kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kimonolu yatırımcı Yukiko İkebe, Türkiye hayranı çıktı

15.03.2009
Kasım ayında ziyaret ettiği Türkiye'de önemli büyüme potansiyeli olduğunu düşünen Japonya'nın en ünlü carry-trader'i kimonolu yatırımcı Yukiko Ikebe'nin favori yatırım aracı bu yıl da Türk Lirası..
Siyah kadife bluz ve pantolonu, gül şeklindeki takılarıyla otel lobisinde arzı endam eden orta yaşlı Japon kadın kendisini karşılamak için yaklaştığımda şaşkınlıkla baktı ve elimi sıkarken "Seni erkek sanmıştım" dedi. Sıradan görünen 61 yaşındaki Tokyolu bu kadın, Japon medyasının "kimonolu yatırımcı" lakabını taktığı, dünyanın en ünlü finansçılarına parmak ısırtan Yukiko İkebe. Çekingen hatta tedirgin şekilde koltuğa ilişen İkebe, hal hatır kısmından hemen sonra Türkiye ekonomisi ile ilgili sorular sormaya başladı. Kasım ayında Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve çok beğendiğini söyleyen Yukiko Ikebe'nin favori yatırım aracı bu yıl da Türk Lirası. İkebe, Türkiye gibi faizin yüksek olduğu ülkelerde hazine bonosu alıyor. Güney Afrika Randı'na da yatırım yapan Ikebe, Avustralya doları, dolar ve euro ile de işlemler yapıyor. 2003-2008 yılları arasında yabancı döviz ve para piyasalarında yaptığı işlemlerle toplam 9 milyon dolar lık servetin sahibi olduğu iddia edilen İkebe kazancıyla ilgili rakam vermemekte ısrarlı.

SIRRIM O ÜLKEYİ ZİYARET ETMEK
Piyasalar çok dalgalı olduğu için TL ve Güney Afrika Randı dışında kısa vadeli yatırımları tavsiye eden İkebe, TL ve Rand için en az 5 yıllık yatırım öneriyor. Yukiko İkebe'nin TL'yi seçmesinin nedeni faizin yüksekliğinin yanı sıra işlem yapabileceği aracı bankaların varlığı. Danimarkalı Saxo Bank ve Japon Mitsui Sumimoto sayesinde TL'ye yatırım yapan Ikebe, Brezilya'da aracı banka olmamasından şikâyetçi. Mali öngörüsü epey kuvvetli olan Ikebe'ye göre krizin etkisi en az bir yıl daha devam edecek ve piyasalar 2010'un başından itibaren toparlanmaya başlayacak. Yukiko Ikebe, stratejisini belirlemek için brokerının yardımı ile öğrendiği teknik analizi kullanıyor. Döviz işlemleri yaptığı ülkeleri ziyaret etmek de İkebe'nin stratejilerinden biri. Geçtiğimiz kasım ayında Türkiye'yi de ziyaret eden İkebe, TL yatırımlarına başladığı 2003 yılında gelmeyi planlamış ama aksilikler nedeniyle programı iptal olmuş.

BÜYÜME POTANSİYELİ YÜKSEK
Türkiye'nin büyüme potansiyeli olduğunu kaydeden Yukiko İkebe'yi en çok etkileyen şey genç nüfus ve çocukların gözlerindeki ışıltı olmuş. Bu ışıltı sizin için "Kaşıkçı Elması'ndan bile değerli" diyen İkebe, mücevherlere oldukça düşkün. Mart ayında da Mısır'ı ziyaret eden Ikebe, şu aralar amatör yatırımcılara verdiği seminerler ve yeni bir kitap hazırlığı nedeniyle oldukça yoğun. Üniversite mezunu olmayan, hâlâ kendi çiçek dükkanını işleten, aslında Japon çiçek düzenleme sanatı İkebana uzmanı olan Ikebe seminerler başına 150 bin yen kazanıyor. Kendisine özenen diğer ev kadınlarının da döviz işlemlerine merak saldığını anlatan İkebe "Birçoğu piyasaya dersini çalışmadan giriyor. Araştırma yapmadan girdikleri piyasalar para kaybetmelerine neden olabilir. Piyasaları anlamak için çaba gösterilmesi şart çünkü para ağaçta yetişmiyor" diyor.

9 milyon dolar

2003-2008 yılları arasında yabancı döviz ve para piyasalarında yaptığı işlemlerle toplam 9 milyon dolar kazandığı ileri sürülen Yukiko İkebe kazancıyla ilgili rakam vermiyor.