslerle büyülenip uzun süre televizyona odaklandıklarını gözlemler.
Fakat, çocuğunuzun televizyondan gelen uyaranları, ilgi ve dikkatle izlemesi, bunun yararlı bir aktivite olduğunu göstermez.
Yapılan araştırmalar da anne-çocuk ilişkisinin ve ev ortamındaki uyaranlar gibi çevresel özelliklerin çocuğun zihinsel gelişiminde televizyondan çok daha etkili bir rol oynadıklarını ortaya koyuyor. Ayrıca, televizyonun iki yaş altındaki çocukların zihinsel gelişimlerine hiçbir olumlu etkisi olmadığı da saptanmış.

-Peki iki yaş sonrasında?
- İki yaşını geçmiş ve dil gelişimi sağlıklı bir şekilde ilerleyen çocuklara, televizyon süre kısıtlaması yapılarak anne ile etkileşim halinde önerilir. Elbette çocuklar için hazırlanmış uygun programlar seçilmesi son derece önemli. Televizyon izlerken anne mutlaka eşlik etmeli, izlenen program üzerine atıfta bulunmalı 'Kırmızı Başlıklı Kız masalını hatırlıyor musun, oradaki kurt gibi...' ve çocuğa sorular sorarak 'Çocuğun kardeşi nereye gitti?', onu pasif izleyici konumundan aktif bir konuma çekmeli.

- Çocuklara televizyon karşısında yemek yedirmek de çok sık yapılıyor.
- Yemek zamanı gibi çocuğu oyalamak üzere televizyon açmak çocuğunuzun gelişimini desteklemediği gibi, bir alışkanlığa dönüşebilir. Yemek yeme sorunları yaşayan çocukların pek çoğu erken yaşlarda televizyon eşliğinde yemek yeme alışkanlığı edinen çocuklardır. Bu nedenle, yemek zamanlarında televizyon izleyerek çocuğun yemek yeme sürecinin dışında bırakmak yerine, annenin yaptığı yemeği anlatarak, zaman zaman eline sebze, meyve, kaşık ya da bir mutfak eşyası vererek, gerektiği zaman arada kısacık bir mola vererek çocuğu bu deneyim içine dahil etmek son derece önemli.