kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Aykut Özüner

ÖTV indirimiyle otomobil fiyatları en az 5 yıl geriye gitti

16.03.2009
Bugün yürürlüğe giren ÖTV indirimiyle otomobil fiyatları en az 5 yıl geriye gidecek. Fiyatlardaki düşüş yaklaşık yüzde 15'e yaklaşırken, bazı modellerin fiyatları 2000 yılı seviyesinin bile altına gerileyecek..
Global krizle birlikte darboğaza giren otomotiv pazarını canlandırmak amacıyla Özel Tüketim Vergisi'nde yapılacak indirimle, otomobil fiyatları en az 5 yıl geriye gidecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 4'üncü paket kapsamında yer alan otomotive ÖTV desteğiyle fiyatlar yüzde 15 gerilerken bazı otomobil modellerinde ise 10 yıl önceki fiyatlar yakalanacak. 2003'te satışa sunulan Megane Sedan'ın 1.4 modelinin fiyatı 29 bin TL iken, bugün ÖTV indirimiyle fiyat 25 bin TL'ye geriledi. Böylece Türkiye'nin en çok satan otomobili Megane Sedan'ın fiyatı 5 bin TL ucuzlayarak, 2003 yılı satış fiyatının bile altına geriledi.

İNDİRİM BUGÜN BAŞLADI
Bugün yürürlüğe girecek paket kapsamında hafif ticari araçlarda yüzde 10 olan ÖTV yüzde 1'e, 1600 cc ve altı binek otomobillerde yüzde 37 olan ÖTV yüzde 18'e inecek. ÖTV indirimiyle bugün fiyatı 20 bin TL olan 1600 cc motor hacmindeki bir otomobilin fiyatı 3 bin TL düşerek 17 bin TL'ye gerileyecek. 1600-2000 cc binek otomobillerde de ÖTV, yüzde 60'tan yüzde 54'e, 2000 cc ve üzeri araçlardaki ÖTV ise yüzde 84'ten yüzde 80'e inecek. Ford Otosan Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, ÖTV indirimiyle fiyatların 5 yıl geriye gittiği yorumunu yaptı. Otomobil fiyatlarının son yıllarda yerinde saydığını anlatan Özüner, "Son 3 yıldır döviz kurları, ekonomideki stabil ortam yüzünden aynı seviyede kaldı. Buna bir de pazarda yaşanan rekabet eklenince, otomobilde fiyatlar geriye gitti. Şimdi ise kurlar yükseliyor ama pazardaki hızlı küçülme otomobil fiyatlarında önemli bir artışın yapılmasına izin vermiyordu" dedi. Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon da daha önce yaptığı bir açıklamada otomobil fiyatlarının düşük olduğunu anlatmıştı. Orhon, aralık ayında yaptıkları bir araştırmada otomobil fiyatlarının 2002 seviyelerinde olduğunu tespit ettiklerini söylemişti.