kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Merkez'in faiz kararı mesajlarla yüklü olacak

Kerim KARAKAYA EKONOMİ
16.03.2009
Merkez Bankası son yılların en kritik kararını perşembe günü verecek. Alınacak faiz kararı, Merkez'in kur, büyüme ve IMF anlaşmasına yönelik beklentileri konusunda piyasaya önemli ipuçları verecek..
Merkez Bankası son yıllardaki en önemli faiz kararı için perşembe günü toplanacak. Son 4 toplantıda faizleri sürpriz bir şekilde 5.25 puan indiren Merkez Bankası'nın (MB) faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor. Piyasalar ise indirimin boyutundan, MB'nin büyüme, kur ve IMF anlaşmasına yönelik beklentileri konusunda önemli mesajlar çıkaracak.

"IMF'YE YÖNELİK İPUCU ÇIKACAK"
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Kerem Alkin, MB'nin çok kritik bir karar vereceğini vurgulayarak, "Karardan IMF anlaşmasına ve kurlara yönelik önemli ipuçları çıkacak. Faiz indirimi 50 ve altında olursa, piyasalar MB'nin IMF anlaşmasını ve kurlar konusunda endişeler taşıdığı mesajını çıkaracak. 100 baz puanlık indirim ise IMF anlaşması konusunda bir korkusunun olmadığı şeklinde algılanacak" dedi. Alkin, MB'in bu toplantı da 25 baz puan indirmesi gerektiğini belirterek, "Son açıklamalarına bakılırsa 50 baz puan yapacağını düşünüyorum" dedi.

'MERKEZ DURMA SİNYALİ VEREBİLİR'
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Erhan Aslanoğlu, MB'nin faiz indirimleri için fazla alanının kalmadığını ve toplantı sonrasında "durma" sinyali vereceğini düşünüyor. Aslanoğlu, "MB faizleri en fazla 150 baz puan daha indirebilir. Toplantı sonrasında geleceğe yönelik enflasyon riskine vurgu yapmasını ve 'artık duracağım' mesajını vermesini bekliyorum" dedi.

Merkez'in kararı nasıl algılanacak?

100 baz puan ve üstü
Merkez'in döviz kuru ve IMF anlaşmasına yönelik endişesi yok. Büyüme öncelikli endişe kaynağı.

50-75 baz puan
Yavaşlayarak da olsa faiz indirimleri devam edecek. Kur ve IMF anlaşmasına yönelik endişe yok.

25 baz puan
Kurların faizlere hassasiyeti Merkez'i endişelendiriyor. IMF anlaşmasına yönelik kaygıları var.